Мария Каракушева: Успехът е в пълните зали

Local Heroes - рубриката, в която те запознаваме с успелите хора тук и сега

0 коментара Сподели:

Стиляна Иванова

Тя владее пианото до съвършенство, изпълненията ѝ са като по учебник, а публиката ѝ е прогресивно нарастваща прогресия спрямо всеки неин нов музикален проект. И ако си мислиш, че хората, които слушат класическа музика, са малцинство, то значи не си бил на концерт на Мария… 

Ти си доказателство, че класическата музика може да излезе от "скучната" обстановка (с която я асоциираме) и дори да влезе в клубовете и заведенията, в които всички ходим? Как намери тази златна среда…

Намерих отговора в себе си. Винаги съм се водила от собствения си вкус и желания да видя или чуя нещо. И ако точно това го няма, просто го създавам. Не обичам да правя нещо познато, харесва ми пътят по неотъпканите творчески пътеки. А класическата музика, която е моята първа любов, може да се преоткрива по още хиляди начини и тя да е модерна.

Всъщност забелязала съм, че караш хора, които не слушат класическа музика по принцип, да слушат теб

За един артист е важно да определи своите идеали и визия и само когато вярва в това, което прави и създава, може да влияе и качествено да променя нагласите на публиката. Хората на изкуството сме тези, които провокират със смисъл и съдържание.

Една от най-трудните задачи е да възпитаваш естетика, особено пък непозната.

Но преди да стигнеш до сърцата на хората, разкажи ми как стигна дотук и какво ти струваше емоционално?

Определям живота си по-скоро за благосклонен, защото дълго време живеех единствено в балона на музиката, отдадена с години изцяло на голямата си цел – да стана много добър концертен пианист. Не казвам, че е лесно, но всичко е напълно ясно – имаш качества, свириш достатъчно много и всичко зависи само от теб. Както се казва, каквото си направиш, такова ще си изсвириш.

Поради естеството на работата на музикантите те често са изолирани от случващото се около тях и живеят в друга реалност. Донякъде това спомага да бъдат тези чаровни и изчезващи идеалисти, но от друга страна в един момент, сблъсквайки се с обстоятелствата, това може да прекърши нежната им творческа душа.

Преди десет години аз отказах да приема, че нещата, които не харесвах от реалността, в която живеем, са такива, каквито са, и започнах с опитите си да въздействам на средата по начин, който намирах за ценен и носещ смисъл. Тогава стартирах проекта Classic In The House с ясната кауза, че повече млада публика може да харесва класическата музика, ако е поднесена по разбираем и близък за нея начин. Преминах през всякакви крайности от мнения, но благодарение на упоритостта и силните си убеждения, че съм на прав път, нито за миг не се поколебах и продължих да се развивам като творец и изпълнител с редица авторски музикални проекти след това – Classic In The Jazz, Grace on Air, Концерт за две Марии и едно пиано.

Безспорно е, че да станеш добър музикант се иска усилие и постоянство. Имало ли е моменти, в които ти се е искало да се откажеш обаче?

Моменти на слабост всеки е имал, но съм щастлива, че съм намирала спасение точно чрез музиката. Имам твърде силна връзка с нея и никога не ми е минавало през ума да се откажа. Напротив, спадовете или препятствията ме мотивират още повече да съм себе си – музикант с визия за бъдещето, в което ще разкривам все повече таланта и потенциала си, или казано по друг начин –

ще се скъсам от работа, докато не успея да постигна целите си.

Какви са начините един музикант да може да материализира таланта си, в смисъла на това да изкарва прехраната си от музика?

Това е много важен въпрос и нещо, на което всеки музикант трябва да отдаде нужното внимание и време, защото в противен случай ще страда цял живот, оправдавайки се със средата и че е останал неразбран. А всъщност позиционирането и подходите да бъдеш чут и видян от своята публика не са някаква тайна, която владеят само музикалните компании. Това е част от процеса и макар и да не звучи толкова творчески, всеки музикант трябва да го знае, да не спира да се информира и да се учи.

Какво е най-ценното ти притежание?

Веднага се сещам за пианото ми, но после се замислям кое от всичките ми пиана… а другото са може би мечтите – те са само наши и това ги прави толкова ценни.

А какво те държи будна през нощта?

Аз съм нощна птица и тогава често получавам вдъхновение да творя. Едно от парчетата в новия ми албум Hearteclipse е написано точно в такава безсънна нощ и завършвайки го, излязох на терасата да посрещна изгрева. Беше магичен момент.

Какво е най-голямото предизвикателство, което си имала в работата си досега?

Най-голямото ми предизвикателство беше и продължава да е Hearteclipse. Мащабен проект, който все още се разгръща пред публиката и издаването на албум със съвременна класическа музика е само част от него.

Предстои да създам музикално шоу, което вярвам, че ще промени представите на публиката.

Сама ли продуцира новия си албум?

Да, сама го продуцирах. Отне повече време, усилия и средства, отколкото очаквах, но исках всичко да бъде изпипано, както подходих и при създаването и избора на композициите си. Като първи самостоятелен авторски албум Hearteclipse e моята заявка, че съм композитор.

Какво е посланието, което искаш да оставиш с него?

Деветте композиции в албума изразяват желанието ми да споделя усещанията и емоциите от моите собствени опити да следвам пътя на сърцето и първата ми голяма любов – класическата музика. Те са посланието ми към всеки – от света в мен до ехото, отекващо във вас. От въпросите и страховете до отговорите и надеждата, които идват с осъзнаването, че любовта помежду ни и към всичко ни спасява.

Къде се разпространява той? Има ли някой, който мечтаеш да го чуе?

За момента албумът ми се разпространява изцяло онлайн и е достъпен във всички стрийминг платформи за музика. Hearteclipse може да бъде купен в Bandcamp или Apple music. Апелирам към публиката, че всички независими артисти имат нужда от подкрепа и обратна връзка, а това се случва чрез следване именно в музикалните платформи.

Мечтая да го чуят всички!

От гледна точка на музиката каква е твоята дефиниция за успех?

Пълни зали, световни столици, милиони слушания. Много нови отворени сърца за класическата музика.

Има ли навици, които, ако притежаваш, шансът ти да бъдеш успешен човек се увеличава?

Да планираш как да постигнеш целите си, да си постоянен в преследването им и да не спираш да търсиш своето вдъхновение.

 

Маргарит Ралев: Успехът е многостранна концепция

Нора Шопова: За успеха трябва да даваш всичко от себе си

Какво още се случва в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *