Как се организират фестивали: говори Стефан Еленков от Fest Team

Публиката няма търпение за нови срещи на живо

0 коментара Сподели:

Васил Германов

Музиката има едно магично свойство и то е да обединява хората. Каквото и да кажем за нея, ще е малко, затова минаваме директно на същественото. Запознаваме те със Стефан Еленков – човек, на когото трябва да благодарим от тук до края на света за фестивалите, които ни предстоят тази година.

Стефан Еленков и Fest Team са ни подготвили сезон, обагрен в емоции, под звуците на някои от любимите ни български и световни артисти.

Без значение дали искаш да куфееш на Hills оf Rock с легендарните Slipknot или да подскачаш в ритъма на Горан Брегович, дали с нетърпение очакваш Morcheeba или симфоничния LOTR In Concert, виновниците са едни и същи.

В безпрецедентните времена, в които живеем, събития като тези ни карат да се вълнуваме повече от всякога. И ето, сякаш вчера видяхме обявен line up-а на ARTE Feastival във Велинград, а сега ни дели само някакъв си един месец от това събитие.

За музиката, фестивалите, пандемията, емоциите  и какво следва от Fest Team, чети надолу:

Името Fest Team говори доста ясно за себе си, но кажи ни от първо лице – кое е най-важното, което трябва да знаем за вас, или с други думи, ако имахте една обща визитна картичка – какво щеше да пише на нея?

Fest Team е промоутърска компания, която организира музикални концерти и фестивали. Имаме големи амбиции, подплатени с нужните идеи и ноу-хау. Със събития на живо и многогодишен опит в създаването на цифрово и социално съдържание Fest Team изгражда и предлага 360-градусови решения за своите, а и за партньорски събития.

В богатото портфолио на компанията влизат повече от 15 издания на Fanta Dance Festival – един от най-големите танцови салса фестивали в България и Европа, фестивалът Spirit of Burgas и актуалните издания на фестивала Hills of Rock от самия му старт – в партньорство със СМЕ, а вече и самостоятелно като Fest Team.

В партньорство с други промоутърски компании Fest Team участва в реализирането на едни от най-големите концерти в страната:

Sting в Пловдив, Five Finger Death Punch, Papa Roach, Bryan Adams, Tom Jones в гр. Пловдив и др.

По какво се познава, че един фестивал ще бъде успешен?

На първо място поставям артистите, които ще участват в него – така нареченият line up – aко той е добър, фестивалът ще предизвика интерес. След това по важност се нарежда екипът, който работи по него – убедил съм се, че когато работиш с професионалисти в тяхната област, процесите са плавни, обмислени и почти гарантирано успешни. А аз съм избрал най-добрия екип от професионалисти във всяко едно от звената в организирането на успешни фестивали. Разбира се, съпортът от местните власти, обществеността, медиите и партньорите – това също са ключови елементи. 

Най-добрият фестивал, на който си бил ти самият?

Всички издания на Rock Werchter в Белгия. Но ако трябва да отлича един, нека бъде този от 2015 с line up с имена като Faith No More, The Prodigy, Florence and The Machine, Noel Gallacher, Pharrell Williams.

Как можем да имаме такъв фестивал и тук?

С екип, който знае какво прави, и с участието на цялата местна власт, а защо не – и държавата?!

Промени ли пандемията нагласата на публиката към големите събития и фестивали?

Не бих казал. Ето дори виртуалната видеоплатформа YouTube съвсем скоро обявиха създаването на нов физическо пространство за музика на живо – YouTube Theater.

Това, което мога да потвърдя със сигурност, е, че публиката няма търпение за нови срещи на живо, по-скоро някои артисти се суетят, а и трябва да се съобразяваме с държавните правила и политика. Все пак ние мислим в развитие в тази посока и тази година Fest Team въвежда една нова възможност при закупуване на билети – посетителите могат да си направят собствена здравна застраховка, в случай че поради здравословен проблем не могат да присъстват на даден концерт и да могат да възстановят парите си за билет.

Разкажи ни за събитията, които ви предстоят, и какво ще бъде различното тази година (особено в контекста на една година пауза)?

Миналата година нашият екип успя да осъществи единствения фестивал не в България, а в Европа – Spice Music Festival в Бургас. Тази година плановете ни са доста по-амбициозни в допълнение на Spice, който ще се проведе на 6–7–8 август. Сред акцентите на лято 2021 са: концертът на Фондацията Големите БГ рок гласове със симфоничен оркестър в Античен театър Пловдив на 25 юли. Този път към гласовете на Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони и Славчо Николов се присъединяват и Наско от БТР, Звезди от Ахат и Славин Славчев. Следва Lord of the Rings In Concert на 1 и 2 август в Античен театър в Пловдив – грандиозна филмово-музикална продукция в два поредни дни на уникално по дух място. Екипът на продукцията e във възторг oт локацията!

В тазгодишното издание на Spice Music на 6–7–8 август в Бургас сме поканили Маxi Jazz oт Faithless, Stereo МCs, Дони и Момчил, Coolio и много други. Следва Solar Summer на 13–14–15 август в Бургас с най-добрите актуални диджеи. И черешката на тортата за тази година – дебютът на ARTE Feastival във Велинград на 20–21–22 август.

Фестивалът във Велинград набра огромна популярност веднага след като го обявихте. На какво смяташ, че се дължи това?

За първи път Велинград ще стане музикална столица на България, не само спа такава. Няма как да е различно с участието на имена като Горан Брегович, Dubioza Kolektiv, Morcheeba и повече от  40 артисти! Това, което е различното и наистина привлекателно, е, че това събитие е преживяване за цялото семейство –  освен музиката ще има много разнообразни активности – от мастър шеф демонстрации до арт зона, уъркшопи за деца и младежи и всякакви забавни състезания.

Освен него обаче предстоят още големи събития, а като организатори планирате те да бъдат с мисъл към околната среда. Как може един фестивал да бъде еко френдли, може ли? Разкажи ни повече за това.

Навсякъде по света съществува нещо, което се нарича „корпоративна социална отговорност“.

Ние от Fest Team бихме искали да успеем да ангажираме публиката на нашите фестивали и  сами да интегрираме социалните си ангажименти и загриженост за околната среда в своите събития и всякакви взаимоотношения с партньорите на доброволни начала. Като начало предвиждаме на събитията ни да има разделно събиране на боклука и хората да имат възможност да употребяват многократни прибори и чаши, което, освен че е грижа за природата, може да остане и готин спомен от фестивала.

Обикновено свързваме фестивалите с лятото, но трябва ли това да остане така? Какво ще кажеш за идеята за зимен фестивал?

Зимен фестивал е в плановете на Fest Team отдавна и само пандемията го отложи. Да се надяваме, че такъв ще се случи много скоро.

Мартин Михайлов за новия B:EAT на града.

Пусни се в Tik Tok с нас.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *