Happy Георги Day: най-известните именици по света

Може ли да се забрави Джордж?

0 коментара Сподели:

Ако в България наредиш десетима произволни мъже, шансът поне един от тях да се казва Георги е огромен. По света обаче това име има немалко варианти, но най-известният безспорно остава англосаксонският – Джордж. Затова ще ви запознаем с онази част от тях, която е оставила толкова ярка следа, с която само един истински Георги може да ни бележи. 

В началото бе словото

Не всеки може да се похвали, че е адаш с автора на 1984 и "Животинска ферма",  още по-малко със създателя на епоса "Песен за огън и лед". Безспорен факт е обаче, че тези произведения с безспорно значение са родени от умовете на двама гении… като и двамата се казват Джордж.

Джордж Оруел и Джордж Р. Р. Мартин са писателите, които  промениха ракурса на литературата в световен мащаб с неподражаем стил и уникални истории, които всеки човек трябва да чуе.

И докато единият е истински визионер с книги като "1984", то другият е първият, който успява да напише поредица, достойна за сравнение с наследството, което имаме от великия Толкин. Остава само Джордж Р. Р. Мартин да ни даде и последната книга, с която да приключи драмата около играта на троновете. И никога, никога да не забравяме предупрежденията, които Оруел ни остави за опасностите на бъдещето. 

Ах, това кино!

Филмовата индустрия се радва и на две големи имена, които макар и никога да не са се срещали в обща продукция, са еднакво важни за киното. Това са Джордж Клуни и Джордж Лукас. Единият е истински секссимвол на нашето време, а другият е създател на едни от най-обичаните от няколко поколения поредици. И макар Джордж Клуни вече да е обвързан, то харизмата му продължава да ни привлича от екрана, а актьорската му игра е все толкова впечатляваща. Джордж Лукас пък е човекът, който ни даде възможността да се докоснем до приключенията на Индиана Джоунс и, разбира се, великите Междузвездни войни. И докато нашият Георги се бие с мълнии, то сме убедени, че Джордж Лукас би предпочел лазерните мечове. А Клуни може и без оръжия – Бандата на Оушън винаги ще е зад гърба му. 

Политиката е играта на големите 

Освен около дузина принцове, които се казват Джордж, си имаме и няколко световноизвестни политици, носещи същото име. Джордж Буш (и старши, и младши) и Джордж Вашингтон са хората, оставили следа не само в американската политика, но и във световната, като оценката за действията им оставяме на историята.

Факт е обаче, че без Вашингтон в момента дори понятието "американска мечта" нямаше да съществува, тъй като именно той е причината да се стигне до независимостта на една от най-големите сили в света.

Буш-старши пък е държавният глава, който приветства демокрацията в България. А младши? Както казахме – понякога е по-добре историята да говори вместо нас. 

Гергьовден, но се усеща като "Миналата Коледа"

Светът пее от щастие, когато се появи нов вълшебен глас, който да ни радва с уникални песни. За съжаление обаче преди няколко години точно на Коледа загубихме една от най-разпознаваемите бленди на нашето време – тази на Джордж Майкъл. След себе си той остави модерни класики като Last Christmas, Careless Whisper, Faith, One More Try и много други хитове, които направиха съвременната музика още по-пъстра. Затова всяка Коледа не ни остава нищо друго, освен да си пеем Last Christmas i gave you my heart… А на шести май честваме и този велик Джордж, който ни подари хиляди чувства, облечени в мелодия. 

И все пак – може ли да се забрави Георги? 

Родината ни също е дала своята дажба от хора с името Георги, които са допринесли за това светът да е толкова шарен. Затова извън всички примери за големите мъже с името Джордж, искаме да извадим и нашите момчета, които са известни и извън границата на родината ни. Писателят на меланхолията, дядото на ксерокса, голмайсторът и космонавтът – всички те носят името Георги.

Господинов, Наджаков, Аспарухов (Гунди), Иванов  – това са хората, които по един или друг начин са част от лицето на България навсякъде по света.

Колкото и различни да са те, тежестта на името им е това, което ги обединява. И в стила на турбо песента от зората на поп-фолка ние със сигурност няма да ги забравим. 

Джордж, Жоро, Георги, Хорхе и дори Юри – Гергьовден е за всички вас и ние със сигурност ще отпразнуваме името ви. Дори все още да не е дошъл моментът за световната известност, ви уверяваме, че самият факт, че носите това име, е напълно достатъчен, за да се гордеете искрено. И както Сашка Васева казва, Георги е първият обичан мъж. След това останалата част от живота е без значение. 

В тази компания е и звездата на стендъпа в България – Георги Кючуков

А кои са най-често срещаните мъже в българския Tinder?

Търсиш градско вдъхновение? Намери го в нашия Instagram.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *