Pink Martini - само за ценители

Thomas Lauderdale ни разказва за предстоящия концерт на Pink Martini и новия албум Get Happy

  • 11.10.2013
  • от Влади Герасимов

Като истински меломани ние от години колекционираме страхотните джазирани компилации на Pink Martini. Затова с интерес следим всяка тяхна крачка и се оказва, че скоро излиза новият им албум Get Happy и на 16 октомври ще имаме удоволствието да ги чуем и видим на живо в София.

Как започва историята на Pink Martini?
Случайно. Някъде през 70-те години си харесах тризначките от Del Rubio Triplets – три мацки, три китари, поканих ги в Портланд през октомври 1994, за да направят поредица от благотворителни концерти. На един от тях малко преди началото разбрах, че пропада участието на една сърф банда, която трябваше да открие, затова набързо скочих в един костюм и заедно с един басист и момичетата излязохме на сцената като Pink Martini.

Откъде дойде името Pink Martini?
Както не бяхме планирали първото си участие, така и не сме мислили какво да ни бъде името. Просто ни звучеше готино и някак си тържествено.

Разкажи ни повече за успеха на Je ne veux pas travailler.
Това беше първата песен, която написахме заедно с China, и нямахме ни най-малка представа, че ще стане толкова известна. Беше добро стечение на обстоятелствата, че точно когато европейският ни лейбъл пусна песента на пазара, във Франция беше актуална темата с намаляването на работното време, което направи песента изключително известна. Благодарение на песента сме толкова популярни навсякъде, а и нейният успех ми плати и финалната вноска на къщата ми в Портланд.

Нали знаеш, че това е неофициалният химн на мързеливите?
E, ние не оправдаваме мързела, текстът и идеята бяха сътворени с чувство за хумор, но пък ни харесва идеята хората да имат повече свободно време и да се отдадат повече на удоволствията в живота.В наши дни музиката ви звучи ретро в най-добрия смисъл и пренася хората назад във времето...
Бандата ни определено е старомодна и романтична, а вайбът идва някъде от 40-те години на Холивуд. Обичам да казвам, че ако ООН са имали група през 1963, то това са щели да бъдат Pink Martini.

Във филма Midnight in Paris всички казваха, че времето преди тях е било най-вдъхновяващо, коя декада е вашата любима?
Аз лично обичам 50-те и ранните 60. Тогава хората са обръщали по-голямо внимание на мелодията и красотата за разлика от днешно време, когато очите на всички за залепени за мониторите.

Навремето сте имали амбиция да влезете в политиката, сега интересувате ли се по-задълбочено, имате ли отношение по наболелите въпроси, или просто си пеете Get Happy?
Продължавам да си мисля, че трябва да стана кмет на Портланд, Орегон. Но това едва ли ще стане. Ще трябва да напиша книга, разобличаваща всичко и всеки, после ще трябва да живея с много по-малко финанси и да работя на флуоресцентна светлина, което само по себе си е достатъчно ужасно. Но обичам да изненадвам и да действам напук, така че не се знае...

Get Happy е с послание или просто позитивно заглавие?
Всъщност е по-скоро стремеж и молба. Светът и така е достатъчно труден.

Новият албум е микс от джаз тракове с различни теми и на различни езици.Идеята на това полиглотство е да стигне до повече хора ли?
Идеята ни е да създаваме красиви мелодии, които са подходящи за всеки момент от живота – от влюбването до скърбенето по любим човек, от правенето на купон до чистенето с прахосмукачка, и това да бъде чуто и разбрано от колко може повече хора.

Цялата ли банда ще ни гостува в България?
Да, за този концерт ще дойдат всички 11 члена на бандата, включително и вокалистката ни China Forbes.

Какво знаеш за България?
Знам, че е на Черно море! И знам къде да я намеря на картата. Имаме толкова фенове и приятели във вашите страни съседки. Много сме развълнувани да посетим България и да се запознаем с нови хора! А и знаем, че в музикално отношение България има страхотна фолклорна музика, особено традиционните хорови изпълнения.