Направи си лимонада

Лимонадата е ултимативната безалкохолна напитка на лятото. И понеже животът на шезлог, плаж или друго блажено място, където имаш близка среща със слънцето не е същият без разхладителната напитка - ние имаме за теб три вида лимонада, които да си спретнеш набързо в полеви условия.

ЯГОДОВА ЛИМОНАДА С БОСИЛЕК


200 г ягоди
120 мл сок от лайм
100 г захарни пръчки
Около 30 листа босилек
Газирана вода

В блендер се пасират ягодите и се добавят сокът от лайм, захарта и босилекът. При нужда използвай коктейлно чукало за смачкване на листата. Когато захарта се е разтворила, се пресява и след това всичко се изсипва в бутилка (препоръчително с фуния), след това се добавя газирана вода. За финал сложи резенчета от ягоди при готовата вече лимонада.


ОРАНЖАДА С ДЖИНДЖИФИЛ


150 мл прясно изцеден лимонов сок
200 мл пресен портокалов сок
50 г свеж джинджифил
100 г захарни пръчки
Газирана вода

Джинджифилът се настъргва, като се стараеш да запазиш сока от него. Смесват се всички съставки без газираната вода. Когато захарта се е разтворила, сместа се прецежда и след това се сипва в бутилка. Допълва се с газирана вода. Сервира се с резен портокал.


ДОМАШНА ЛИМОНАДА


150 мл прясно изцеден лимонов сок
100 г мед
1 ч.л. вода от портокалов цвят
Листа от мента
Газирана вода

Във висока чаша се смесват лимоновият сок, водата от портокалов цвят и медът. С фуния се прелива в стъклена бутилка, която се допълва с газирана вода. Сервира се със свежи листа от мента и много лед.

Сандра Алексиева ти дава идеи как да си направиш и домашен сладолед.