Фрийленсърът не е самотен остров

Не е задължително да си сам в това самотно занимание

0 коментара Сподели:

Работата на свободна практика може да бъде самотно занимание, особено ако работиш от дома си през повечето време. Може да се усеща доста изолиращо.

Връзките и нетуъркингът винаги ще бъдат от изключително значение, а някои от най-важните са тези, формирани между колеги от една и съща сфера.

Конкуренцията е хубаво нещо, но сътрудничеството е по-добра идея

Всичко започва с това, кой има подобен стил и начин на работа. Не можеш успешно да „продаваш“ себе си, ако не познаваш конкуренцията и не знаеш къде се намираш сред нея – основен маркетингов принцип.

Това не означава, че трябва да пречиш на другите, за да бъдеш успешен. Ако смяташ, че начинът за успех е да говориш срещу конкуренцията, може би трябва да се запиташ защо.

Факт е, че докато брандовете продължават да инвестират в съдържание, има достатъчно работа за всички. Често пъти може да се наложи да насочиш проекти към други колеги, ако смяташ, че са по-подходящи за техния опит, или ако графикът ти е пълен. В замяна и те ще насочат клиенти към теб в един момент.

Сътрудничеството между професионалисти с различни умения може да бъде от голяма полза за свободните професии. Например  писател, който си колаборира с графичен дизайнер, е класика в жанра. Всеки носи уникален набор от умения и собствена клиентска база. Когато се получи перфектната комбинация, всеки печели – и писателят, и дизайнерът, и клиентът.

Къде да намериш твоите хора

Групите в различни платформи и тематичните събития могат да бъдат чудесна възможност за изява и сътрудничество с други колеги, както и потенциал да изградиш връзки. Когато имаш въпроси, знаеш, че можеш да разчиташ на хората, които познаваш, защото с течение на времето сте се опознали. Чудесно е да имаш колеги, с които да си имате взаимно доверие.

Когато се нуждаеш от съвет за нова идея или голям проект, знаеш, че можеш да отидеш при тях и да разчиташ на тяхната честна обратна връзка.

Как изглежда една стабилна мрежа от контакти

Съществува погрешно схващане, че да имаш много контакти означава хората да ти правят услуги. Всъщност е точно обратното.

Ти бъди полезен на другите; проявявай истински интерес към тях и работата им. Ако се фокусираш изцяло върху себе си и какво можеш да извлечеш от конкретна връзка, това не прави едни взаимоотношения пълноценни. Това те прави интересчия.

Съблазнително и логично е да се обградиш с най-добрите, защото те могат да добавят най-голяма стойност, нали? Това може и да е така, но те сигурно не се нуждаят от теб особено много и най-вероятно няма да са толкова отворени за твоите идеи.

Много форуми и онлайн групи са пълни с хейтъри и е лесно да се чувстваш, сякаш нищо няма да се получи. По-добре намери група приятели, които имат различно ниво на опит, и обменяйте идеи заедно.

И все пак, когато откриеш място, където да се свържеш с други фрийленсъри, бъди предпазлив чии съвети приемаш.

В крайна сметка е важно да оценяваш връзките, които си създал, и възможностите за споделяне и сътрудничество. Това е от съществено значение в дългосрочен план. Работещите на свободна практика се нуждаят от тази система за подкрепа, за която само други професионалисти могат да допринесат, защото те разбират работата и нейните особености.

Виж кои са вината, които гарантират доброто парти.

Кои са 5те албума, които може би си пропуснал.

Посети ни в инстаграм и виж какво можеш да спечелиш.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *