City Walk: 5 ресторанта със звезди Мишлен в Европа

Гурме гид за напреднали

0 коментара Сподели:

Добрите истории така или иначе никога не започват с хора, ядящи салати. Истинските разказвачи на шедьоври в кухнята използват гастрономните предизвикателства, за да ни пленят в сетивен екстаз. Сто и двадесет години след като Андре Мишлен публикува за първи път кулинарния си гид,

Go Guide тръгва по стъпките на висшата кулинария в Европа. 

Piazza Duomo, Алба, Италия, ***

Проект на Бруно Черето, менюто е умел диалог на популярната италианска кухня и модерните техники с полъх от Страната на изгряващото слънце. Освен виртуозно изпълнените ястия тук поантата е, че артишокът в чинията идва пресен директно от градината в двора на Piazza Duomo. Всяко изживяване на небцето е уникално и устойчивата структура печели сърцата на еко активистите в нас.

Виж повече: Кулинарните училища в София

L’Astrance, Париж, Франция, **

Паскал Барбо отваря ресторанта преди повече от двадесет години, но L’Astrance продължава да води класациите на съвременния кулинарен висш пилотаж. Вместо меню гостите могат да изберат колко степенно меню желаят да преживеят, с какви предпочитания, а оттам поемат сервитьорите. Атмосферата е съвременна и лека, осветлението – приглушено и ресторантът определено притежава онова je ne sais quoi, което изстрелва парижани на върха на умението да си хедонист. 

Lasarte, Барселона, Испания, ***

Снимка: Resaturant Lasarte

Пауло Касагранде е готвач, роден под щастлива звезда…  добре де, под осем щастливи звезди. Шеф-готвачът на Lasarte е и дясна ръка на един от най-успешните готвачи за баския регион и Испания – Мартин Берасатеги, с общо осем звезди Мишлен. Касагранде и Берасатеги разказват историята на семплата храна с добър произход. От гайда Мишлен не пестят похвалите: “Нашата най-висока награда се дава за превъзходството на готвачите в пика на тяхната професия. Съставките са премерени, ястията са издигнати до формата на изкуство и според нас са предназначени да се превърнат в класика”. 

Ако си запален по висшата кулинария, споделяме, че Професионалният кулинарен форум Gastronomix ще се проведе от 28 до 31 януари. На изложението ще участва и шеф Касагранде, чийто ресторант Lasarte ти показахме в тази селекция. Освен него, по време на форума ще можем да се запознеем с още цяло съзвездие топ готвачи, а сред основните акценти е балканската кухня и еко отговорностите на ресторантите и шеф-готвачите. Шеф Емил Минев, управялвал кухните на редица престижни ресторанти в Англия, Дубай, Япония и Малдивите, също ще бъде част от GastronomiX 2020. Днес той е директор на кулинарната академия Le Cordon Bleu в Лондон и е отговорен за подбора на преподавателите в академиите на Le Cordon Bleu и одобрението на талантите в тях.

Onyx, Будапеща, Унгария, **

Снимка: Onyx Restaurant

Бюджетна опция не толкова далеч от родната столица, която обаче не отстъпва на своите конкуренти, особено с декор: позлатени столове, кристални полилеи и детайли от оникс изпращат посетителите в паралелна реалност на разкош и разточителство. 

Виж повече: Къде е посолството на добрия вкус в София?

Maaemo, Осло, Норвегия, ***

Защото нордическите държави няма как да не присъстват, споменавайки изисканост и качество. Maaemo означава “Майка Земя” на староскандинавски език – име, определящо ДНК-то на ресторанта. Очаквайте семпли, изчистени, леки ястия, типични за Норвегия, а поантата на менюто е връзката с природата. Очаквайте шеф готвачът да завърши някои от ястията направо на вашата маса, а от Мишлен признават, че иновативното готвене тук създава едни от най-възвишените вкусови комбинации. 

Как да си направиш шоколадови бижута?

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *