Топ 5 на най-тъпите БГ сватбени ритуали

Кои традиции е крайно време да отпаднат от сватбения ден

0 коментара Сподели:

Сватбата е чудесен, магически ден за всички замесени. За нас, останалите, е парти като парти. За да е максимално забавно и да не се разваля купонът с разни глупости, има няколко ритуала, които спокойно могат да отпаднат.

Ето най-дразнещите:

Крадене на булката

Наскоро ми се наложи да обяснявам на чужденец защо точно е цялото това блъскане и хвърляне на пари през вратата. Горкият пич беше гледал документален филм за секс трафика в България и останал с впечатлението, че разиграваме някакъв арт протест. При всички случаи за реалността на 2019 това е ритуал от типа на тричането. Само че тук са намесени кинти и мацки, затова всички са окей с него.

Виж повече: Скъпи, хванах букета

Разчупване на погачата

Уж разчупването на семейната погача определя кой ще е глава на младото семейство. По традиция мъжът пуска тая битка, а булката скача и размахва цялата пита над главата си, сякаш е медалът на кеч федерацията. А те нещата са повече от ясни: половете са равни, но само за незначителните неща. Всичко останало е матриархат, като гадните задължения са мъжка работа, а списъкът със задачки непрекъснато се увеличава.

Моминското хоро/ кумското хоро

Изобщо каквото и да е хоро не трябва да е задължително.

Има семейства, в които всички скачат като сърнички и могат да надиграят внуците на Филип Кутев. Има и такива, в които всеки опит за танц е обречен на неуспех.

Логиката, че трябва да можеш да танцуваш хоро, за да се ожениш, също е леко назадничава. Все пак някои сме расли по клубове, не по селски събори. Направо да запазим и танца с пиле, като са ни толкова важни бруталните традиции?

Ритане на менче

Цялата инсталация с опънатото платно и захранването с мед и сол под напористите подвиквания на диджея, преди булката да ритне менчето, спокойно можем да си я спестим. Първо – създава едни ненужни футболни емоции на сватбата, все едно с дузпи се решава мач от Суперкупата. Второ – това предсказание даже на теория не може да е 100% точно: бяла китка за момче и червена за момиче. А как се падат еднояйчни близнаци? Ако е толкова важно да става шоу, направо да играем на народна топка?

Виж повече: Съпруга по (не)воля

Горчиво

Всяка сватба е избистрена с подвиквания „Горчиво!“. Никой няма точно обяснение защо. Имаме обаче хумористично разцъкване: „Куме, какво е виното?“, на което той трябва да каже „Горчиво!“, а ако е особено духовит да разчупи с нещо като „Студено!“, „Чудно!“ или „Каберне!“. През пет минути някакви хора досаждат на младоженците да се целуват. През другото време се казва „Наздраве“. Общо взето, ако се жениш, усещането е като на детски рожден ден – целуване, наздравици и много танци на тъпи парчета.

Виж кои са 9-те кръга на българския сватбен ад

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *