Битър-сладка симфония

Коктейлите имат своята история и този уикенд се разходихме до самото ѝ начало

0 коментара Сподели:

Сред всички вкусове на земята едва ли някой би избрал горчивия за свой любим. Сред всички дни от седмицата едва ли някой би казал, че най-много чака неделя. Има обаче един конкретен случай, в който горчивото не е точно горчиво и една конкретна неделя, която чакахме с нетърпение, за да се потопим именно в света на “горчилките”, без които вкусовете на коктейлите днес щяха да са далеч по-скучни.

Този уикенд любимият speakeasy bar в София – 5L, стана на цели две и от малко пиленце се превърна във възхитителен Петел, който гордо “крачи” из столичното поле на коктейл баровете.

За да отбележи възмъжаването си, Петелът ни покани не само на съботно парти, но и на неделна разходка из света и историята на битърите – онези тайни съставки, които барманите добавят към коктейлите си, за да ни зашеметят не с алкохолен градус, а с вкус, който, противно на наименованието си, прави глътките много по-вкусни. И ако някога сте си мислили, че професията на бармана е само наливане на питиета и смесване на течности с различни цветове, или сте грешали, или никога не сте сядали на правилния бар. За да се получат любимите ни вкусове, всъщност се изисква доста четене, учене, опитване и смесване, а най-ученолюбивите сред барманите тази неделя се събраха на гости у Петела за лекция, посветена на битърите, част от световното турне на The Bitter Truth.

Разбира се, най-добрият начин да разберете що е то битърът и каква разлика прави в напитката ви, е да пробвате. Всъщност точно защото барманите от XVII и век са пробвали да обогатят вкусовете на питиетата, битърите се превръщат от лекарство, продавано в аптеките, в съставка, определяща за напитките от категория “коктейли”. Днес има десетки начини за получаване на битъри, но по-добрите от тях все още се създават по истинския метод –

извличане на вкусове чрез накисване на различни естествени съставки (плодове, билки, цитруси и др.) във вода или алкохол за определен период от време.

Извлечената есенция се стабилизира и се оставя да почива в бъчви, докато настъпи моментът да бъде бутилирана, доставена до бара и добавена към любимия ни коктейл. Единствената разлика с миналото, когато битърите са били продавани като лекарство срещу редица заболявания (от обикновена настинка до апендицит), е, че тогава в тях често са били добавяни субстанции, които вече са забранени (както в много от тогавашните лекарства).

Александър Хоук и Стефан Берг, с които се запознахме в 5L Speakeasy Bar, са истински изследователи в света на битърите и настоящи производители.

Първите малки количества от магическите течности забъркват за баровете, в които работят. Но както вече споменахме, добрите бармани се отличават с това, че постоянно четат, учат, пробват и опитват, затова Алекс и Стефан могат да се похвалят със завидна колекция автентични битъри от XIX и XX век, а Стефан притежава и някои от първите издания коктейли рецептурници на Джери Томас и Хари Джонсън – истинските пионери в миксологията. Именно знанията, натрупани от старите книги, им помагат да пресъздадат класически питиета, верни на оригиналните рецепти, или да експериментират с нови вкусове за създаване на истински модерни фантазии. Двамата дори пресъздават един от най-легендарните битъри на всички времена – Bogart’s. Той е първият, споменаван като съставка за приготвяне на коктейл в първата, публикувана някога, книга за коктейли от 1862 на Джери Томас.

И защото произвежданите от Александър и Стефан битъри са едни от любимите на Петела, те съветваме да си направиш една разходка из времето именно в бара на “Шишман” 15.

След като откриеш тайната врата (съвет – потърси приятел, който вече е бил в бара), ще можеш да избереш от коктейлите, разположени в координатната ос от по-леки към по-силни и от класически до модерни. Каквото и да избереш, бъди сигурен, че ще бъде забъркано с голяма доза професионализъм, знание за тайните на миксологията и любопитство за усъвършенстването на познатите вкусове. 

Разходи се и до някой от другите ни любими барове.

Гласувай за любимия си бар в града.

Последвай ни в инстаграм.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *