Димитър Маринов: портрет на една мечта

Човекът извън златното човече

0 коментара Сподели:

Българската мечта се преплита с американската в лицето на този човек. Животът му е достоен за филм, а ролите му перфектно отразяват битието такова, каквото е. След „Оскарите“ той казва, че това е неговата приказка ала „Пепеляшка“. Когато ти се налага наистина да минеш по пътя на Пепеляшка, накрая всяка секунда си струва. Трудно е да побереш толкова пъстър живот в един човек, но ние сме смели и ще се опитаме да му направим портрет. Дами и господа, аплодисменти – това е Димитър Маринов.

6 октомври 1964 година. Смело можем да кажем – роди се звезда. Самото раждане обаче е пазено в тайна, защото е извънбрачно дете, и още тогава среща препятствия в живота си. Приемане в болница заради усложнения, осиновяване от лелята на биологичната си майка, живот в буржоазно по онова време семейство, млад цигулар, пътува по света и у нас с цигулката си, но напук на живота – учи в жп техникум.

В първата си учителка по актьорско майсторство казва, че вижда Невена Коканова.

Самата тя му казва, че е роден актьор. Приет е във ВИТИЗ в един клас с Чочо Попйорданов и Христо Шопов, но казармата не му се разминава. В поделението си той отново е от бунтарите и това може да му коства собствената му сигурност – заплашват го с военен съд. Тогава решава, че трябва да избяга от родината като герой от книга – с „Ориент експрес“. След като вижда насочен калашник между очите си във влака, Димитър разбира, че бягството е неуспешно. Тъй като вече има политически провинения, повторният прием във ВИТИЗ се превръща в блян. В преломната 1989 г. той най-накрая е приет и разбира, че чакането си е струвало – попада в класа на Крикор Азарян и учи с имена като Койна Русева, Лиза Шопова, Стефан Вълдобрев, Мариус Куркински и други. През 90-а заминава на турне в Америка. За него това е еднопосочен билет – Димитър Маринов решава, че ще остане в земята, където се сбъдват мечтите. И няма намерение да се връща.

В Америка той е никой. По-страшното – няма нищо.

Свири на цигулка по улиците на Тенеси и след репортаж, в който говорят за него, един строителен предприемач му помага да стъпи на по-здрави основи. Напуска и този град, за да замине в Сан Диего, където е „момче за всичко“. От строителен работник до собственик на кафене – Димитър Маринов не се страхува да работи. Сърцето му обаче го води към театъра – продава целия си бизнес, за да преподава в университета в Сан Диего на аматьори, които искат да станат актьори. Там среща и Джени; тя е от жените, заради които е измислено клишето „Зад всеки успял мъж стои жена“. От тази любов пък се раждат две момчета – Йордан и Михаил. А жена му е човекът, който е плътно до него в сбъдването на големите мечти. Тя му казва, че ще поеме бизнеса, но той трябва да се съсредоточи върху актьорството. Останалото е история. Работил е със звезди като Селена Гомес, Аштън Къчър, Джеф Бриджис и други. И вече е някой. И си има някого. Има си Нещо. Но това не е всичко.

Димитър Маринов е пример как се сбъдват мечтите – много талант и още повече труд.

Големият му пробив е в „Зелената книга“, филм, в който участват имена като Виго Мортенсън и Махершала Али. Олег – героят му във филма, е вдъхновен от действителна личност. Става дума за виолончелист, който има руско-съветски корени и бяга в Америка – подобният им житейски път едва ли е просто съвпадение – съдбата рядко предлага случайности. Първоначално не е одобрен, но

впоследствие е избран от Виго Мортенсън, Питър Фарели и Стивън Спилбърг,

а да чуеш „да“ от толкова големи имена е мечта за всеки актьор. За успехите му вече говори цяла България. Той отново е в родината си, за да ни покаже, че в сърцето си е българин и че всичко е възможно – нужни са само талант, труд и свобода.

Такъв човек е трудно да бъде вкаран в портрет. Неговата история е пример за истински силния дух и за сбъдването на мечтите. Това е мъжът, който превърна в нещо постижимо българската мечта – да успее не само извън България, но и отвъд Атлантика, и то с таланта си. Това е и актьорът, който сбъдна американската мечта – да се качи на най-важната сцена – тази на „Оскарите“. Извън кариерата си Димитър Маринов е баща, съпруг, българин, мигрант и най-вече – един силен дух. Нещо, което не може да бъде изцяло нарисувано и от най-добрия художник и описано и от най-талантливия писател. Ние все пак опитахме да му направим портрет, защото, ако той ни учи на нещо, това е да не спираме да опитваме. Но до финалния и перфектен опит можем само да замълчим пред силата на духа му и да го аплодираме.

Кои са номинираните за ИКАР?! Софийски театрален салон ще ти покаже

Ето и какво научихме от епизона на Беър Грилс в Рила

Какво се случва в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *