КРАЯТ НА ПРИКАЗКИТЕ И НАЧАЛОТО НА ЗАБЛУДИТЕ

„И те заживели дълго и щастливо до края на дните си.“Чакай бе! Как така?

0 коментара Сподели:

Хич не обичах приказките като малка – струваха ми се много измислени (гениално хлапе съм била, а?). Така де – на героите им се струпваха много приключения за сравнително кратко време и тъкмо когато започне да ти става особено интересно как ще се справят оттук нататък, авторът те отрязва с думите:

„И те заживели дълго и щастливо до края на дните си.“Чакай бе! Как така?

Винаги съм смятала, че когато един текст свърши по този начин, на онзи, който го е измислил, просто му е дотегнало да си напряга въображението и е направил един шорткът към края. Измил си е ръцете, с две думи. В живота обаче не става така и колкото повече време минава, толкова по-голяма завист изпитвам към литературните герои, улеснени от твореца си по отношение на посоката. Техният път просто свършва.

Ние, от друга страна, на всеки три-четири метра се питаме дали трябва да завием наляво или надясно, дали трябва да продължим напред, или е по-добре да се върнем назад… както и защо, по дяволите, всъщност се трепем и вървим по този шибан път. На тези, които си задават последния въпрос, искрено съчувствам и ги съветвам да се отърват по най-бързия начин от причинителя на чуденето. В помощ на останалите обаче идва тази статия.

Не знам дали това се дължи на по-различните разбирания по онова време, или просто родителите ни са били по-ограничени от обстоятелствата от нас, но когато майка и баща ми са се женили, те не са мислили, че може да има по-различен вариант от „и те заживели щастливо“. И, разбира се, наивно са се венчали. Сега, ако оставим настрана факта, че по-малко от три години по-късно бомбата (под формата на молба за развод) вече е била пусната,

бракът наистина до някаква степен е бил здрава, сигурна крепост, в която двамата млади са се пазили взаимно от света. За съжаление не и един от друг, както се оказва.

Днес заради статистиките, че 50% от браковете свършват с развод, малко двойки изобщо се занимават и с едното, и с другото. За тях „и заживели дълго и щастливо“ не е опция – те живеят тук и сега, докато са щастливи заедно, а след това всеки си хваща пътя и се чувства отговорен само за собственото си щастие. За разводите не знам, но за връзките съм почти убедена, че сега са много по-лесно разпадащи се, отколкото са били примерно преди двадесет-тридесет години. По-широките контакти вследствие на влиянието на социалните мрежи не са причината – избор пред хората винаги е имало. Това, което се е променило, е отношението ни към всичко, което ни заобикаля – сега сякаш то има срок на годност, независимо дали е човек, електроуред или дори място. Знаехте ли, че в средата на миналия век сравнително безизвестен учен открива материя за чорапогащници, която е буквално невъзможна за скъсване и издържа натоварване от над един тон върху себе си? Веднага след като показва откритието си пред скромна аудитория,той е принуден да се откаже от него. Защото никоя жена вече няма да си купи чорапогащник, ако има един, който никога няма да се скъса. И с техниката е така – всяко нещо в дома ви има в себе си програмирано точното време на употреба, след което ще се прецака – за да можете да си купите ново и да захраните икономиката и производителя.

Някак грешно ми се вижда обаче да гледаме по същия начин и на отношенията си с хората.

Причината те да се развалят след определено време не е това, че от самото начало двамата замесени не са били един за друг, а фактът, че са спрели да търсят общото помежду си.

Истина е, че всеки от нас се променя всеки ден. Когато обаче си намерил някого, с когото не просто се зяпате влюбено, а гледате в една посока (пeрифразиран и леко битовизиран Екзюпери, ще извинява), вие се променяте заедно. И не само – вие растете заедно. Както не можеш да оставиш едно растение да оцелява само, когато си му отнел естествената му среда, и го поливаш редовно, така не е редно и да оставиш връзката си на последни издихания, без да я подхранваш с любов, приключения и грижа. Ако между двама души някога е съществувала страст, то тя може да бъде съхранена, както и върната към живот, ако случайно в някакъв момент те са я загубили някъде по пътя между офиса и кварталния магазин. Защото „и те заживели дълго и щастливо“ не съществува само в приказките – просто ние сме го разбирали погрешно през цялото време. Това, което ни се е губило, е, че след него не идва краят на историята, а просто започва следващата.

Не се старай да живеете щастливо до края на дните си. Гледай да бъдеш пич, докато смъртта ви раздели.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *