Спътник на душата имаш ли?

Не питаме за един приятел, питаме те приятелски

0 коментара Сподели:

Има късчета на тази земя, които могат да те отворят и прелистят като книга. Независимо колко си прашна, колко окъсани са страниците ти и колко истина е побрана в тях. Смисълът не е просто символ и се търси дълго. Не стотици, не хиляди, ами годишно милион души се впускат по пътя Камино, изминавайки стотици километри, жадни да срещнат очи в очи неговото присъствие. Дали го откриват, не е наша работа. Важното е, че откриват себе си и пишат своята глава между дебелите корици.

Макар и разположен географски с точни координати, Пътят Камино е повече духовен, отколкото физически. 800-те му километра не са просто туристическа дестинация, нито маршрут за издръжливост. Други са му силите и нашите приятели от SofiaBitingDocs ще се опитат да ни ги покажат в няколко пленяващи душата документални кадри. Срещата ни с тях е в началото на октомври, когато на 1-вата дата от месеца и точно в 20:00 часа екранът в Дома на киното ще бъде осветен от филма, чийто сюжет е написан единствено от истината – „Пътят на Сантяго: Пътешествие на духа“. Една дълбоко изживяна история, съставена от обективния и искрен прочит на хората, тръгнали по него с поглед навътре. Там, където почиват отговорите на всички въпроси. В сърцето, разбира се.

Категорично силното начало на шестото издание на фестивала за документално кино SofiaBitingDocs стартира именно с премиерата за поклонническия маршрут Камино. Продължението на десетдневното филмово събитие обаче ще продължи да поддържа нивото и ще направи своята препратка към още няколко съществени заглавия, намиращи се в пълна хармония с тазгодишното мото „Спътник на душата“.

Другата премиера, която ще се опита да ни настани удобно в самите нас, е документалният филм за монашеския живот в Зографския манастир „Градината на Пресвета Богородица“. Поглед ще обърнем към най-старото монашеско общество, където женско присъствие не е имало от 1000 години. Възможно най-отблизо ще докоснем с очите си монашеския живот на този изпълнен с енергия полуостров Атон и ще станем свидетели на ежедневието на тези души, събрано в изрисуване на икони и грижи един към друг. Самите те, специално за заснемането на кадрите споделят стари, загадъчни истории, една от които за икона, дошла на острова преди 30 години.

„Йога: архитектура на спокойствието“ пък е биографичното присъствие във филмовата програма на SofiaBitingDocs. В неговия фокус е поставен Майкъл О‘Нийл, един от най-уважаваните фотографи днес, а разказът в кадър представя от първо лице историята му за едно лично премеждие, което преобръща живота му и той избира да следва пътя на духа си чрез йога. Тази нова посока го отвежда право в Индия и Тибет в търсене на своите духовни учители и йогини. Ето малка част от неговото откровение пред камера: „Пътуването никога нямаше конкретна крайна цел, беше просто моят личен път в йогата. Пътят беше река, а целта беше да си във водата. Енергията течеше като поток във връзката ми с йогата. Нужни са ни само малко спокойствие и тишина, за да съпреживеем тези неща.“ 

Фестивалът за документално кино SofiaBitingDocs ще продължи до 10 октомври в Дома на киното, Културен център G8 и Евро Синема и всяко присъствие в него е специално подбрано по не един параграф. Програмата е съставена само от дълбоко преживени и надживени сюжетни истории, като в нейното часово време намира своето място и лентата StrikeaPose. Тя представя танцьорите от култовото турне на Мадона BlondAmbition, след като вече не са част от екипа ѝ. 25 години по-късно момичетата споделят един личен портрет пред камерата за някогашните си амбиции, истината за живота им по време на турнето, както и възходите и паденията, които са преживели.

Надяваме се да намериш време за култура и да запълниш началото на есенния месец с нещо истинско, било то и на лента. Програмата е богата на съдържание и със сигурност има какво да научиш както за героите, така и за себе си.

Готов ли си да се вдъхновиш за нови кулинарни приключения?

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *