КОЛКО СА ВАЖНИ ПЧЕЛИТЕ?

Eдна кампания на приятелите ни от Virus Creative напомня, че зависим от пчелите повече отколкото предполагаме...

  • 31.07.2014
  • от редакторите

А знаеш ли, че те изчезват? Всяка година в България над 6 хиляди пчелни семейства загиват заради определени химикали, които се използват за пръскане на селскостопански насаждения. Вълните на големите радио антени и мобилните телефони ги дезориентират  - много от тях не могат да се приберат в кошерите си.

Близо 90% от всички растения имат нужда от опрашване, а пчелите имат жизненоважна роля в този процес. В страни като САЩ, където е разрешено отглеждането на генно-модифицирани растения, пчелите изчезват безследно в цели райони. В Китай проблемът е толкова сериозен, че в някои провинции опрашването на растенията се извършва от самите хора.

Няма да видиш пчели  в индустриални зони с тежки замърсявания на въздуха, почвата и водата.

Те са толкова отдадени на производството на меда, че  ако в събрания цветен прашец има тежки метали, при преработката задържат в себе си отровата и медът остава чист…но загиват. Милиони пчели всяка година изчезват.  

А всеки от нас може да помогне пчелите да продължат да същестуват. Приятелят на пчелите сади цъфтящо дърво и отглежда диви цветя на терасата си; не използва препарати за растителна защита, когато се грижи за градината си; предпочита среща с приятелите, без да стимулира новите мобилни и интернет технологии; помага на пчеларите и купува мед директно от тях.

И когато мажеш любимата си филия с мед... и всеки път вкусът на някой плод те изпълва със сладки сокове. Когато се криеш под дебела сянка на дърво или мушиш нос у някое цвете, спомни си, че пчелите ни даряват с всичко това, без да искат нищо в замяна... само да ти бъдат приятел.

И помни, че без пчелите няма живот. No bees, no being. Аз искам да помогна, а ти? #iwanttobe

Виж още за значението на пчелите тук.