Как да разпознаем експертите по живеене?

На чужд гръб и сто съвета са малко

0 коментара Сподели:
Как да разпознаем експертите по живеене?

Светът е голям и специалисти по живот дебнат на всяка крачка. Възможно е да са предрешени като роднини, близки приятели, гадже или просто съседката от петия етаж.

Непоискания съвет

Възможна ситуация: тъкмо си дъвчеш пържолата и се чудиш дали имаш място за десерт, когато майка ти изведнъж те засипва с нравоучения и големи, пищни, досадни въпросителни. Защо не си смениш работата? Или да запишеш магистратура? Онзи галфон, докога ще го търпиш? Кога ще се омъжиш, родиш и станеш първата жена президент на България?

Ако пък имаш късмета да си необвързана, се вади тежката артилерия.

Всяко твое действие може да бъде оплюто и сринато, но по един много мил и деликатен начин, който хем ще ти остави горчилка в устата, хем няма да има какво да отговориш. Експертите по живот имат едно безценно оръжие, наречено опит, който трябва да бъде предаден нататък и да служи за пътеводна звезда. Най-добре да помъдрееш още на 20 и да не се налага никога да правиш грешки и да си блъскаш главата в стената сам. Тук идва ред на най-любимото ми изречение, поднесено с вдигната вежда и снизхождение – аз нали ти казах… Мисля, че не е подсъдимо в отговор човекът да получи загасен фас в окото, съвсем честно ми се вижда даже.

Замаскираната критика

Това не е съвет, а тлъста замаскирана критика, която не е прилично да изстреляш просто така, затова е нужно да се симулира грижа и помощ. Ако в момента нямаш работа, ще се намери някоя кукумявка уж неговорейки за теб, да ти каже колко е несериозно да не се издържаш напълно сама. Ако пък имаш, май ще се окаже недостатъчно квалифицирана, как само си пропиляват потенциала и живота някои хора… не ти, де, една далечна братовчедка имам на ум.

Има много неща, които не разбирам – законите на физиката или ехидни изречения от типа на „Аууу, колко си напълняла / Цялата си просто кожа и кости“. Изобщо не знам какво се очаква да бъде върнато в отговор, може би нещо от типа на „Да, голяма съм свиня“ или „Да, много съм кльощава и нежествена“.  В моя случай немалко хора са ми възклицавали с „Леле, какво ти се е случило с кожата“, на което аз съм връщала – „да, приличам на съзвездие“.

Тези малки хапливи реплики предшестват съвета – било то диета (лелеее, тва знаеш ли колко е вредно? яж само кълнове, трици и рукола), подходящ за теб спорт, крем за лице. Може да се отнася до всичко, свързано с външния вид, тъй като той е от първостепенно значение. Все пак онези 5 кг и пъпката на носа са работа на целия заобикалящ те свят. Освен това току-виж не си ги забелязала, затова е добре да ти бъдат наврени в лицето!

И твойта майка също

Добре де, не върви баш така да отговориш, но има куп други варианти за реагиране. Когато някой ми дава тон в живота и размахва назидателно пръст, броя три пъти на ум и му отговарям така, че разговорът да умре веднага. Примерно на „Ти знаеш ли колко е вредно да се пуши? Може да умреш!“, казвам „Моля? За пръв път чувам, разкажи ми повече!“. Другият човек така завърта очи, че за 5 секунди виждаш само бялата част.

Ако все пак експертът е роднина, положението е с една идея по-деликатно.

Но в никакъв случай не позволявай, който и да е, да ти ръководи живота и определя бъдещето. Ценните съвети ще ги разпознаеш бързо, другото е плява и за жалост се среща на всеки километър. Забелязала съм, че дълбоко комплексираните хора имат най-остра нужда да ти се обясняват и плюнчат, но не им се сърди – потупай ги по рамото, свиркай си и не позволявай да се разпознаеш в техния образ.

Неслучайно се появи и това изявление… от кльощавите в любов.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *