Щастие в чиния: лесни идеи за домашна храна

Лесни, бързи и здравословни идеи за домашна храна

0 коментара Сподели:
Щастие в чиния

Ако не си планираш предварително какво ще хапваш, шансът да си поръчаш в последния момент нещо е огромен.

Не че това е непременно лошо, но ще се учудиш колко пари иначе ще спестиш плюс удоволствието да забъркаш вкусотия в собствената си кухня.

Не съм привърженик на засуканите сложни рецепти, в които половината продукти са трудни за произнасяне

и имат нужда от варене, пара, бланширане и т.н. Обичам да знам, че с малко усилие ще постигна зашеметяващи небцето резултати. И понеже искам да те улесня, докато се блещиш объркано в супермаркета, ще споделя какво най-често приготвям.

Паста с риба тон и какво ли още не

Тук буквално само варя пастата и после добавям един куп вкусотии.

Тъй като ме мързи дори да правя сос, обърквам сварените фузили с маслинова паста, чери домати, настърган кашкавал, черен пипер, риба тон, царевица и зелени маслини. Можеш да добавиш каквото ти е по вкуса, а ако ти се занимава малко повече, си направи маслиновата паста сам – адски лесно е! Пасираш 200 грама черни маслини с две скилидки чесън, 1 китка магданоз и 4 супени лъжици зехтин. Аз слагам повече чесън от нормалното, но ако не искаш да уплашиш съседите, придържай се до две. Домашната маслинова паста има много по-наситен аромат и вкус, а ако не обичаш черни маслини, можеш да я направиш със зелени и да добавиш каперси.

Пилешко филе с моцарела и сушени домати

Може би ти звучи малко по-сложно, но те уверявам, че не е. Единственото, което трябва да направиш, е да си вземеш пилешки гърди, да ги измиеш и да ги мариноваш с каквото пожелаеш. В моя случай ги натърквам хубаво със сол, черен пипер, горчица и малко соев сос, слагам в хладилника за поне час и готово! После правиш малко „джобче“ в тях, тоест разрязваш ги, но не напълно и слагаш вътре моцарела и сушени домати. Оттам насетне те сами се справят с мисията си върху хартия за печене на 200 градуса.

Тук идва въпросът, с какво аджеба да ги съчетаеш?

За мен най-лесно е картофки на фурна, които само мия, беля, режа, поръсвам с подправки и нарязан на ситно чесън, пак върху хартия за печене и с малко зехтин, за да се препекат хубаво и да станат хрупкави. Ако не ти се занимава и с това, просто си спретни една салата. А ако ти се вижда суха цялата работа, си направи сам дресинг от кисело мляко, горчица, лимон и мед – обещавам, че ще си оближеш пръстите!

Салата с всичко

И като стана дума за салата, тя също може да е основно ястие.

Виждам как въртиш скептично очи, но истината е, че според продуктите, които подбереш, можеш да си спретнеш същите калории като едно нормално ядене, само че без готвенето и отделеното време. В момента няма сезонни зеленчуци, затова използвам чери/сушени домати, авокадо, варено яйце, пушена сьомга/прошуто, маслини, каперси, бейби спанак и мнооого подправки. Яйцето, сьомгата и авокадото ще те заситят, повярвай ми, но ако не искаш да рискуваш, добави и крутони плюс някакъв дресинг, какъвто ти е по вкуса.Салатите от този тип са супер и за офиса! За още цвят добави кълнове – вкусни са и са здравословни.

Здравословна пица

Тук има много опции и нека започнем първо от блата.

Той може да е от карфиол, тиквички, здравословно брашно (от нахут, оризово брашно или пшенично), като моят фаворит е именно карфиоловата пица – карфиолът е извънземно полезен и на всичкото отгоре е евтин. 2 чаши от настъргания зеленчук + 2 яйца се смесват с подправки по желание и се изсипват равномерно върху хартия за печене. Може да добавиш и настърган кашкавал или моцарела към сместа, за да е още по-топящо се в устата. И тук вече ти си на ход – сложи отгоре гъби, месо по избор, лук, царевица, кисели краставички, абе изобщо всичко, което харесваш принципно върху пицата. За 20 минути блатът е готов и после слагаш плънката за още 5 минути, наглеждай редовно и извади, когато се увериш, че е хрупкава и препечена по твой вкус.

Не е нужно да си master chef, за да си сготвиш нещо вкусно и бързо,

пък и вече на мода не е тъпченето с junk food, по-яко е да мислиш за нещата, които изсипваш в организма си, и да се чувстваш здрав и енергичен. А най-хубаво е да сготвиш за любим човек или приятели – пускай музика, сипвай виното и нека сладките приказки започнат сега!

Е, ако загориш нещо, винаги можеш на потърсиш NOMAD BURGER из софийските улици.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *