Думата на капитана не се обсъжда

Когато вятърът задуха на Kaliakria Cup 2013

  • 10.06.2013
  • от Нора Тарандова
  • снимки: BGLive и PRoPR

Думата на капитана не се обсъжда, става ясно веднага щом 35-те лодки от България, Украйна и Великобритания издуха платна в шестото издание на черноморската регата Kaliakria Cup 2013. Всичките 203-ма членове на екипажи, между тях и дами, опитни в опъването на платната, показаха, че притежават всички качества на идеалния ветроходец.

Те се чувстват добре мокри, замръзващи и отегчени от безветрието в дългия морски рейс от тридневните гонки. Те са безпрекословно послушни и изпитват удоволствие, когато капитанът ги ругае за неща, за които не са виновни, и имат склонност към телепатия, особено когато става въпрос за специалното участие на официалната напитка на регатата – отличеното бяло вино Wind от най-новата серия вина на „Домейн Бойар“ Elements. То действа безотказно утешително при безветрие, вкусно е при победа и два пъти по-вкусно при загуба.

Две лодки с красавици обаче бяха под постоянен прицел на обектива. Най-добрата българска сноубордистка Александра Жекова за втора година показа ловкост с въжетата на яхтата „Домейн Бойар Lady Kaliakria”.

Късметът на начинаещия обаче се усмихна повече на Весела Лечева. Нейното точно око, донесло й навремето пет световни титли в стрелбата, помогна на De Maria да намери най-краткия път от веха до веха и така до финала, за да се нареди на почетната стълбичка в клас IRC II Cruisers.

 
„Всяка година се опитваме да въведем нещо ново в организацията на Kaliakria Cup, затова наши гости стават част от различни екипажи, а на шест лодки приемат деца от Морски клуб „Балчик“, каза Ангел Лингорски. Той е собственик на ваканционен комплекс Kaliakria Resort, една от знаковите дестинации на Северното Черноморие на 8 км северно от Балчик, и съорганизатор на регатата заедно с морски клуб “Балчик”.

 
Той самият даде всичко от уменията си на рулеви и шкотман (човек от екипажа, който управлява въжетата на платната) да изведе Pontos на челни позиции в клас Rally, но беше изпреварен от екипажите на Extasy, Petra и Blue Magic.
 
По време на регатата стана ясно, че има три начина да изповядваш яхтинга като хоби - да си купиш лодка за около 100 хил. евро, да си я направиш сам или да те наемат в екипаж.  Кристиян Вълков е избрал втория, като преди време си купува един корпус за яхта от 10 метра, акостира го в двора на Датския колеж в София и влага 6-годишен труд плюс 100 хил. лв. да събира част по част, уред по уред и да изправи лодката Bizzona за нейния първи официален рейс на Kaliakria Cup 2013.

От вълнение забравя листа с указанията за състезателното трасе на брега, опитва се да гадае за правилния подход към вехите по действията на конкурентите и като вижда, че се е оплел до уши в грешни маневри, решава да изтъкне друго  предимство на своята яхта – барбекюто.

Bizzona е единствената яхта в гонката, която разполага с такова вкусно съоръжение на борда, при това въведено в експлоатация по предназначение във време, когато конкуренцията ръфа сандвичи.  


От Liberty обаче отговарят на удара. Дамският екипаж се жертва за каузата, като  захвърля тениските и мята красиви тела направо на палубата. Повярвайте, не остана мъжки врат неусукан на осем с риск да забоде корпуса на плавателния съд с пълна сила в друг подобен заплес. В тежка ситуация като тази най-дългата яхта - 16-метровата Nikitoo II едва се размина с най-късата – Siesta и нейните 6.69 метра.


И докато едни пекоха пържоли, а други пекоха тела, най-печен в клас IRC II Cruisers се оказа екипажът на LZ Yachting от клуб Bavaria Yachts, който не само стана шампион, а събра и най-много фенки, готови да се запишат за седмото издание на Kaliakria Cup 2014.


Генералното класиране Kaliakria Cup 2013


Клас Conrad 25R
1.       "Феникс ДСК Родина" от клуб "Черноморец Бургас"
2.        Metch от клуб "Черно море Бриз"
3.        Quantum Racing от клуб Pontos.


В клас Rally
1.       Extasy от клуб Pontos
2.       Petra от клуб Pontos
3.       Blue Magic от Ветроходен клуб Балчик


Клас IRC I
1. "Чакал" от клуб "Георги Георгиев - Порт Варна"
2.       Evil Woman от клуб "Св. Никола"
3.       Xtrema от клуб "Георги Георгиев - Порт Варна"

 

Клас IRC II
1.       LZ Yachting от клуб   Bavaria Yachts
2.        Avalon от  Украйна
3.       Sundowner от клуб "Port Bugras"