GO АГЕНТ В ДУБАЙ: ЙОАННА ИВАНОВА

Йо ни напомня, че светът чака да бъде разгледан и преживян, само трябва да се осмелиш

0 коментара Сподели:

Млада, красива, смела. Това е Йоанна и днес предава директно от Дубай. Решава да кандидатства за стюардеса в престижната авиокомпания Emirates абсолютно на шега. И когато получава съвсем реалната възможност да замине, пред нея стои изборът дали да си зареже подредения и готин живот в България, или да тръгне да експлорва света. Ясно ти е кой вариант е избрала. Виж какво споделя за живота в една съвършено различна държава, как се свиква с чуждата култура и дали решителността й я е направила щастлива.


 

От колко време се подвизаваш в Дубай?

От 2 месеца.

С какво се занимаваш?

Стюардесасъм в Emirates и току-що започнах да летя. Вече направих първите си 3 полета до Париж, Аман и Казабланка. Бях абсолютно очарована от преживяването. Сега ми предстоят полети до Хонконг, Мелбърн, Оклънд, Банкок, Цюрих.

Какво ти се иска да знаеше…

Преди да дойда, знаех, че е доста консервативна държава със строги правила, но като се озовах тук, се оказа супер различно. Има хора от най-различни държави и всички са супер отворени към другите култури. Всъщност Дубай е приел облика на западните страни. Нещо, което ми се искаше да знам, е за целия месец на Рамадан, в който не е позволено да пиеш или да ядеш каквото и да е на улицата, независимо дали си мюсюлманин, или не си. Просто е задължително да си максимално толерантен към вярата им.

Опиши ни типичен местен?

Доколкото съм запозната, тук местните са под 20% и е много трудно да видиш местен в Дубай. Можеш да ги познаеш по начина, по който се посрещат или поздравяват. Поздравяват се, като си докосват нослетата, а изглежда сякаш се целуват. Можеш да видиш и мъже, които се държат за ръце, но това е просто знак за близко приятелство. Местните са винаги мили и готови да помогнат, супер отзивчиви са. Ако си мил към тях, те винаги ще са мили към теб. Излизам от магазина и ми предлагат да ми носят торбите например.

Разкажи ни за най-интересния човек, с когото те срещна  Дубай?

Въпреки че всички са уникални, най-интересният човек е лудата рижава мацка от Словакия. Наистина, от една страна, е супер луда, никога не знаеш какво да очакваш от нея, винаги е адски позитивно заредена, забавна и много щура, готова е за всичко, което й предложиш, независимо от час, ден и място. Същевременно е адски мила и добра, винаги би ти помогнала. Завършила е хотелиерство, но е всестранно развита личност. Готви уникално и ни събира много често на вечери. Освен това е и фотограф и я използваме са снимков материал (ха-ха). Свири и на пиано.

Най-нелепата свалка?

Мъжете от Ливан са най-нападателни, вече мога да ги разпозная още като се доближат до мен. Много са нахални, носят си италианския маниер с комплиментите и галантността, но същевременно са супер досадни и не можеш да се отървеш от тях. Спомням си как един следобед бяхме решили да прекараме на плажа и докато се снимахме, те дойдоха и просто се натъпкаха в снимката. Да ги накараш да си тръгнат е едно от най-трудните неща, с които сте се захващали.

Препоръчай ни места за парти?

Оооооо! Едно от най-популярните заведения в Дубай се казва Barasti Bar. То е на плажа и напомня заведенията по нашето Черноморие, Cacao и Bedroom, защото има част, която е като бар, и част, която е на плажа. Всички танцуват, около теб са небостъргачите. Музиката е страхотна, а и доста разнообразна, денс и хаус. Задължително да се посети! Клубът в Burj Khalifa, Armani, също много ме впечатли. Не е голям, но музиката е брутална. Обстановката е много луксозна и е едно от най-посещаваните заведения. Хората из клубовете са облечени като в Европа, няма консервативно облекло, а по заведенията си има и танцьорки.

Препоръчай ни места за хапване?

Тук можеш да намериш кухня от всички краища на света. Сред най-популярните места е Marina, където са всички небостъргачи, яхти и заведения за хранене и барове. Всичко, което искаш, можеш да го намериш там. Има и традиционна кухня. Мястото, за което се сещам на момента, е Salsa. Там ядохме мексиканска храна – борито, енчиладас, такос.

Препоръчай ни места за почивка (парк или нещо друго за chill)?

Jumeirah Beach, където водата е кристално синя, супер красиво е, пясъкът е като кадифе и навсякъде има чадъри и шезлонги, за които не плащаш като по хубавите плажове в България. Най-перфектният начин да си починеш! Не е супер топло, защото винаги има приятен летен бриз, което го прави подходящо място за почивка по всяко време. Ние си пийвахме коктейлчета, събирахме тен и наистина успяхме да си починем. Едно от най-големите предимства на този плаж е, че не е толкова гъсто населен, както сме свикнали да е. Имаш място за уединение, имаш пространство около себе си. Не е шумно. А и можеш да усетиш най-прекрасното  чувство, а именно, че си сам на плажа.

Кои са забележителностите, които би вкарал в графа “задължителни”? 

Едно от нещата, които трябва да посетиш, е Бурж Калифа с пеещите фонтани. Впечатляваща гледка. Представляват цяла композиция от няколко фонтана, съпроводени от музика – истинско зрелище. Но това всеки ще ви го препоръча. Отидете до Gold Souq.  Това е старата част на Дубай, където има местни пазари с подправки, злато, традиционни дрехи. Имаш възможност да преговаряш за цени, много е забавно. Качваш се на лодка, за да прекосиш брега, и там те очакват нови пазари. Много е яко! Откъсваш се от небостъргачите и скъпите коли и се потапяш в традиционното, което притежава един особен магически чар.

Има ли фестивална култура, харесала ли си фестивал, който се случва в града или наоколо?

Фестивалът на цветовете беше тук преди един месец и беше на плажа, адски огромно събитие. За съжаление не можах да го посетя. Все още не съм успяла да получа инфо за подобни ивенти, но има достатъчно време.

Най-странното място, на което си била на парти/прекарвала нощта?

Колкото и стандартно да звучи за моята професия, за всички останали хора сигурно би било странно да си прекарваш половината нощи и дни във въздуха или в различна държава…

Какво ти липсва от България?
Когато живях в Лондон, ми липсваха повече неща, но тук се чувствам страшно спокойна. Създадохме си малко дубайско семейство и се чувствам като вкъщи. Дубай е място, в което всеки може да се влюби и да е адски щастлив тук. Липсата на приятелите обаче си остава, където и да си.

С какво не можеш да свикнеш?
Като за консервативна ислямска държава почти всичко е разрешено. Дубай е доста европеизиран и е лесно да се адаптираш. Най-странното е, че не можеш да си купуваш или да притежаваш алкохол, ако нямаш лиценз, за който се кандидатства. Можеш да консумираш алкохол само в заведения, защото те притежават въпросния лиценз.

С какво се свиква лесно?
С хубавото, тук всичко е хубаво. Време, хора, климат, обстановка, мултикултурно място, хората се забавляват постоянно, супер оживено е. Аз се чувствам безкрайно заредена, супер щастлива. Нормално е, когато се отделиш от родното място, да имаш момент на депресия. Е, тук не съм имала.

Каква суперсила би ти свършила добра работа в Дубай?
Най-полезната суперсила в Дубай е телепортацията. Разстоянията са огромни, а по всяко време на денонощието можеш да попаднеш в задръстване.

Кое време от годината е най-доброто да ти дойдем на гости?
Студените месеци  в България. През лятото тук не се живее, така че не препоръчвам на никого да идва по това време. Но пък българската зима е перфектният момент да се откъснете от всякакви минусови температури и настроения и да отскочите до Дубай, за да презаредите батериите.

Кой е твоят източник за travel информация в мрежата?
По-скоро хора, които живеят тук, местни и колеги.

Кои са трите задължителни неща, които взимаш в себе си, когато пътуваш (изключваме тройката на лични документи, пари, телефон)?
Винаги си взимам слушалки, това е нещото, без което не излизам. Не мога да издържа и един ден без музика, особено когато пътувам. Слънчеви очила. И като типична жена – половин куфар с козметика.

Ще се задържиш ли в Дубай?
Когато дойдох да живея тук, мислех да остана максимум една година. Но сега е различно. Има хора, които мразят Дубай и си тръгват възможно най-скоро. Но повечето се влюбват и остават да живеят тук. Всички ми казват, че са планирали да останат около година, колкото да разгледат и да сменят обстановката, но остават доста повече. Нали ви казах, няма как да не се влюбиш в Дубай…

Виж какво сподели нашият човек в Куршевел, Франция, който пък е влюбен в Алпите и безкрайните бели склонове.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *