Коледните украси в любимите ни градове по света

Кратка разходка с Влади Герасимов из празничните улици на Лондон, Берлин, Париж, Виена и Ню Йорк.

  • 25.12.2018
  • от Влади Герасимов

В края на всяка година хиляди градове по света засияват в празнични светлини. Ефектните декорации по булеварди и витрини ти дават онова приятно усещане за коледен дух в най-празничния месец от годината. Ще те разходим из някои от най-красивите булеварди, шопинг центрове и коледни пазарчета, за да заразим и теб с еуфория, магия и вълнение.

Берлин

Столицата на Германия, отваря сърцето си за всички по време на декемврийските  празници. Характерни за града са коледните пазари, които надминават внушителната бройка от над 60, разпръснати на изток и запад. Най-популярният от тях е Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche, който е посещаван от над 4 милиона души всяка година. Очарователен дух като от старите времена, с над 100-тина дървени сергии в традиционен стил, предлагащи сувенири, декорации, бижутерия и много други стоки. Unter den Linden е супер известен булевард в Берлин, който води до Бранденбургската врата. По дължината му в двете страни на пешеходната част има безброй дървета, облечени в светещи лапмички. Търговската улица Friedriechstraße и големите магазини като KaDeWe и Galeries Lafayette са покрити с блестящите светлини и настроение.

Париж

Париж, градът, който всяка романтична душа мечтае да посети, величествен, пулсиращ от живот, мода и красота, е най-желаната дестинация за празнуване по Коледа със въздействащата си декорация. Френския кмет Бертран Делано, включи тазгодишното празничното осветление и градът се превърна в магия от светлини и отблясъци. Легендарният булевард Champs-Élysées, вдъхновил много творци, грейна в ослепителни светлини по цялата й двукилометрова дължина, от площад Concorde до площад Charles de Gaulle. Легендарния търговски център Galéries Lafayette пък събра очите на минувачите с феноменално декорираните си витрини. Като допълнение беше поставена и гигантска елха, чиито светлини ще подклаждат приповдигнатия дух през следващия месец. Освен на прекрасно декорираните булеварди и магазини, с часове наред може да се възхищавате и на невероятно украсените паркове в града.

Лондон

Коледната украса на кралската столица разкрива феерия от светлини, съчетана с живия дух на Лондон,  прави града безспорно едно от най-яките и колоритни места по света. Хиляди брит фенове прийждат да зърнат идейно декорираните витрини на легендарния Harrods, или Selfridges, където екипа от креатични мозъци и сценографи всяка годинина надминават очакванията с интересното продъктово позициониране на брандовете. На луксозните Bond и  Sloane Street, както и по големите търговски булеварди Oxford и Regent Street със сигурност има изсипани милиони лири за едни от най-пищните декорации в света. Великолепие от светлини по фасади и площади като при Covent Garden те заобикаля из целия мегаполис. Разкошно сияещите лампички по малките улички като South Molton Street и винаги авангардната тематична украса на Carnaby, която тази година е декорирана с 3D фигурки на малки и големи червеношийки, превръщат разходката ти в истинско вълшебство. На 5 декември при Trafalgar Square традиционно се събераха хиляди ентусиасти за церемонията по запалване осветлението на голямата коледна елха. Едно от най-популярните места в града – London Eye, естествено грее, хвърляйки отблясъци върху Темза и величествените и мостове.

Виена

Ако има град в Европа, съчетаващ изтънчената елегантност с уютна топлина, то това е Виена по Коледа. Традиционни и особено привлекателни си остават коледните базари във Виена. Устройват се на всички популярни и подходящи за целта площади. Безспорно най-интересен и посещаван е Christkindlmarkt Rathaus Wien пред кметството. Всяка година оттам минават около 3 милиона виенчани и гости на града, прехласвайки се по красиво декорираните дървени сергии, където се предлагат ръчно изработени подаръци, невероятно вкусен Apfel щрудел, развеселяващият Gluhwein (алкохолна топла напитка) и всичко това съпроводено от весели музикално-хорови изпълнения. Веднъж озовал се пред кметството, лесно ще намериш, изключително симпатичните търговски улици, като Mariahilfer, Graben, Kärntnerstrasse и други по-малки – като артерии по широчина на красивата централна част. Разстоянието от София до празнична Виена е само 10 часа с автомобил, така че, ако сме те заинтригували... GO!

Ню Йорк

Коледа в Ню Йорк е много повече от просто празничен шопинг и разходки в снега. Градът е невероятен сам по себе си по всяко време на годината, но през този празничен период атмосферата е друга. Огромната коледна елха пред Rockefeller Center е обляна в светлина вече 80 години и привлича милиони посетители към сърцето на Manhattan, за да се насладят на една приказна коледна атмосфера. Страхотната украса на Broadway, луксозните 5th и Park Avenue просто те заслепяват с омагьосващ ефект. Times Square, който се превръща в главна арена през новогодишната нощ, също грее в светлинни реклами с коледни послания. Тогава магазините работят до полунощ заради милионите туристи, които избират мегаполиса за шопинг. Най-забавен за малки и големи обаче си остава Central Park.

Все пак, където и по света да сте на този светъл празник, не забравяйте да раздавате много любов!

Весела Коледа!