Софийски театрален салон те очаква и ще ти покаже номинираните за ИКАР

Подари си духовни изживявания през март

  • 07.03.2019
  • от Бояна Топчийска

Март е. Започва да замирисва на пролет и дойде ред на яките културни събития. Софийският театрален салон се завръща и тази година с куп свежи предложения за духовни лакомства. София се превръща в театрална столица и почитателите на сценичните изкуства отново ще имат възможността да станат съпричастни към най-сериозните постижения на творците за изминалата година.

27 март е обявен за Световен ден на театъра. Отбелязва се от 1962 г.

По традиция на този ден Съюзът на артистите в България ще връчи Националните награди за сценични изкуства – ИКАР. По време на Софийския театрален салон ще може да видиш номинираните изяви от родната сцена. Ще се вихрят спектакли от различни жанрове - драматичен и куклен театър, както и съвременен танц и пърформанс. Паралелната програма предлага редица съпътстващи събития - изложби, представяне на театрални книги, ателиета, инсталации и др. Общо взето, март ще е пълен с изкуство. За да не изпуснеш някое любопитно събитие, следи програмата на Софийския театрален салон в сайта на Съюза на артистите.

Събитията стартират още в началото на март, но откриването на цялата феерия от сценично изкуство ще е  на 18.03 от 19:00 часа в театър „Азарян“ със спектакъла АПАРТ.

Обещаващият режисьор Илко Ганев е направил чудесно представление. Ние вече сме го гледали и можем да кажем, че със сигурност сме фенове. Жанрът е документален, а темата е трогателна. Смееш се от сърце и пускаш по някоя сълза, защото по оригинален начин целият екип почитат артистите със сребро в косите. Цяло поколение, подарило живота си на театъра, споделя любовта си към сцената. Това кълбо от емоция прозвучава от шестима млади актьори, които брилянтно въздействат на публиката. Петя Бончева, Бориса Сарафова, Надя Керанова, Димитър Крумов, Антъни Пенев и Севар Иванов са имената, които тепърва ще оставят все по-дълбок отпечатък в българския театър. Те от своя страна ни напомнят за отдадеността, с която са творили Крикор Азарян, Леон Даниел, Наум Шопов, Ицхак Финци, Стефан Илиев – Чечо, Гинка Станчева, Емилия Радева, Мария Стефанова, Жоржета Чакърова и други театрални вселени. Ако има спектакъл, който е перфектен избор за откриването на Софийския театрален салон, ние даваме гаранция, че това е АПАРТ.

След като изгледаш всичко, което те привлече в програмата на фестивала, те каним на 27 март в Народния театър. Тогава там по традиция ще се раздават наградите ИКАР.

Ние сме много любопитни кой ще успее да се пребори за статуетка. С интерес очакваме какви емоции ще предизвика у нас и самото събитие. Театърът вълнува човешката душа вече над 4000 години. Ако ти също си почитател на сценичното изкуство, не пропускай Софийския театрален салон. Пожелаваме ти безценни емоции и един артистичен март!

Споделяме ти и 5 филма на Уес Андерсън - режисьорът, който превръща думите в магия

Прогресивната българска музика и наградите на Бар Петък

Какво още се случва в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв