Мил ми е животът, ама по-мило ми е по кафетата

След пандемията от коронавируса сега имаме пандемия от прегръдки, целувки, шляене по паркове и градинки...

0 коментара Сподели:

Малко странна ми идва тази ликуваща приповдигнатост, с която хората приемат из социалните мрежи отпадането на извънредното положение, сякаш им се е наложило да изкарат повторно турското робство, а не няколко седмици вкъщи, без особена физическа активност. Разбира се, и това не е съвсем така, защото няма да се учудя, ако се окаже, че след карантината повече хора в България правят домашна йога, отколкото домашна ракия. Или че почти не е останал някой, който не може да готви по видео рецепти. Но това влиза в графата на положителните тенденции.

Уви, там няма много неща.

А иначе. Кафетата са пълни, парковете са пълни, пешеходните улици са пълни, а маските и ръкавиците са по-редки и от заведенията, които спазват дистанция от 1,5 метра между масите. След пандемията от коронавируса сега имаме пандемия от прегръдки, целувки, шляене по паркове и градинки, пушене на наргилета по кафета и пиене на алкохол на обществени места. И казвам това не защото съм хейтър или не си позволявам никое от гореизброените, а защото, ако направите обиколка на някои от популярните места в който и да е голям град в страната, ще видите именно това.

И какви по-красноречиви примери от обиколилите социалните мрежи

снимки с разхвърляни купища боклуци на Витоша едва една седмица след като разходките там бяха отворени.

Също снимките с препълнени от хора заведения и паркове, разбира се, без маски и каквато и да е дистанция. Полека-лека законите станаха препоръки, а препоръките си останаха някъде из медиите.

И така точно 2 месеца след като бе обявено извънредното положение във връзка с Covid-19, то бе отменено и ние почти се върнахме към „нормалния“ живот. Всъщност върнахме се няколко дни преди това с отпускането на някои забрани, предизвикало обществена полемика не е ли това твърде прибързано. Изплуваха и логични въпроси – щом сега, когато темпът на заразата е доста по-висок от преди 2 месеца, вече всичко може, защо изобщо трябваше да спазваме изолация толкова време? Успяхме ли да предпазим здравната система, след като толкова много здравни работници се заразиха? Стигна се до това най-големият проблем за хората от няколко дни да е

как ще почиваме „на Гърция“ това лято.

Пък тя науката нека си работи, нека си открива ваксини за вируса, нека си тества процедури за лечение, а ние през това време ще си поизлезем.

Новият брой на GoGuide е тук! Разлисти страниците му онлайн.

Но добре, хайде да разберем нуждата на хората да се социализират след 2 месеца виждане с приятели и роднини само по видеовръзки (в общия случай). Хайде да разберем и нуждата им от разходка. Хайде да разберем и това, че са жадни за предишния си начин на живот. Обаче от ситуацията навън изглежда, че сякаш карантина никога не е имало. А в региона продължават да умират хора от вируса – вижте в Турция, вижте в Румъния и в Сърбия дори. В САЩ, Русия, Италия и Испания всичко е още твърде далеч от нормалния живот. Ако всички тези факти не идват да ни напомнят, че трябва да се чувстваме късметлии и да сме щастливи задето вече няма извънредно положение и можем да се разхождаме навън, значи сме идиоти.

Идиоти сме и за това, че едва чакахме да махнем маските, ръкавиците и физическата дистанция.

Скоро вероятно ще „отменим“ и хигиенните навици и тогава съвсем ще заживеем нормално, както винаги сме искали. Защото осъзнаваме или не, вирусът още е около нас и заразява.

На всички ни беше тежко, но като гледам какво се случва навън сега, разбирам, че нищо не успяхме да научим от предходните 2 месеца и че приемаме живота и здравето за даденост. Дори за неотменимо право. И онова, дето всички разправяха, че като свърши всичко това, ще заживеем по-отговорно към себе си и околните, че ще бъдем по-добри и по-разумни, е…

продадохме го за едно капучино на "Витошка" и две бири в парка.

Сега и то виси някъде при другите добри пожелания, при новогодишните обещания, при спирането на цигарите от понеделник и при по-светлото бъдеще.

Изводът от 2-та месеца изолация е, че станахме само по-бедни, иначе си останахме същите.

Предлагаме ти 9 концерта на любими български изпълнители, които можеш да гледаш от вкъщи.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *