MARTIN STOY

Историите за българи в чужбина винаги са интересни. Затова потърсихме Стоян Мартинов, по-известен в нощния живот на Чикаго като Martin Stoy

  • 10.04.2014
  • от Влади Герасимов

След повече от 10 години в бизнеса, старозагорският Колумб, откри своя собствена компания за промоции и ивенти – 4NPowerMusic, резидентства в клуб Boom Boom Room и често пуска в най-горещия ъндърграунд клуб в града Spybar. Веднага след като се завърна с лек загар от дългата мексиканска почивка-работа, Martin сподели с нас полезното и приятното.   

Представи се с няколко думи.
Истинското ми име е Стоян Мартинов, но аз го ремиксирах малко на Мартин Стой. Дойдох в Чикаго през 95-а. След като се установих в града, започнах да излизам по разни ъндърграунд рейв партита, запознах се с интересни хора, чрез които успях да вляза в dj средите и така до днес.

Как е нощният живот в Чикаго?
Градът не спи, буквално. От понеделник до неделя има най-различни страхотни партита. Всяка вечер от седмицата някъде нещо се случва, много често тук идват и някои от големите имена на световната ъндърграунд сцена.

Говориш ми само за ъндърграунд, а в Щатите се появи терминът EDM...
Хора, които не са много запознати с истинското значение на EDM и обединяват всички стилове в електронна музика с тази абревиатура, са в много грешна посока. Electronic Dance Music в нашите среди е синоним на комерсиална електронна музика. Не трябва да се бърка с ъндърграунд хаус музиката, все едно да казваш, че Richie Hawtin и Avici пускат една и съща музика. EDM си е чист маркетинг, който продава комерсиални артисти на нереални цени. У нас имаше една вълна през 2003/4, в която много се свиреше Jackin house – на който му казвахме и Chicago house...
Последните няколко години тук хората не се кефят много на този стил... Когато обаче пускам някъде извън Чикаго и пробвам такива парчета, се приемат доста по-добре. Явно тук хората са се наситили и сега си искат deep и tech house.


Току-що се завръщаш със загар от плажовете на Мексико и няколко гига...
Мексико е страхотно, ходя там за втори път. Преди две години бях за BPM Festival на Playa Del Carmen, а сега, освен че почивах, имах и две участия. Много добре мина, на всички много им хареса. Трябваше да свиря 4 часа, а останах още два, стана страхотно парти.
По принцип в Чикаго клубовете затварят по-рано и аз пускам по час, час и половина максимум, така че за мен това си беше истински маратон. Ха-ха.

Видях разни флаери с твои партита и интересни артисти, с които си пускал...
Пускал съм с John Digwed, Sasha, Dubfire, Hernan Cattaneo и други. Често пускам и с разни местни диджеи, като Paul Johnson, Deric Carter, Gene Faris. С Johnny Fiasco ще пускам идната събота.

Някои от тях са идвали в България, какво ти казват за нас?
Честно казано, всички са с много добри впечатления. При повечето местни обаче проблемът е, че пътуването много оскъпява сделката и затова идват по-рядко.

Знам, че организираш и партита с български диджеи...
От време на време каня някои наши диджеи, да. Стивън е идвал няколко пъти, съвсем скоро той отново беше тук, този път заедно с Ясен Петров и пускаха в Spybar, който е един от най-добрите барове в Щатите въобще. В него идват Jamie Jones, Adam Bayer, Guy Borato и много други. Партито беше много добре посетено и беше голяма веселба.

Този уикенд започва конференцията в Маями, ходил ли си на нея?
Миналата година за първи път отидох и имах възможността да пускам на две партита благодарение на Стан Колев, които е мой добър приятел. Има супер много имена, но като цяло конференцията не е моят тип ивент, всичко там е с комерсиална цел и повечето хора, които ходят, го правят, защото е модерно.
Лично аз харесвам Detroit Electronic Music Festival, където всички знаят защо са там.

Запознай се и с любимеца ни Александър Кьосев.