ETAM CRU ОТНОВО С НАСЛАДА ЗА ОЧИТЕ!

Последата изложба на дуо Etam Cru, която взриви LA и доказаза, че по-добри в занаята едва ли ще намерим

  • 26.01.2016
  • от Михаела Самарджиева

Най-известното полско дуо Etam Cru отново показаха какво значи стил с последната си изложба в Лос Анджелис. Двамата артисти - Bezt и Sainer,представиха най-новите си работи, с които буквално взривиха LA, на 12 декември, а претъпканата зала в Thinkspace Gallery  затвърди и нашето мнение, че по-добри в занаята трудно ще намерим. Изложбата Galimatias (от френски – глупости, безсмислици) можеше да се види до 16-и този месец, а едва преди броени дни Etam Cru ни зарадваха със снимки на работите от събитието и в социалните мрежи.

Bezt и Sainer се запознават още в гимназията, а през 2012 се дипломират в The Academy of Fine Arts в Лодз, Полша. Стилът им е смесица между сюрреалистична фантазия, фолклор и графична прецизност, а емблематичните им творби в градски условия са станали тяхна запазена марка. Посланията им не са толкова крещящо социални, както на други графити артисти, но в тях има ясно заявена позиция, която коментира не толкова актуални проблеми, а по-скоро всички странни проявления на човешката природа. Работят с ярки цветове и много детайли, а произведенията им със сигурност заслужават както стените на старите сгради, така и лъскавите музейни зали. При работа в градска среда Bezt и Sainer рисуват заедно, както и с помощен екип, но когато става въпрос за изложбените им проекти, те предпочитат да работят поотделно, за да се развихрят с индивидуалния си стил.

Etamот плоски означава буквално нещо, като whatever или I don’t care, което и оправдава тоталната им творческа свобода и послания извън клишето. Работата с комбинация от материали за отделните произведения, включително нефт и акрил върху платно и спрейове върху хартия, са някои от смелите им експерименти, а миксът от пигменти, с който работят, им позволява да създават свои уникални цветове. От двамата артисти Bezt е известен със своята употреба на повече графити и по-ърбън вдъхновени герои и сцени, докато Sainer е фен на реализма, изящното изобразяване до най-малкия детайл и природните картини. С работи почит в цял свят, крюто трупа световна популярност, а една от най-коментираните им творби е всеизвестната Moonshine, в която секси мацка е седнала удобно в буркан, пълен с ягоди. Произведението е изобразено на сграда във Вирджиния за проекта Richmond Mural Project.

Какво повече да добавим, май нямаме, освен да те оставим да се насладиш на умелата игра с образи на полските лудаци. Bezt и Sainer определено знаят как.

Ако си на вълна изкуство, виж творчеството на един интериорен дизайнер от Испания.