Бърз наръчник на летящия човек

Защото летенето вече е ежедневие за много от нас, а редица от процедурите при пътуване са често изнервящи и криещи изненади

0 коментара Сподели:

Имам познат, който за работа сутрин вместо такси хваща самолет. Прелита няколко хиляди километра и воала – вече е в заседание с чаша кафе в ръка. Жилището му е като хотелски апартамент – почиствано от професионална фирма и перманентно пусто. Не бих казала, че смятам този начин на живот за вълнуващ, но покрай него определено се трупа опит. При последния ни разговор съживихме една позабравена, но любима тема, въртяща се около самолетните компании, полезните приложения и нужните знания за оцеляване при пътуване с въздушните превозвачи. Толкова се разприказвахме, че това ми даде повод да събера няколко полезни съвета, които продължавам да давам и на себе си при всяко пътуване.

ПОЛЕТИТЕ СА ЗАКЪСНЯВАЛИ, ЗАКЪСНЯВАТ И ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ ДА ЗАКЪСНЯВАТ
А понякога могат да бъдат и отменени.
Имай търпение, а за повече сигурност прочети добре условията на авиокомпанията, с която пътуваш, и се погрижи да си подсигурен при всички възможни ситуации. Повечето компании предвиждат замяна на билет, някои осигуряват и нощувка в случай на отлагане до следващия ден, а други раздават храна на чакащите (при закъснение).

БАГАЖЪТ ВИНАГИ Е ПО-ТЕЖЪК, А ГЛОБИ ДЕБНАТ ОТВСЯКЪДЕ
Особено с нискотарифните компании. Чети внимателно всички редове, тези с дребния шрифт също, всъщност особено тях. Класически случай е позволеният багаж да е – голям куфар до 23–25 кг и ръчен до 10 (с превозвачи като Lufthansa). Ако си избрал Wizz Air например, може да ти се наложи да заплащаш и ръчен багаж, след като сега той е разделен в две категории – малък и голям. Първият е безплатен, но с ограничени размери – раница или малка чанта. Подобна е практиката и на други компании.

ВРЕМЕТО Е ОТ ЗНАЧЕНИЕ
Тичането в последния момент е познато на всички, на някои дори ни е станало хоби. Умните хора предвиждат задръствания и евентуални забавяния  на влакове и метро. Имай предвид, че летището обикновено е далеч от центъра и по пътя може да се случи какво ли не. На летища като Хийтроу и Франкфурт винаги има опашки за чек-ин, много вървене и лутане и ако си от по-разсеяните, като нищо да се изгубиш.

ЧЕКИРАНЕТО – ОТЛАГАНЕ НА НЕИЗБЕЖНОТО
Тук важи правилото – ако можеш да го направиш онлайн, направи го.  Ще избегнеш чакане, както и нерви, а и имаш възможност да си избереш място в самолета. При нискотарифните компании чекирането на летището дори се заплаща допълнително, така че – да, стана ти ясно.

ДОМАШНИТЕ ЛЮБИМЦИ, БЕЗ КОИТО НЕ МОЖЕМ
Националните превозвачи позволяват пътуването на домашни любимци, но прочети добре условията им. С Bulgaria Air  можеш да вземеш кучето си на борда, ако е до 8 кг, на по-тежките животни е отредена несправедлива съдба – с клетка в багажното отделение.

ON BOARD
Не се опитвай да пушиш в тоалетната. Ако нямаш определено място, си избери такова, избягвайки плачещите бебета и големите  шумни семейства. При по-дълги полети взимай лаптопа и се зареди с някоя и друга серия любим сериал.


А за по-лесно организиране на пътуванията ето и три добри приложения за целта:
Skyscanner
Добре разработено приложение, което издирва най-евтиния полет според предпочитанията ти сред огромен брой авиокомпании. Ти избираш критериите за търсене, а това, което е още по-хубаво – при желание можеш да получаваш мейл относно покачването или понижаването на цената за дадена дата. А ако си на приключенска вълна, имаш опция за задаване на начална точка без ясна дестинация – приложението ще ти покаже цени за различните държави.

TripCase
Това приложение ще ти помогне да организираш перфектно пътуването си. Нужна е бърза регистрация и свързване на мейла с него, след което приложението зарежда цялата ти информация за полети, резервации за хотел и автомобили под наем. ТripCase има конкуренция в лицето на TripIt, чиито пълни възможности обаче имаш само в платената версия.

Kayak
Приложението комбинира търсене на хотели, полети, коли под наем, в същото време организира информацията за следващото ти пътуване и следи дали полетът ти е навреме или закъснява. Просто, но и многофункционално и може би едно от най-полезните.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *