Леденото кралство за по-добри напитки и коктейли

От бармани за бармани

0 коментара Сподели:

Стиляна Иванова

Едва ли в барманските среди има някой, който да не ги  познава – един от основателите на „Бар Академия България“ – Тихомир Стаменов, Петра и Дарко от 5L Speakeasy Bar и мустакатото момче зад техния бар – Пламен Райнев. Преди дни те обединиха сили, за да могат бързо да популяризират в нашите ширини чисто нова технология за извличане на лед, с която ще издигнат бар културата у нас едно стъпало по-нагоре.

Четиримата приятели са решени да заразят всички с ентусиазма и знанията си в името на едни по-добри напитки и коктейли.

Каква е разликата между Паровоз Айс и останалия лед?

Нашият и другият лед са като диаманта и графита. И двете са на една основа, но резултатът е обозримо различен.

Виж повече: Spotted by Locals: Корнелия Юлиева

Какво е специалното на този лед?

На първо място технологията. За разлика от нормалната термодинамика на замръзване, където обикновено то е отвън навътре, при този лед технологията е заимствана от начина, по който расте айсбергът – от долу на горе. При циркулацията със специални помпи на водата той се наслагва, докато накрая се получава огромен леден, кристалночист блок. След това, за да стигне до чашата, всяко едно блокче минава многократна ръчна обработка.

Как една бучка лед може да промени усещането, което носи напитката?

Ако се върнем назад във времето, ледът е бил трудно достъпен. Имало е специални компании, които са доставяли лед, добивайки го от глетчери и замръзнали езера. Появата на ледогенераторите обаче улеснява работата на барманите. Те са много бързи и произвеждат лед веднага, а цикълът за производството на един блок кристалночист лед е от 3 до 4 дни. През годините се уверихме, че ледът е най-важната съставка в коктейлите. Можеш да ползваш най-скъпите алкохолни и безалкохолни напитки, но нещото, което им дава живот, е именно ледът. Когато той е хубав, поддържа качеството им по-дълго време, без да има промяна на вкусовете, без да оводнява допълнително.

Истината е, че Паровоз Айс е лед от бармани за бармани и искаме той да е достъпен както за нас, така и за всички колеги.

Ледът ще вдигне ли себестойността на напитките, които пием?

Много малко. В ценовия сегмент, в който е ориентиран.

A ти гласувай за любимите си филми и сериали и спечели телевизор

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *