НОЙ И ЗАВРЪЩАНЕТО НА ПЪРВИЯ ОТМЪСТИТЕЛ ПО КИНАТА

През последната седмица на март ще станем свидетели на две филмови премиери на суперпродукции

  • 28.03.2014
  • от Стефан Димов

Марвелският „Завръщането на първия отмъстител” и дългоочаквания библейски епос на Дарън Аронофски – „Ной”. Новите филми от миналата седмица не успяха да се преборят за водачество в бокс офиса, но добър резултат записа „Need for Speed”, който подмина границата от 100 000 лв. приходи за разлика от „Безумна любов” с 13 000 лв.

НОЙ

Режисьор: Дарън Аронофски
Сценарист: Дарън Аронофски, Ари Хандел
В ролите: Ръсел Кроу, Дженифър Конъли, Антъни Хопкинс, Рей Уинстън, Ема Уотсън, Лоугън Лърман, Марк Марголис, Ник Нолти
Очаквания - 9/10
Оценка в imdb: 7,6 (от 2973 гласа)
Рейтинг в rottentomatoes: 81% одобрение
Рейтинг в metascore: 74/100

След като преди четири години режисьорът тотално покори сърцата на киноманите от целия свят с шедьовъра си „Черен лебед”, незаслужено тръгнал си от Оскарите само с 1 приз, Дарън Аронофски се насочи към доста по-различен проект – историята на Ной. С десетократно по-голям бюджет масивната продукция е изискала „най-сложния компютърен рендъринг” в историята на компанията за визуални ефекти – Industrial Light and Magic (ILM), която пресъздава целия животински свят, без да използва нито едно истинско животно. През октомври 2013 студиото Парамаунт прави тестови прожекции на алтернативни версии на „Ной”, които не представляват собственото му виждане, и резултатите са притеснителни. След дълги спорове студиото обявява, че официалната версия, която ще се върти по кината, е версията, която самият Аронофски желае.
„Със смайваща визия, обоснована от силни изпълнения в услуга на една вечна история, разказана по човешки, „Ной” на Дарън Аронофски вкарва библейския епос в 21 век .”ЗАВРЪЩАНЕТО НА ПЪРВИЯ ОТМЪСТИТЕЛ

Режисьор: Антъни Русо, Джо Русо, Джос Уедън
Сценарист: Кристофър Маркъс, Стивън Макфийли, Ед Бръбейкър
В ролите: Крис Еванс, Скарлет Йохансон, Коуби Смълдър, Себастиан Стан, Доминик Купър и др.
Очаквания - 6/10
Оценка в imdb: 8,6 (от 5742 гласа)
Рейтинг в rottentomatoes: 91% одобрение
Рейтинг в metascore: 71/100

Поредният филм на Марвел, втората самостоятелна история за Капитан Америка (Крис Еванс), показва как Стив Роджърс се бори да приеме ролята си в модерния свят, като се изправя в битка, представляваща нова заплаха от старата история – съветски агент, известен като Зимния войник. С огромен бюджет от 170 милиона долара „Завръщането на първия отмъстител” е приет положително от критиката, като някои дори го определят за най-добрия филм на Марвел до момента, докато според други лентата на братята Русо е точно толкова елементарна и предвидима, колкото останалите филми на мегакомпанията.

Виж петте ни любими филми на Уес Андерсън.