Гладиаторите на Рим

Класическо екранно забавление за деца и подрастващи

  • 04.09.2013
  • от Дамян Михов

Чувствителността и отношението на италианците към любовта са пословично известни. Било то в литературата, театъра, киното или каквато и да е друга художествена форма, историята за Ромео и Жулиета винаги е била част от народопсихологията и културното им наследство. Но какво става, когато тази най-стара човешка емоция се пренесе на големия екран под формата на тризмерно моделирана пълнометражна анимация с подчертано комедиен детски стил. Отговорът е „Гладиаторите на Рим” и техният нов прочит върху стремежите за себедоказване и трудностите да следваш поривите на сърцето си. С позакъсняла официална премиера, този опит на италианците да се намърдат в „Средната земя” на компании като Дисни и Пиксар е най-малкото достоен за уважение. Следващ старата колкото света история за несретника, който е влюбен в момичето от детството си, но не смее да си го признае до момента, в който му става ясно, че ще тя ще се омъжи за друг е подходяща основа за забавни перипетии. Сюжета се върти около малкият Тимо, който в навечерието на изригването на Везувий е спасен от началника на Гладиаторската академия и принесен в Рим.

Гладиаторите на Рим

Там той става приятел с дъщерята на своя спасител Лусила и двамата изживяват незабравимо детство. След години, разделени по правилата на обществото, единият в императорските кръгове, другият все така в академията и без желание за развитие, те се срещнат отново, точно когато красивата вече млада дама е в центъра на важен брак по сметка. Единственият изход на осъзналият любовта си към нея Тимо е да се докаже пред обществото, пред императора и пред самият себе си, като спечели гладиаторски турнир. Само че тази работа, както той скоро разбира, далеч не е толкова лесна и му коства много болка, много ново разбиране и бързо порастване. Насъбрал от чара на класическата анимация, това е филм, който прекалено буквално следва стоците подобни сюжети, комични похвати и стилистични изразни средства без да съумява да придобие своя собствена идентичност и уникалност, но поне не разрушава изградена с години представа за рисувано забавление. Прилично издържан, и на сценарно и на дизайнерско ниво, „Гладиаторите на Рим” е подходящ избор за родители с деца около 12 години, които имат желание да прекарат с тях приятен следобед и още по-приятна вечер.

 

Държава: Италия / Жанр:Комедия / Режисьор: Инджинио Страфи / В ролите: Лука Аржентеро, Лаура Чиати, Джулиан Хоу, Белен Родригес
ОЦЕНКА: 6,5/10
Премиера в България: 13.09.2013