За изборите… онези другите

0 коментара Сподели:
choices

Изборите минаха, политическите имаме предвид, и каквото свършихме – свършихме.

В средата на октомври обаче, след като видях­ме как на едни млади, образовани и готино изглеждащи хора им отне около 40 минути да си изберат между две вафли в магазина, осъзнахме, че преди да правим големите избори, трябва да се научим по принцип да можем да избираме, приятели. Не сме се научили да решаваме къде да се събуждаме, с кого да си лягаме, какво да хапваме на закуска, но с лекота искаме да скочим в голямото дълбоко, с големите решения.

Май няма да стане.

Затова започваме от А и Б и ти провеждаме кратък курс по избори за начинаещи, като вярваме, че най-накрая ще я решим тая дилема – бира или шкембе в неделя сутринта! Начало!

Сутрините – основополагащият фундамент

Как ще започне денят ти е – повярвай ни – моментът за 1 милион долара. С десния крак ли ще станеш от леглото или с дупето нагоре, какво ще пиеш, какво ще закусваш, какво ще слушаш – всичко това до голяма степен ще предопредели следващите ти има-няма 12 часа от денонощието. Затова ще ти разясним най-важните избори, които трябва да правиш всеки ден, щом слънцето изгрее и петел пропее или щом Цецо с бормашината от деветия етаж започне да пробива и да приканя всички от блока да се изправите дружно от леглото с песен на уста, която съдържа думата „майка“. Първо – чай или кафе? Изборът трябва да е ясен като црна мачка бели мачор, смел и без увъртане. Ако не знаеш какво ти се пие сутрин, ти нямаш право да гласуваш, да избираш училище за детето, а най-малкото да решаваш кой да ни представлява на Евровизия.

Ако още от най-ранна възраст не си наясно дали си coffee или tea person – няма смисъл да продължаваме нататък изобщо с по-екзистенциално важните теми от рода – чалга или рап, веган или не, Хазарта или Шамара.

Безсмислено е. Затова вземи се в ръце и го реши този въпрос веднъж завинаги. Единственото изключение може да е уикендът, когато трябва да спазваш едно единствено златно правило – ако не си лягал, ВИНАГИ продължи сутринта с това, което си пил вечерта. Легнеш ли – после кафе или бира и шкембе, друго няма.

Работата – идеална като… само по филмите

Тук отново трябва да се научиш да избираш. Само в твоята глава може да се мотаеш с Гошо, Коко и Пецата, да цъкате бири и Mарии по цял ден на Народен и да се надяваш, че някои някъде ще ти дава заплата. Не може да си айляк и същевременно парите и биткойните да валят, като салфетките в Плаза – просто няма начин. Ако искаш да си сърф, който се е отказал от мечтите си и е станал дъска за гладене – сега е моментът. Вълните са готини, но млякото е с пари. Те с труд се изкарват, така че избирай – или мечтите и свободата, или парите и улегналостта. Може да имаш и двете единствено ако си се сдобил с работа като ски учител, с която си „НА Банско“ цяла зима, или дегустатор на шоколад, с която може да си дебел, но поне си щастлив.

Всичко останало е вятър и мечти, но не и пари, с които да ги платиш.

Затова, приятельо, ще те посъветваме така – стегни се за известно време и избери да направиш своето лично професионално израстване. После обещаваме, че ще може да почиваш където искаш или да изпращаш по някой лев на онези безделници Гошо, Коко и Пецата, които още са в градинката на Народен – играят шах и обясняват как „я съсипахА тая държава“ и „работа просто нЕма“.

Мнението – компетентно, самочувствието и то

Най-важният избор, който трябва да научиш в този живот, е кога да говориш и кога да замълчиш. Ти си Илко, най-тежкото, което си вдигал през живота си, е клавиатурата на компа, но не спираш да храниш майсторите на жълтите павета, пичовете, дето ремонтират отсечката на Петицата трамвай и тези, които са строили Айфелова кула. Даже мнение имаш и за Кръстоносните походи, въпреки че най-далечната ти и трудоемка дестинация е да стигнеш до магазина за хляб, и то само защото майка ти ти направи забележка, че вече е есен, а ти от юли не си излизал навън. Знаем, че новите сезони на сериалите започнаха, че оная Фифа, дето я цъкате с аверчетата, е интересна, но също знаем, че ако те пуснем да ни покажеш как се играе футбол с кварталните хлапета, едва ли ще можеш да я риташ тази топка.

Всички имаме мнение и това е прекрасно, да го изказваме обаче си е въпрос на много мисъл.

Хубаво е да „оправяме“ държавата на маса или да го редим този световен ред на по питие с приятели, но и да станем да свършим нещо няма да е лошо. Въпрос на избор и на политика, наша лична и – повярвай ни – най-важната.

Гаджето – любов или секс, кой да знае?

Любовта и да се опиташ да я научиш – няма да успееш. Живеем я, търсим я, мразим я, после я викаме пак – иди я разбери. Има някои избори в нея обаче, които са важни да ги знаем още от малки. Ако Мими те харесва, а ти не я харесваш, но ù дърпаш плитките и ù носиш чантата всеки ден след училище просто защото няма какво друго да правиш – със сигурност не правиш готин избор. Ако Петя я е минал целият клас, а ти всъщност я смяташ за супер готино момиче и отидеш да говориш с нея като с човек, а не я минеш и ти – със сигурност постъпваш супер. Изборите в любовта с кого, кога и как да останеш, винаги са различни, но изборът да се държиш като зрял, готин, разбиращ и незаблуждаващ никого човек е единственият верен. Може да имаш от ония партийни куфари и да купиш на пет п**ки мини купъри, но пак да го направиш като пич с правилното отношение. Тук има и още една малка тънкост – ако сам не знаеш какво искаш, няма как да го намериш в другия, затова разбери и това.

Реши го, избери го и ти гарантираме, че ще тръгнат нещата.

За финал ще ти кажем следното – трябва да знаеш кой си, къде си и какво искаш, преди да вземаш други важни и съдбовни решения и избори. Усъвършенствай се, бъди компетентен, спри да мрънкаш и да търсиш кусури на всичко около теб и се погрижи за собствения си двор, градинка, физическо и ментално добруване. Вземи верните завойчета в живота, потренирай как се справяш с решенията за собствените си неща и тогава премини към големите начинания. Научи се да избираш и да решаваш, човеко, а после сме сигурни, че хубавото самò ще дойде при теб. Бюлетината за собствения ти живот я пускаш само ти и това е най-важното, което трябва да помниш.

Свобода на ръба – един филм за пънк и скейт културата у нас

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *