НАШЕ МОМИЧЕ: МАГИ АЛЕКСИЕВА-MEY

Гледаме с нескрит интерес новото видео на Маги и Мирослав Иванов, заснето в 360-градусов видео формат

0 коментара Сподели:

Тя е от тези хора, които с присъствието си носят красота, топлина и много силно усещане за джаз. Музиката й е нежна и емоционална, а начинът, по който ни я поднася, наистина трогва със своята искреност. Името й е Маги Алексиева, позната е с псевдонима Mey Lolas, а поводът, по който я срещаме, е чисто новият им клип с Мирослав Иванов – храна за въображението. Заснет в 360-градусов видео формат с Virtual Reality технология, той е първият по рода си у нас и е изцяло направен от българи. Гледаме го с нескрит интерес и си повтаряме – нека бъде музика!

Разкажи ми малко повече за тази 3D реалност, която сте създали.

Видеото към песента е първият български музикален клип, заснет в 360-градусов видео формат и с Virtual Reality технология, което дава възможност на зрителя напълно да се потопи в преживяването. Колкото до самата технология, създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг казва за нея, че е толкова могъща, че ще промени начина, по-който общуваме. Виртуалната реалност определено е бъдещето и тя вече променя киното, шоубизнеса и рекламата. Например вероятно никога няма да имаме възможност да стъпим на Марс или да тичаме на олимпийските игри. Използвайки технологията на виртуалната реалност, със сигурност ще сме в състояние да направим всички тези неща – и още много други, без дори да излизаме от дома си. Хората от Тотухов Студио изработиха и специален уебсайт на „Пустинна Земя“, в който можете да разберете всичко за проекта, да гледате мейкинг, да видите кои точно стоим зад него и как го създадохме. Адресът е: MEY360VR.COM и там, разбира се, ще намерите и самия видеоклип на песента. Макар видеото да може да се гледа и само със смартфон, то е най-вълнуващо, когато се ползват очила за виртуална реалност, защото тогава човек има чувството, че е вътре в картината и действието се развива около него.

Идеята е наистина оригинална – как се роди?

Идеята се появи на една среща с Христо Шомов, човека, отговорен за реализацията на видеото. Той ми показа новата технология и аз тотално се влюбих. Видеото е дело на Никола Тотухов, режисьор е Теодоси Теодосиев -Тото, а Виолета Радкова измисли концепцията на клипа. Разбира се, тук трябва да спомена и Мирослав Иванов, който е композитор на песента и Владимир Михайлов, който е отговорен за текста. Благодаря и на целия задружен екип, който доста се потруди последните 4 месеца.

Какви бяха трудностите, които срещнахте при реализацията?

Като всяко нещо, което се прави за първи път, имахме трудности, които успяхме да преодолеем. Например 3 месеца търсихме мястото, на което да заснемем клипа. Тъй като заснемането на подобно видео изисква някои нeща, които са по-различни от тези, които изисква обикновеното видео, ни трябваше по-специфична локация, която намерихме съвсем случайно в село Пасарел. Идеята е, че клипът се състои от четири паралелно развиващи се истории, през които зрителите могат да преминават и така не просто да гледат, а буквално да се оглеждат наоколо.

Защо избра клипа да е към кавър, а не към някоя от твоите песни?

Честно казано, не съм мислила конкретно върху песен. "Пустинна земя" винаги е била много любима за мен и реших да я запиша заедно със създателя й – Мирослав Иванов. Бяхме на участие и му предложих да направим нов аранжимент на песента. След това реших да направим и клипа.

Какво друго се случва в красивия ти свят напоследък?

В момента прекарвам повечето си време във Франция. Непрестанно пътувам и творя. Тук много ценят соул музиката, модерния джаз… въобще хората разбират, ценят и подкрепят музиката. Залите и клубовете са пълни, а музикантите – на изключително високо ниво. Започвам нов проект с френски музиканти, който вече се развива в изключително добра посока. Междувременно скоро излиза първият ми самостоятелен албум с помощта на Пуджи Бел и Боби Спаркс. До края на годината планирам да клипирам повечето от песните в него, както и да издам няколко нови песни извън албума.

А тук можем ли да те слушаме някъде?

Можете да ме слушате на много места. Най-често се изявявам в т.нар. мой втори дом – София Лайв Клуб. Публиката там е отбрана, а пък екипът е страхотен.

Чудехме се, има ли родни изпълнители, от които черпиш вдъхновение?

Повечето българи, на които се възхищавам, са музиканти, не певци. Живко Петров, Ангел Заберски, Михаил Йосифов, Росен Захариев, Антони Дончев. Група, която се развива изключително добре у нас и навън, е групата JEREMY? За жалост медиите не отразяват достатъчно успеха на българите в чужбина, а ТРЯБВА.

Издай ни какво слушаш, когато си сама вкъщи?

Напоследък слушам Chick Corea, Sylvain Luc.

Как се променихте ти и музиката ти във времето?

Музиката се промени много… Странно, но някога обожавах рок музика. После преминах през поп, соул, нео соул, джаз, електронна музика и т.н. Музиката се промени спрямо мислите ми, спрямо израстването с годините. Музиката е вечна и безкрайна, но важното е никога да не правим компромис с нея. Да правим това, което чувстваме и обичаме, а пък хората… те не са толкова глухи, колкото ние, музикантите, си мислим.

За какво никога не би пяла?

Никога не бих пяла за наркотици. Смятам, че е абсурдно. Няма да назовавам имена.

Мислиш ли, че световният музикален бизнес се развива в правилната посока?

Разбира се, че не. Разбира се, именно затова е наречен БИЗНЕС. Въпрос на пари, не на изкуство. Музиката става все по-елементарна. Един Бах или Шопен в днешно време би бил загубен. Никой вече не би разбрал такъв тип творци, защото нашето поколение е поколение на поп фолк. Не ме разбирайте погрешно, под поп фолк нямам предвид само жанра, имам предвид манталитета.

С какво запълваш свободното си време?

През свободното си време пътувам и напоследък готвя…

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *