Бъди активен и влез в добра форма през лятото

Tips and Tricks за ленивците в нас

0 коментара Сподели:

Ако все още не си разбрал, лятното тяло (познато като beach body) се прави през зимата. В случай че сме те изгубили още на първото изречение, не се отчайвай! Добрата новина е, че ако започнеш да бъдеш редовен и последователен в различни спортове и физически активности, нищо чудно още следващото лято да се появиш на плажа с добре оформени коремни мускули, или накратко плочки.

Истината е, че не е трудно да бъдеш активен, но първата и най-важна стъпка е да го осъзнаеш и поискаш.

Насила може да „потренираш“ няколко месеца, след което ще ти омръзне, или ще дойде зимата, и ще спреш. Така този порочен кръг се повтаря всяка година, а резултатите са естествено незадоволителни. Тук става дума по-скоро за една цялостна промяна в начина на живот и нагласата към движението. Няма нужда да влизаме в детайли, защо спортуването във всичките му форми е полезно не само за тялото, но и за ума, емоционалния баланс и общото здравословно състояние. Много от нас работят на бюро по-цял ден; започват да се появят първи симптоми на заседнал начин на живот като: болки във врата, гърба, и кръста, увеличаване на теглото, ленивост, липса на сила и мотивация. И какво ще правим след 10, 20, или 30 години? Сигурни сме, че можеш да си отговориш и сам на този въпрос.

Определено лятото е най-подходящият сезон да започнеш нещо ново, и ние сме тук за да ти дадем няколко идеи, които да приложиш в ежедневието и свободното си време, за да събудиш ленивеца в теб и да го превърнеш в едно пъргаво козле.

Спортувай нещо, което ти е приятно 

В момента има изобилие от различни спортове и активности, от които можеш да си избереш и да направиш част от живота си. Рано сутрин е перфектното време за един бърз джогинг в парка, например, а и едно от най-големите му предимства е, че е съвършено безплатно и не изисква членска карта, така че нямаш извинение по тази точка. Ако пък търсиш нещо по-статично, но същевременно предизвикателно и приземяващо, пробвай йога и пилатес – определено биха ти помогнали за правилна стойка и гъвкавост.

В случай че искаш да се социализираш, запиши се на танци – салса, суинг, народни – списъкът е дълъг.

Фитнесът пък не е за всеки и изисква малко първоначална помощ от инструктор, особено, ако си начинаещ и не знаеш, как работят уредите и за коя мускулна група са предназначени, но е твоето място, ако искаш да стегнеш и оформиш тялото си, чрез силови упражнения. Има много други алтернативи като зумба, кросфит, и различни групови занимания, които са по-динамични и ангажиращи. Нашият съвет е да пробваш възможно най-много неща, докато не намериш, това което ти допада и би правил с желание.

Виж повече: Хип-хоп културата в София: танци, бради и тренди сникърси

Открий България! 

Всяка седмица има по един уикенд, което означава, че в годината има 52 уикенда! Хвани 100-те забележителности на България, или други скрити кътчета-диаманти по нашите земи, като Пантеон „Майка България“ в село Гургулят например, и започни да ги обикаляш едно по едно. Сигурни сме, че има градове и природни красоти, които никога не си виждал досега. Ще опознаеш нашата родина по един неочакван за теб начин. При една добра подготовка и организация с приятели, можеш да разкриеш голяма част от картата ни за отрицателно време и да запечаташ незабравими преживявания и моменти. Катеренето към Седемте Рилски езера, Белоградчишките скали, и върховете на нашите планини не само ще те накара да заобичаш България повече, но и ще допринесе много за твоя активен начин на живот.

Следи прогреса си 

Кой казва, че не е забавно да си активен? Ако си от типа хора, за които е важно да имат цел, която да достигнат, следенето на прогреса може да направи процеса много по-интересен и информативен за самия теб.

Активити тракер, като Samsung Galaxy Watch Active, може да ти бъде отличен помощник в това.

Носейки го, докато се движиш, той събира информация за това, колко крачки си направил, колко калории си изгорил, може да измери пулса ти по време на тренировка и още много други функции, които да запази като история на всеки един твой ден в приложението Samsung Health. Той улеснява поддържането на един балансиран, здравословен и хармоничен начин на живот, а дизайнът прави навигирането лесно и интуитивно. Следенето на физическата активност всеки ден е нещо повече от просто проследяване на фитнес показатели. Galaxy Watch Active използва холистичен подход за наблюдение на всичко, което е важно. Той проследява упражненията, съня, стресовите и здравните характеристики, на база на които можеш да анализираш напредъка си и да се развиваш.

Виж повече: Разходка по стъпките на фитнес гурутата

Прави си активни почивки по време на работа 

Всичко, което се иска от теб е 5 мин. раздвижване на всеки 1 час работа на стол. Дали ще си направиш напомняне на телефона, или ще нагласиш часовника си да ти изпраща нотификации, при всички положения трябва да се раздвижваш, за да не се схваща тялото, да не се получават крампи, изкривявания и други болежки. Просто и лесно е, и определено не е за подценяване. Това ще поддържа тонуса ти през целия ден.

Друг много полезен съвет е да не взимаш асансьора, а да се качваш по стълбите

– това е супер упражнение, което ще поддържа долната част на тялото ти в добра форма, ще вдигне пулса ти, и ще раздвижи кръвта.

Слушай музика и си направи твои плейлисти

Ако имаш нужда от малко вдъхновение, музиката ще свърши отлична работа, в това да те надъха и мотивира да спортуваш. Докато слушаш подходящи мелодии и ритми, времето ще мине много по-бързо и приятно и няма да усетиш, как са излетели 30 мин. в кардио упражнения. Направи си отделни плейлисти за различните активности в Spotify, или последвай твоите гурута там. Синхронизирай телефона, или часовника си, и бъди DJ на собствените си тренировки.

Втората им природа е музиката – Мартен Роберто и Сантра в "Търсачката"

Как да си здрав и красив едновременно? Виж в нашето видео – Go Beauty

Къде да се поглезиш с коктейл в София?! Гледай ето тук 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *