DESKTOP ART: KLIMEN TINA

Още една талантлива родна илюстраторка се присъединява към DESKTOP ART клуба ни

0 коментара Сподели:

KLIMEN TINA ни спечели с това, че я влече към абсурда, лаконичността и остроумието. Намираме я в момент, в който учи сценография в Националната художествена академия. Точно сега се занимана с театър в алтернативно пространство и има удоволствието да работи с особено талантлива режисьорка, което я кара да си мисли, че това може би е един от най-интересните и полезни от практическа гледна точка семестри в обучението й.

Казва, че започва да рисува илюстрации усърдно и официално през есента. Ние не й вярваме. Увлича се от всякакъв вид визуално и пространствено изкуство. Напоследък силно започнала да се вълнувам както от връзката визуален обект-музика, така и от типография.

АЗ СЪМ ОТ ОНЗИ ТИП ДОСАДНИ АРТИСТИ, КОИТО ВСЕ ИМАТ НУЖДА ДА НАТОВАРЯТ СВОИТЕ ПРОИЗВЕДЕНИЯ С КОНЦЕПЦИЯ И СМИСЪЛ. А АКО СЛУЧАЙНО СЛЕД ОБСТОЙНО ТЪРСЕНЕ НЕ НАМЕРЯ СЪЩОТО И В НЕЧИЯ ЧУЖДА РАБОТА, ТЯ ГУБИ ИНТЕРЕСА МИ МОМЕНТАЛНО.


Стремежът към изчистеност на линията я гони от доста години, а умението да кажеш много с толкова малко е нейното “нещо”. Това е похват, който силно откриваме в японските дървени гравюри и дори в полския плакат по времето на социализма. Многообразие на простотата.

Klimen Tina често започва една илюстрация със сентенция или изречение, може би покрай работата си в академията често свързва рисуването с някакъв текст. Темите, които най-явно се откриват, са от най-обикновени битови есенции, през вярвания, повлияни от Изтока, до прости човешки драми.

На десктопа си обикновено има някакво мотивиращо изречение или дума в приятна композиция, за да й напомня всеки път да довършва работата, която е започнала.

Илюстрацията за DESKTOP ART нарисувала силно спонтанно и без конкретна идея в главата си, ръката й просто знаела какво прави, а мисълта я следвала. Следващите илюстрации за EVOLVE обаче са доза по-осмислени и не толкова спонтанни.


Когато я попитахме дали я дърпа към творчески хаос или прецизен ред, тя отсече, че “прецизен хаос” е най-добрата формулировка.

Защото редът изисква някаква деспотичност и изключително много време, а думата творчески пред хаос е често пъти просто оправдание. Важно е да се чувстваш свободен около себе си, когато работиш, но и да намираш бързо всичко необходимо.

Казва, че най-доброто нещо, което можеш да направиш с таланта си, е да преподаваш на някого. Благородно!

Когато я попитахме какво мисли за твърдението, че на земята живеят два вида човеци – артисти и обикновени хора, тя ни скастри: Пълна глупост! Всички сме обикновени хора, просто при някои заради стечение на обстоятелствата се появява нужда от нещо повече в артистична посока.

Нейни работи можеш да намериш на личната й страница, в magazinche.com (бул. „Васил Левски“ 28), в концептуален магазин „Стари градски“(вече само онлайн) и в магазин Trash (ул. „Кърниградска“ 7).
Тримата артисти, които KLIMEN TINA ни препоръча да държим под око, са Борис Праматаров, Албена Лимони и Марина Муун (Marina Muun)

Какво беше DESKTOP ART?
Накратко това е проект (под формата на ежемесечна рубрика), в рамките на който талантливи български визуални артисти рисуват за онези “стени”, които виждаш най-често, а именно – тази на компютъра, таблета, смартфона ти. Ние сме ценители, а DESKTOP ART е колаборация между нас и хората, които могат да кажат всичко “с картинка”.

Илюстрацията на KLIMEN TINA можеш да свалиш в резолюция за твоите устройства безплатно тук:

2650×1440
1920×1200
1920×1080
1680×1050
1440×900
1280×800

iPad
iPhone 4
iPhone 5
iPhone 6
iPhone 6 Plus

Виж и останалите илюстрации в проекта DESKTOP ART.

Тагове: DESKTOP ART KLIMEN TINA
Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *