Вълнуващо документално кино

Петият фестивал за документално кино Sofia Biting Docs от 2 до 12 октомври в София

0 коментара Сподели:

Когато нощите започнат да стават по-дълги, температурите по-ниски, а любопитството ни за интелектуални забавления на закрито по-капризно, на помощ идва киното. Не кое да е, а документалното кино и Sofia Biting Docs.

Петото издание на фестивала за документално кино Sofia Biting Docs ще се открие на 2 октомври в Дома на киното с мащабния проект „Култ”, в който над 40 филмови дейци от цял свят разказват вълнуващата история за едно пътешествие в търсене на вярата… За едни свещените ритуали са богохулство, а за други – чиста лудост. Някои са близо до Бога в самотата и мъката, други – в кръвопролитието, трети – в шумните веселби. 25 страни по света показват богомолци, ритуали и различни религиозни практики, хора, които са обединени от нуждата да се обърнат към Бога.

Вярата винаги е била основна тема в изкуството, а нейните интерпретации в киното, особено документалното, определено ще ви вкарат в размисли.

Sofia Biting Docs продължава до 12 октомври в салоните на Дома на киното, Културен център G8, Евро синема и Чешкия център. Сред акцентите в програмата на фестивала е премиерата на „Скъпоценният камък” на режисьора Николай Стефанов и сценариста Ралица Големанова, които лично ще представят филма пред публиката.

„Скъпоценният камък” е документален филм, посветен на пренасянето на древна тибетска традиция в модерния западен свят – построяването на монумент, наречен „ступа”, в близост до София. Ступата е символ на просветлението – състояние, което историческият Буда Шакямуни е достигнал преди 2500 години. Филмът разказва за смисъла от изграждането на ступи и представя дълбокия им психологически и философски символизъм по достъпен и вдъхновяващ начин. Освен научната и историческа страна разказът води зрителя и през самия процес на създаването на ступа в България. Филмът съдържа редки и ценни кадри от всяка стъпка от изграждането на монумента, като представя и емоционалното преживяване на участващите в строежа.

В рамките на фестивала ще бъде показан филмът „Свободен час”, представящ една алтернативна форма на обучение, каквато са демократичните училища по света. След прожекцията зрителите ще могат да дискутират темата с представители на Общността за демократично образование у нас.

„Не ми бъркай в здравето” засяга наболялата тема за здравословното хранене и безкрайните вредни елементи, които производителите ползват, за да добавят вкусови качества на продукцията си. Какви храни да избягваме, от какви храни се нуждае организмът ни, защо някои от храните са толкова евтини, а други толкова скъпи, трябва ли да ограничим месните продукти… Отговор на всички тези въпроси ще намерите в „Не ми бъркай в здравето”.

Ако не си падате по художествените измислици и реалността ви вълнува много повече от фикцията, фестивалът за документално кино ще ви провокира с нови гледни точки за на пръв поглед познати неща. Готови ли сте за едно интелектуално предизвикателство?

Информация за всички филми и програма можете да намерите тук.

Sofia Biting Docs се организира от „Позор“ и кино „Изток“

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *