ВСИЧКИ (НЕ)ОБИЧАТ ХААРП

На кого му е притрябвало да ти ровичка в мозъка? Честно!

0 коментара Сподели:

Чух някъде, а може и да не съм чул, а да съм си го измислил, вече не знам, че когато някой нарича себе си учен или човек на науката, трябва да балансира желанията си с реалността. По правило в науката реалността малко по малко преебава всяко желание, смисъл и форма и накрая това, което се публикува като изследване, винаги е една много малка част от първоначалните планове. Винаги е така. Ако някой има желание да открива нещо, трябва да седне с часове пред монитора или микроскопа, докато не започнат да го болят очите и не му се появят хемороиди,  с пълното съзнание, че има огромни шансове крайният резултат да се разминава с очакванията. При всички положения той трябва има въображение и отворен ум, за да приема новите неща, колкото и странни и причудливи да са те. Който не може това, се превръща в стар скептик и циник, който разказва една и съща история с години и когото не можеш да убедиш, че светът се развива и само той и още няколко човека като него си стоят на едно място и разправят все съща история.

За да се нарече „умен“, понякога човек трябва да приеме нещата, които са му чудни, а понякога дори да погази знанията си, иначе рискува да остане в застой.


Когато за пръв път чух за ХААРП, доста преди голямата градушка от юли 2014 в София, чух нещо от рода на „ХААРП влияe на климата и на човешкия мозък“. Първата ми мисъл беше „Вие се ебавате“, после обаче се сетих, че нали, ако искаш да научиш нещо ново, не трябва да отхвърляш или приемаш каквото и да е без факти. Без много наука ще се опитам да ви обясня фактите от простата ми, но уж логична гледна точка, без да отхвърлям нито едната, нито другата страна.

ХААРП (High Frequency Active Auroral Research Program – HAARP), в превод на български „Куп готини думи, които служат, да се източат бюджетни пари за изследвания“, е програма на Университета в Аляска, който иска да проучи влиянието на високочестотните радиосигнали в йоносферата. В превод на български „Голям радиопредавател, насочен към небето, който изпраща радиосигнал… към небето“. Човек би си помислил, че излъчват нещо  напразно в Космоса, но всъщност високо в небето има едни заредени частици, към които е насочен този сигнал. И не, тези частици не са кемтрейлсът (следите от самолетите) от теориите за конспирацията, а са едни частици доста високо в небето, по-високо и от облаците, и от дъжда, и от снега, и от купола на Александър Невски дори, и на всичкото отгоре са невидими.

Е, като отиде този радиосигнал до частиците, те трябва нещо да правят. Основната им функция е да отразяват обратно сигнала и да го връщат на Земята, правейки по този начин комуникацията възможна. Истината е, че това е остаряла технология и днес имаме далеч по-бързи и ефективни средства като големите сателити например, които гравитират около планетата. Все пак технологията с приемниците и йоносферата все още се използва от военните, понеже сателитите са си вид антена, а който е имал телевизор с антена вкъщи, знае, че с нея всичко може да се случи, докато йоносферата не е като да се разваля. Оттук може би произлизат и слуховете за ХААРП. Колкото и да се опитват американците да ни убеждават, че той е безопасен и че искат само да помогнат на човечеството с него, все пак не можем да отречем, че се финансира от военните. Основната им цел едва ли е изключвала да манипулират йоносферата над руснаците, ако изобщо това е възможно. А пък ако може да им изпратят и градушки и наводнения, още по-добре.

И все пак желанието да се затрият руснаците и най-креативната и надарена нация – българите, сигурно не излиза от главите на американските илюминати, но реално колко им пука за нас, е съвсем отделен въпрос.


Ще се опитам да коментирам три от най-често приписваните на ХААРП деяния, заради които хората са си изградили такова мнение. Ще започна от най-реалната.

Деактивира сателитите
Принципно това е възможно. Насочи достатъчно количество радиовълни, отговарящи на честотата на сателита, и ще се получи ефектът на заслепяването. Така може да му попречиш да види това, което не трябва да види – други по-слаби сигнали. Това не е нещо ново и чак мегаопасно за човечеството, макар че аз се съмнявам някой да използва ХААРП точно за това. Има и по-добри и по-дълготрайни начини да извадиш от строя една „антена” (както правеха в Междузвездни войни например – взривяваха ги).

Сменя и контролира времето
На пръв поглед абсолютно безсмислено. На втори поглед, като се позамислиш малко, все пак има някаква енергия в небето и може някак да могат да й въздействат, така че да реагира с атмосферата по начин, по който да може да промени нещо (изречение пълно с „някак” и „нещо”). И докато се чудиш дали наистина е възможно, вкарваш полуготова баница в микровълновата и тя се изпича с радиовълни… Научна фантастика ви казвам.
Контрол над климата би било яко оръжие, няма спор. Огромно количество енергия има горе, която би направила по-голяма поразия и от атомна бомба. Но да помислим, ако някой можеше да направи такова оръжие, едва ли би го снимал как изглежда и би го качил в интернет, за да могат Еленко Ангелов и половината българи да го споделят. Ако правителството на САЩ разполагаше с такова оръжие, щеше да го използва веднага, за да попречи на другите държави също да си направят. И биха го крили като змия краката си.

На трети поглед, също безсмислен, единственият, който може да променя климата, когато си иска, си остава Емил Чолаков.

Имаме и сме имали в историята достатъчно оръжия, да се избием помежду си, и все пак не сме го направили. Ако пък не вярвате в доброто между хората, помислете от друг ъгъл – ако някой може да контролира климата, защо би ни пускал лошо време, вместо да ни продава хубаво срещу пари, докато навикнем и станем напълно зависими от него? Всъщност май е по-лесно да контролираш някого просто като му сложиш сладките неща до касата в супермаркета, отколкото с насочен пистолет към главата.

Контролиране на мозъците
Това не само че е възможно, но се оказа и най-големия успех на ХААРП. Контролира мислите със сигурност, но не по начина, по който хората си го представят.

Достатъчно е само да се сетим, че не минава природно бедствие, без да излезе някой и да заяви публично, че всичко е по вина на американците и техният ХААРП, ако това не е контролиране на мозъка…

На практика се правят доста изследвания на мозъка, някои от които и много полезни, като това за динамиката на мозъчните електрични сигнали, което съвсем точно може да ти каже дали мозъкът ти спи, дали е повреден или дали е изложен на риск от епилепсия… Бавно и малко по малко ние научаваме някакви неща, но реално първо трябва да си отговорим на въпроса, как изобщо функционира мозъкът и чак тогава да се замислим дали можем да го контролираме.

Не знам защо някои хора вярват, че шепа учени в Аляска, които дори не се занимават с изучаване на мозъци, и 20 души военни, които дори нямат и мозък, могат да контролират мозъчната активност на група хора или на който човек си пожелаят.  

Не са радиовълните тези, които контролират мозъците, а едни други, далеч по-ефективни методи за контрол на ума, първо използвани от църквата, а по-късно и от Гала от „На кафе” и вестник „Уикенд“.

Обаче всички обичат малко коте.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *