B:EAT-а на града разказва Мартин Михайлов

София има ново градско място

0 коментара Сподели:

Сърцето на София отдавна тупти в симбиоза с настроенията на нейните обитатели. Стрийтфууд кътчета, малки магазинчета за кафе и сандвичи, барове, в които да уловиш златния час, места, на които любимите ти музиканти определят ритъма на вечерта – изглежда, сякаш на градските хора вече не липсва почти нищо. Едно пространство остава леко скрито от погледите в последните години, но днес е време именно с него да се пуснем по новия ритъм на града. B:EAT събира любими градски елементи в едно и това е една от най-силните му карти. Тук намираме познати лица, поглезили вече гладните ни сетива, и съвсем нови герои, които тепърва ще ни изумяват. Хапваме, слушаме, долавяме и усещаме – може би това е перфектното място, на което да прекараме цялото лято. Повече за него разказва Мартин Михайлов. Казахме вече –

тук ще намериш много познати лица.  

Какво е B:EAT и къде да го намерим?

B:EAT е тип фестивално заведение. Някаква нова за България хибридна порода – десетина каравани с разнообразна храна, плажен бар в гората, поляна, музикални и спортни събития, изложения и базари, с потенциал да съществува в този си вид години наред. Най-големият комплимент, който чухме досега от посетител, и то още в първия ден, бе: „В Европа има много подобни места, в България имаме едно!“. Истината е, че често на едно място можем да срещнем комбинацията между предлагане на различни видове храни, напитки и музика, но обикновено подобно събиране е съпроводено с повод и се случва краткосрочно – например street food фестивали, музикални такива, спортни и т.н.

Много от любимите ни стрийт фууд ресторанти си партнират в B:EAT. Какво можем да опитаме на място?

В случая на B:EAT говорим за стационарно и дългосрочно партньорство между около петнадесет различни обекта, сред които добре познатите Barbeque Brothers, Chilli Hills, Симбиоза, Burgers on the Road, Манджа Ван, Foku, PastariA, Hausbrandt, както и някои напълно нови, но много качествени предложения в лицето на Foodstock, Mad Madm’s и Kalpaзan Kitchen. Всичко това включва барбекю, бургери, паста, морска, азиатска, мексиканска, френска храна, българска кухня, сладолед, кафе и сладки. Разбира се, участието на клубовете Терминал 1 и Строежа също е осезаемо, като то се изразява в няколко точки на продажба на напитки, най-открояващата се от тях: дървен, плажен, кръгъл бар, който в  комбинация с природата наоколо – и в същото време в центъра на София, действа като магнит – трудно е да го напуснеш. Особено важно е партньорството със създателите на „Фен зона „Юнак“, които от години са в основата на развитието на тази локация. Съществуват две позиции за изява на диджеи и изпълнители върху камерни сцени, чиито актове ще се случват в следобедните часове на деня и ранните вечерни.

Разкажи ни повече за самата локация. 

B:EAT е локализиран на поляната над стадион „Юнак“ – над метростанцията на стадион „Васил Левски“, на кръстовището на булевардите „Драган Цанков“ и „Христо и Евлоги Георгиеви“ – точно на входа на Борисовата градина.

Любопитното е, че тази поляна, чиято територия е повече от три декара, през последните двайсетина години е била останала скрита за живущите и гостите на столицата ни и множество хора тепърва я откриват.

Тя наистина е страхотна и човек се чувства буквално като на пикник или фестивал. В долната част, където се намира стадион „Юнак“, периодично се провеждат музикални и спортни събития, което представлява допълнителна атракция. 

Откриването на B:EAT съвпадна с началото на Европейското първенство по футбол, което се излъчва на два огромни екрана, единият от които с дължина над дванайсет метра, като локацията средно се посещава от между три и четири хиляди души. Интересът е страшно висок, което само може да ни радва. Благодарим силно на всички, които ни посещават, усмивките им са заразителни.

От колко време идеята за мястотосе върти в главата ти?

Идеята далеч не е само моя, тя еволюира с времето. През последните години стадион „Юнак“ се развиваше предимно като локация за спортни мероприятия – излъчване на световни и европейски футболни първенства през топлите месеци и поставянето на ледена пързалка през зимните. Съвместната ни дейност стартира през 2019 г., когато със Строежа направихме първия концерт от новата история на „Юнак“ – този на S.A.R.S. Построихме голяма сцена, събрахме над 3000 души, което привлече интереса на колеги промоутъри – и през 2020 г. концертната дейност зачести. Предложението за перманентно и дългосрочно партньорство към нас – Терминал 1 и Кюфтетария – получихме в средата на миналото лято. Тогава беше труден период за колаборации, но ето че 2021 година е „годината на съдружията“.

Обединяваме сили, за да излезем от кризисната ситуация и да наваксаме принудителната пауза.

Това е разумно и смислено обединяване на идеи, капитали и възможности като цяло. Инициативата за сегашния тип реализация на пространството се роди през ноември 2020 г., а в този си вид узря през март тази година, когато и стартирахме дейност по облагородяване на целия район и набиране на група от съмишленици.

Какво ще видим, когато влезем на територията на пространството?

С няколко думи картата е следната – влиза се през зоната със street food караваните, след което следва тиха зона за консумация, плюс голям екран за спортни излъчвания и на финала: плажен бар. Може и обратното. Всичко това е разположено на поляна, дълга около 180 метра и широка около 20 метра. В подножието ѝ посредством два подхода със стълби се стига до трибуните и Фен зона „Юнак“, която сама по себе си също може да побере около четири хиляди души. Затова в началото на текста нарекох заведението тип „фестивално“ – има пространство за движение и преминаване от зона в зона. След края на Европейското първенство ще направим официално откриване на бара и парти зоната.

B:EAT е сърцето на града с извънградска душа, казвате в описанието на мястото във Фейсбук. Какво им липсва на градските хора от живота „извън матрицата“ според теб?

В София нищо почти. Особено през тази и миналата година освен познатите действащи, като Кино Кабана и Маймунарника, се отриха много нови зони, предимно на открито – Колодрума, театралната сцена в Борисовата, пространството зад музея „Земята и хората“, нови локации на територията на Военната академия, появи се аквапарк и т.н. и т.н. Голямото НО е липсата на нощна парти зона с по-либерален режим по отношение на нивото на шум и разрешените часове на работа, което е мега минус за всеки голям европейски град, особено пък столица. Такива миниквартали има обособени дори в Букурещ и Истанбул, без да изпадам в подробности за Германия, Англия, Холандия, където тази практика е закон. В София все още има конфликт между живущите в центъра и огромния трафик на хора, който няма как да бъде потушен с елементарна и недообмислена забрана в точен час. Ако някой малко се интересуваше за аргументацията на действията си, щеше да провери практиките в държави като Англия и Германия, където нощният живот е превърнат в индустрия и съответно е сериозен източник на доходи за общините и туризма като цяло.

Хубавото е, че към София има интерес от страна на европейските туристи и ще бъде неразумно и недалновидно градът да не се възползва и да го пресече още в зародиш.

Има ли нещо, което липсва на теб лично?

Не мисля. Ако говоря за себе си, нямам нужда от много претенциозни условия и лесно мога да се затворя в подходящ за мен балон, когато е нужно.

С каква музика си подхожда най-добре стрийт храната?

С всякаква.

Когато музиката увлича почитателите си, всичко е наред и всички са щастливи.

Разкажи ни за концепцията на Фен зона „Юнак“ и как тя допълва пространството на B:EAT.

Всъщност тя е част от предисторията на B:EAT. Клуб Строежа бе партньор в тази инициатива относно обслужването на посетителите с напитки. Оттук идеята ескалира в това да се отвори летен бар и кухни, което да отговори на дългосрочното принудително затваряне на кубовете и забраната на тяхната дейност.

Барът на B:EAT например на практика представлява „летният“ Терминал – същите познати лица, същите приятели на музиката.

Фен зоната със сигурност много помогна, защото заради футболните двубои, които тази година са доста атрактивни, се привличат хиляди фенове, които пък са приятно изненадани от новата среда и предлагането. Така че ситуацията е win-win за всички – както би следвало да бъде на един истински фестивал.

Мислиш ли, че B:EAT ще достигне култовия статут на по-големите си „братя“ – Строежа, Kino Cabana, Терминал 1…?

Ще отнеме още няколко дни или седмици, но със сигурност да.

Тук са софийските ресторанти с градини, в които се отпускаме това лято. 

Пусни се в Tik Tok с нас.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *