Четири серии на Black Mirror, които да гледаш, преди да превъртиш новия сезон

Няколко любими епизода от любимия сериал

0 коментара Сподели:
BLack-MIrror-Season-5

Ако си фен на продукцията, която от третия си сезон е част от многобройния списък със заглавия на Netflix, то вероятно си подскочил от радост при мисълта за нещо ново от британския сериал, като имаме предвид, че последният сезон излезе през 2019.

Е, имаме 5 сезона, с които да запълним времето до новия сезон на Black Mirror.

Решихме да ти предложим четири от по-старите серии, които си заслужава да гледаш отново. Не претендираме да са най-добрите, нито са подредени в класация, просто напомнят защо нямахме търпение да видим и предишния сезон.

Тhe Nation Anthem (01×01)

Първата серия на първи сезон може и да не попада в топ 5 на най-добри епизоди от сериала, но определено ни подсказва нещо интересно в концепцията и подредбата на Black Mirror – откъде започва всичко. Историята, която виждаме в The National Anthem, е най-близка до настоящето, тоест по-вероятно е в живота си да станем свидетели на нещо подобно, отколкото на следващите случки. По аналогия – последният епизод от четвърти сезон (Black Museum) е най-отдалечен хронологично и не случайно в него има доста препратки към предишни истории.

След първата история сериалът постепенно ни пренася до най-отдалечени територии в бъдещето и колкото повече напредваме с епизодите, толкова повече напредва технологичното развитие. Ако проследим всички епизоди по ред на излизане, може да останем с чувството, че много неща в бъдещето могат да се объркат или поне променят, ако в настоящето жадно наблюдаваме страданията на другите дори когато това, което виждаме, ни отвращава.

Hated in the Nation (03×06)

Първо, с дължината си този епизод може да те спаси от невъзможността да избереш кой филм да гледаш в неделя вечер. Hated in the Nation има достатъчно добре разгърнат сюжет, че да може да се гледа като напълно отделен филм, без значение дали харесваш сериала, дали си гледал епизоди, или просто искаш нещо хубаво за следващите час и половина. Второ, но не по важност, задава доста силно въпроса кой, защо и дали изобщо имаме право да осъждаме чрез публичното си изразяване на мнение и трябва ли да носим последствия за казаното, макар и в онлайн пространството. Трето, саундтракът се забива като жило на пчела в мозъка, а всички знаем, че всеки филм с “влудяваща” музика е хиляди пъти по-въздействащ. Четвърто (можем да продължим така още дълго, но обещаваме, че това е последно), епизодът е истинска горчиво-сладка хапка за тези, които предпочитат вкуса на меланхолията пред този на романтичния завършек.

White Bear (02×02)

Защото те държи в напрежение през цялото време, но за разлика от Metalhead не те кара да изпадаш в тих ужас на всеки три секунди и половина, за да свършиш запленен и изоставен накрая. Този епизод задоволява напълно нуждата от “развлечение” и пренасяне в друга реалност за кратко. Това, че след края му без съмнение ще си зададеш няколко въпроса (дали си съгласен такава практика да се прилага наистина, дали хората все още имат нужда предимно от “хляб и зрелища”, дали има вероятност в изолирани условия да си съпричастен с ужаса на жесток човек), е само бонус към гарантираното визуално преживяване.

San Junipero (03×04)

За екшън любителите или тези, които предпочитат да подскачат пред екрана от неочаквани моменти, San Junipero може би няма да бъде задоволителен. Третата серия на четвърти сезон обаче е толкова красиво заснета, с прекрасна богата палитра от магнетични цветове, достатъчно добре прикрита мащабна развръзка и постепенно поглъщаща те атмосфера, че дълго след края ѝ ти се иска да можеш да посетиш “града” поне за един час. А, ако технологията напредне толкова, че този епизод се окаже пророчески, би ли? Най-хубавото на Black Mirror е, че след всяка серия, без да искаш, интуитивно се поставяш на мястото на героите и разсъждаваш какво ще направиш в следващата секунда. San Junipero е отговор на въпроса какво се случва след смъртта, ако живеем в бъдещето и тихо подсещане, че изборът за собственото ни бъдеще често зависи от това, което сме преживели до момента. Още нещо – това е един от малкото епизоди с щастлива развръзка, поне докато мисловно не го продължиш сам до момента, в който системата крашва внезапно и всички изчезват за миг, сякаш никога не са съществували. 

Още много сериали те очакват на този линк.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *