10 ФИЛМА, КОИТО ХАРЕСАХМЕ ОТ ПРОГРАМАТА НА SOFIA BITING DOCS

Второто издание на фестивала за документално кино Sofia Biting Docs ще стартира на 2 октомври и ще продължи една седмица

0 коментара Сподели:

В рамките на фестивала ще бъдат представени селекция от документални филми, които се фокусират върху на пръв поглед преексплоатирани, но в действителност актуални – важни и хапливи, теми за обществото. Теми като нарушаването на човешките права, дискриминация на различните, интеграцията на малцинствата, проблемите с околната среда, както и интересни и провокативни истории на хора, които да те накарат да се замислиш.

Паралелно с филмовите прожекции в рамките на фестивала се организират дебати и лекции с цел популяризиране на някои от засегнатите теми, чрез които всеки сам да достигне до своята истина.

Откриването ще бъде от 20.00 часа в Дома на киното със селекция от 4 български документални филма: „Симбиоза“, „Soldier“, „Богатството на най-бедните“ и „Името ми е Протест“.

Ето и другите заглавия, които ни звучат обещаващо и може би си заслужава да се гледат.

ЕКСПЕДИЦИЯ ДО КРАЯ НА СВЕТА


The Expedition to the End of the World
Дания – Швеция (2013) 90 мин
Режисьор: Даниел Денсик

Един по-различен филм за глобалното затопляне, комбинация от зашеметяващи кадри на замръзналите фиорди на Гренландия, блокирани от лабиринт от непроходими протоци, бели мечки, разбиващи се ледове и историите на няколко учени и хора на изкуството в търсене на път на север към новите земи.
Прожекции:
03.10 – Euro Cinema – 19.00 ч
10.10 – Euro Cinema – 20.15 ч

Виж трейлъра тук.

ДЕТЕ НА ЯКОВЕТЕ


Child of Yak
Франция (2010) 26 мин
Режисьор: Крис Була

История за малко тибетско момиченце, което живее с родителите си и стадо якове в отдалечено тибетско плато, принудено да се сблъска с „цивилизования“ свят, когато се налага да напусне дивите долини, за да учи в близкото селско училище. Впечатлени сме от уникалната музикална атмосфера и кинематография, които грабват още в първата минута.
Прожекция:
07.10 – Чешки център – 18.30 ч

ИЗГУБЕНАТА КАМЕРА


The Lost Camera
Германия – Непал (2014) 68 мин
Режисьор: Пол Друс

Пътуване в светлина и сянка, през живота и смъртта, до един град на Покрива на света. Потопете се в приказните улички на Непал благодарение на една камера, забравена на седалката на рикша в Катманду.
Прожекции:
05.10 – Дом на киното – 17.00 ч
07.10 – Euro Cinema – 20.30 ч
12.10 – Euro Cinema – 19.15 ч

ОСЕМ ПЪРВЕНЦИ


Eight Summits
САЩ (2013) 54 мин
Режисьор: Алън Смит

"Казвам се Бил Бърк и съм 72-годишен непрофесионален алпинист. Аз съм единственият катерач над 60, който е изкачил най-високите планини на всеки един от петте континента – Маккинли, Аконкагуа, Килиманджаро, Елбрус, Масива Винсън, Косцюшко, Пирамидата на Карстенц и Еверест. Ще споделя с вас какво е чувството да докоснеш небето."
Прожекции:
05.10 – Euro Cinema – 15.30 ч
08.10 – Euro Cinema – 20.15 ч
12.10 – Euro Cinema – 17.15 ч

Виж трейлъра тук.

МЕДЕН МЕСЕЦ НА ПЪТ


Going the Distance: A Honeymoon Adventure
Великобритания (2014) 82 мин
Режисьор: Майк Клиър

Изключително забавната история на Майк и Алана – младоженци, които решават да подложат брака си на изпитание, като заминат на сватбено пътешествие от Аляска до Аржентина (31 000 км) върху седалката на мотор. За 207 дни по пътя си срещат 116 двойки – от ортодоксални християни и полигамни протестанти, до суингъри и порно актьори, всички от които им дават своите съвети за една перфектна връзка и успешен дългогодишен брак.
Прожекции:
02.10 – Euro Cinema – 19.00 ч
09.10 – Euro Cinema – 20.15 ч
11.10 – Euro Cinema – 20.30 ч

Виж трейлъра тук.

СЛЪНЦЕ ЗАД ОБЛАЦИТЕ: БОРБАТА НА ТИБЕТ ЗА СВОБОДА


The Sun Behind the Clouds: Tibet's Struggle for Freedom
Австрия – Франция – Индия – Холандия – Китай – САЩ – Германия (2010) 79 мин
Режисьори: Риту Сарин, Тензинг Сонам

Филм за Тибет, Китай, Далай Лама и тибетския народ. За борбата между духовността и желанието за независимост. Петдесет години след  асимилирането на Тибет усилията на духовния водач на тибетците Далай Лама за постигане на мир с правителството на Китай се увенчават с неуспех, а това все повече оставя неговия народ с напразни надежди.
Прожекции:
04.10 – Дом на киното – 19.00 ч
08.10 – Euro Cinema – 18.30 ч

Виж трейлъра тук.

ЕФТЕРКЛАНГ: ДУХЪТ НА ПИРАМИДА


Efterklang: The Ghost of Piramida
Дания (2012) 59 мин
Режисьор: Андреас Кьофод

Ако си почитател на групата, това е филмът, който задължително ще искаш да гледаш. Но дори и да не си, възможността да бъдеш пренесен назад във времето в изоставения град Пирамида заедно с музикантите от групата, в търсене на вдъхновение за новия си проект и аудио звуци в празните сгради на някога обитаваното миньорско селище, не е за изпускане.
Прожекция:
03.10 – Euro Cinema – 20.30 ч

Виж трейлъра тук.

НА СТОП ДО ИСТАНБУЛ


Hitchtanbul
Белгия (2013) 92 мин
Режисьори: Карстен де Вилдер и Дими Дюмортие

Двама белгийци на средна възраст решават да отидат до Истанбул на автостоп за 7 дни само защото са си резервирали самолетен билет, за да се върнат до родния Брюксел. Напълно убедени, че всички отзивчиви шофьори са интересни личности, те решават да ги интервюират, като срещат много и различни реакции. Историите на хората са богати и цветни и си заслужава да отделиш от времето си, за да ги чуеш.
Прожекции:
08.10 – Дом на киното – 19.00 ч
09.10 – Euro Cinema – 18.30 ч

Виж трейлъра тук.

ПРЕДИ ДА СЕ УСЕТИШ


Before You Know It
САЩ (2013) 110 мин
Режисьор: Пи Джей Рейвъл

Дори да имаш представа какво е да бъдеш част от ЛГБТ обществото и проблемите, свързани с това, този документален филм ще ти представи една съвсем друга гледна точка – живота на трима прехвърлили 55 години мъже с различна сексуална ориентация и тежката им борба с обществените норми. „Никога не мислиш за това, как ще остарееш, докато си млад, и преди да се усетиш, времето минава и това вече е факт.“
Прожекции:
04.10 – Euro Cinema – 20.15 ч
09.10 – Чешки център – 18.30 ч

Виж трейлъра тук.

СТИЛНИТЕ НЮЙОРКЧАНКИ, ИЛИ МОДА ЗА НАПРЕДНАЛИ


Advanced Style
САЩ (2014) 72 мин
Режисьор: Лина Плиоплайте

Ако все още не си преживял факта, че сериалът „Сексът и градът“ е окончателно приключил, предлагаме ти да гледаш реалната история на тези седем уникални нюйоркчанки със силно изразена индивидуалност в стила и модата, която ще те вдъхнови и научи (най-вероятно) на някой и друг трик по отношение на модата, любовта и личното себеусещане.
Прожекция:
09.10 – Дом на киното – 19.00 ч

Виж трейлъра тук.

Останалите заглавия в програмата можете да видите тук.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *