Премиерите тази седмица

"Вяра, любов + уиски", "Тор: светът на мрака" и "Капитан Филипс" в кината тази седмица

  • 01.11.2013
  • от Стефан Димов

През първата филмова седмица за ноември, на родните екрани излизат три нови заглавия, които предлагат за всекиго по нещо. Нов български филм с широко разпространение; холивудски комиксов блокбъстър и един от сериозните претенденти за Оскарите през идната година. Нека хвърлим по-подробен поглед върху трите филма.


ВЯРА, ЛЮБИВ + УИСКИ

 Още с началото си, месец ноември ни предлага нова родна лента. Дебютът на режисьорката Кристина Николова - „Вяра, любов + уиски” тръгва по международните фестивали през 2012, като обикаля 15 световни феста и печели награда на журито от международния фестивал в Далас, както и операторска награда от Slamdance (където за първи път са забелязани Кристофър Нолан и Марк Форстър).  Синопсисът на филма гласи:

Млада българка се отказва от приказния си живот в Америка и се връща у дома при своя страстен приятел Вал, който обаче има саморазрушителни навици. Когато съвсем неочаквано в България пристига годеникът й Скот, тя трябва да избере между уреденото бъдеще, което той й предлага, и обречената любов с Вал.

 Отчасти биографичен, „Вяра, любов + уиски” е написан от Кристина Николова и спътника й в живота - Пол Далио, а в ролите можем да видим Ана Стояновска, Валери Йорданов, Явор Бахаров, Лидия Инджова и др. За филма, Валери Йорданов (в ролята на Вал) споделя:

Мисля, че е достатъчно добър, спокоен и силен като едно добро блус парче със своите бързи и бавни моменти. Така че всеки, който обича малко по-различна музика, ще поиска да чуе това парче.

„Вяра, любов + уиски” тръгва по родните киносалони с впечатляващ брой прожекции – между 5 и 6 в киносалоните на Cinema City и Арена, както и в Дом на киното и Euro Cinema.





ТОР: СВЕТЪТ НА МРАКА
 
Нижейки се един след друг, филмите на Марвел започват да правят все повече пари, което от своя страна води до все повече филми. За 5 години от премиерата на „Железният човек”, който се счита за началото на филмовата вселена на Марвел (Marvel Cinematic Universe), „Тор: Светът на мрака” се пада 8-мият филм, като 7-те преди него са донесли на създателите си повече от 5 милиарда долара при вложени 1,2 милиарда.

В „Тор: Светът на мрака”, богът на гръмотевиците трябва да се бори срещу мистериозен враг, стар колкото самата вселена, за да спаси Деветте измерения.

Зад режисьорския стол този път е Алан Тейлър, известен като режисьор на редица епизода от сериалите „Семейство Сопрано”, „Игра на тронове”, „Сексът и градът”, „Рим”, „Изгубени”, Закон и ред”, „Момчетата от Медисън Авеню”, „Отегчен до смърт” и много други.

 Предимно положителните рецензии определят филма като изключително забавен, харизматичен и много по-мрачен от първата част. Критиците от rottentomatoes му дават 80 % одобрение, което е повече от положително за комиксова адаптация.

В ролите отново можем да видим звездите от първия филм – Крис Хемсуърт, Натали Портман, Том Хидълстън, Антъни Хопкинс и Стелан Сарсгард както и новото попълнение – Кристофър Екълстън, в ролята на отмъстителния Малекит.




КАПИТАН ФИЛИПС

 Най-сериозното и обещаващо предложение за тази седмица несъмнено е новото произведение на Пол Грийнграс – „Капитан Филипс”. Въпреки че официалната му премиера в България е следващата седмица, нетърпеливите любители на Том Ханкс могат да видят филма предпремиерно още от този петък срещу допълнителни 4-5 лв. Известен със своето смразяващо напрежение и динамика, режисьорът на „Зелена зона” (+ втория и третия Борн) този път екранизира действителната история за капитан Ричард Филипс, който е взет за заложник на собствения си товарен кораб – Мерск Алабама от сомалийски пирати през 2009.
 Определяно като едно от най-силните изпълнения в кариерата на Ханкс, „Капитан Филипс” вече сериозно присъства във всички възможни списъци с претенденти за предстоящите Оскари. И малките фенски киноблогове, и големите медии като TheGuardian очакват „Капитан Филипс” да получи няколко номинации -  за най-добър филм, най-добър адаптиран сценарий, режисура, монтаж, главна мъжка роля и поддържаща мъжка роля.

С отличен финансов старт, Капитанът вече е спечелил близо 100 милиона долара при бюджет от 55, а rottentomatoes му дават 94 % одобрение.

Джеймс Берардинели от ReelViews казва: „„Капитан Филипс” сработва отлично, защото Ханкс не е  напомпан мускулест мъжага с оръжие под ръка (нито става такъв по време на филма). Поставен в трудна и незащитима ситуация, той използва интелект и хитрина вместо мускулатура и оръжия за да увеличи шансовете си за оцеляване.”
 Безспорно, това е един изключителен, напрегнат, емоционален и морален филм, изпълнен със завладяващи изпълнения, които заслужава да бъде видян на голям екран.