The Local: Иван Шишиев

Фотографът на столицата ни

0 коментара Сподели:
Иван Шишиев

Те са потомците на бъдещето – наливат основите на града върху собствените си сърца. А за да ги опознаем, ние събираме артефактите. Онези култови предмети, реликви и оръдия на труда, с които местните герои описват самите себе си!

Любимката ни София не е столица за един обожател.

Красотата ѝ, тесните ѝ улици, високите ѝ покриви, дългите ѝ булеварди са привлекателни за много очи, но нашето момиче определено си има любимо момче.

Иван Шишиев е фотографът на София, нейният Пигмалион, трубадурът, възпяващ полите ѝ, цветовете ѝ, контрастите и различните ѝ настроения във всеки кадър.

Той е пътешественик и читател, а всички го познаваме като автор на най-голямата страница за стрийт фотография „Етюд-и-те на София“. Зад гърба си има 21 изложби, носител е на грамота на Столичната община за принос в развитието на културата и е автор на книгите „Етюд-и-те на София“ и „Литературна София“. Днес разказва той – онзи, който я познава и я снима така добре, „тъй загадъчна и нежна“.

Фотоапаратът

Иван Шишиев

За седем години снимане той се превърна в продължение на ръката ми. Фотоапаратът ми е това, което е писалката за автора, цигулката за музиканта или шпагата за мускетаря. В момента снимам с Nikon D850, както и с любимия си обектив AF-S Nikkor 28-300mm, който е създаден за бърза работа из градските улици. Никога не нося фотоапарата
с ремък. Малко обещание, което си направих преди години, е, че когато фотоапаратът падне от ръката ми, е време да приключа с фотографията.

Книгата

С „Драски и шарки“ от Иван Вазов се „познаваме“ още от училище. Беше ми изключително интересно да видя къде се намират местата от различните разкази. Когато поотраснах, си пожелах да намеря първото издание на книгата отпреди почти 130 години. Вече ходим двамата с нея и преоткриваме града. Всъщност и с жена ми и един таралеж, кръстен на София, така че сме повече.

Часовникът

С разкошен циферблат и митично тиктакане, скрило години история. Аксесоар за истински джентълмени, пътешественици и откриватели – „Молния“ е джобен часовник, произведен в СССР през 1922 г. Та този 100-годишен часовник бе поправен преди години от баща ми – часовникар и свещеник. Харесвам титктакането му, допълва музиката на този град.

А тук са сезонните предложения на любимите ни ресторанти

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *