5 книги на Джордж Р. Р. Мартин, които не са \“Игра на тронове\“

Днес казваме ЧРД на създателя на един от най-великите епоси за всички времена

0 коментара Сподели:

Обичаме го и го мразим едновременно. Даде ни една от най-великите истории на всички времена – тази за огън и лед. Защо го мразим ли? Отлага книжния ѝ край повече, отколкото фенските ни сърца могат да понесат. Ние обаче знаем, че чакането ще си заслужава, и не можем да му се сърдим. Без този гений никога нямаше да имаме Джон Сноу, Денерис Таргариен и всички невероятни герои от "Песен за огън и лед", чийто телевизионен финал скоро видяхме (а ти видя, че ние не бяхме много очаровани от него).

Днес казваме ЧРД на великия Джордж Р. Р. Мартин и ти показваме още 5 от невероятните му книги (да, онези, които не са "Игра на тронове")

Пясъчните крале

Повестите и разказите на Мартин са недооценени от масовия читател, но те са точно толкова впечатляващи, колкото и многопластовият свят, който той изгражда в „Песен за огън и лед“. Светът, в който се потапяме, е много по-различен от този в „Игра на тронове“. Гигантски червеи, експедиции, междузвездни драми, враждуващи племена насекоми… Богове и жертви. И, разбира се, преплитащите се добро и зло. С други думи – ако харесвате „Междузвездни войни“, представете си ги разказани от Мартин. Нещо такова е.

Виж повече: Най-известните Джордж по света

Трескав блян

Ужас. Паника. Страх. Спасение. Това са кодовите думи в „Трескав блян“. Съществата на нощта се сблъскват с клиширано, но американската част от човечеството. Всъщност в тази история откриваме много готически елементи, което е абсолютен експеримент за Мартин. Ние смело казваме, че тази проба със сигурност не води до грешка, а напротив – това е едно много приятно четиво. Мрак, любов, всички емоции в едно и една пълна с обрати история за човешката свобода – това е „Трескав блян“. 

Разбойници

Всъщност това не е конкретно книга на Мартин, а е сборник с разкази на едни от най-любимите ни автори за всички времена – Джо Абъркромби, Нийл Геймън, Джилиан Флин и още много майстори на перото.

В книгата се срещаме с мошеници, измамници, лоши момчета, момичета, нехранимайковци, хитреци… Можем да продължаваме така до безкрай.

Мартин е ненадминат в създаването на противоречиви образи, но всички тези негодници ги събира едно и също – те  са разбойници. И са събрани в 21 вълнуващи истории за престъпления, преплетени с фантастика, много хумор и криминале.

В дома на Червея

Продължаваме с пълна скорост с антиутопичната страна на Мартин. Тунели, препятствия, кулминация, стигаща до абсолютния хорър – това е „В дома на червея“. Историята ни разказва за вечната битка между мрака и светлината, която тук е представена много умело чрез образите на хората и съществата от дълбоките тунели на една опустошена планета. Ако друго не ви е грабнало, то със сигурност си струва да видите какво е било перото на младия Дж. Р. Р. Мартин. 

Пътешествията на Тъф

Свят, пълен с екологични катастрофи – звучи ли ви познато? Години преди да достигнем до краха на екосистемата на планетата, Мартин вече пише история, която предизвестява началото на края. Главен герой е Хевиланд Тъф – вегетарианец , обичащ котки и едва свързващ двата края типаж, който без ред и причина се обявява за „екологичен инженер“. "Tъжнaтa иcтинa нa иcтopиятa yчи, чe нeблaгopaзyмнитe мacи винaги cлeдвaт cилнитe, a нe мъдpитe" са именно негови думи, а да разбереш защо ги казва – хващай книгата и отпразнувай рождения ден на Мартин подобаващо!

Book Guide: Как да избера какво да чета

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *