КАЛПАЦИ ДОЛУ ЗА ОРАТНИЦА

Или кой направи българския фолклор модерен не само тук, а и в Европа

0 коментара Сподели:

Creative Visual Solutions

От 2009-а досега не може да не си чул отнякъде уникално съчетание между фолклор и съвременни стилове, традиционни инструменти и екзотични звуци. Да, става дума за етно фюжън квартетът Оратница.

Тази година те пуснаха втория си студиен албум и цели 2 видеоклипа, а само в следващия месец им предстоят голям новогодишен концерт в Mixtape5 и европейско турне.

По всички тези поводи решихме да синтезираме петте причини бандата да заслужава аплодисменти…

СВЕТЪТ ГОВОРИ
„Едно от най-добрите изпълнения на фестивала. Върховно, наелектризиращо представяне“ (World Music Central), „хипнотични мелодии и ритъм“ (FolkForum.nl, NL), „те са безспорните любимци на публиката“ (Time Out, Malaysia), „албумът им е истинско удоволствие“ (World Music Network), „енергизиращи и заразителни“ (Songlines), „любим албум за месец септември 2012“ (fRoots, UK) .

Свикнали сме на похвали от международните медии, когато става дума за „Мистериите на българските гласове“, класически музиканти или KinK. Тук суперлативите са за Оратница. Малко са българските етно групи, които се радват на толкова топъл прием по света.

СВЕТЪТ ГИ ОЧАКВА
Чрез музиката си Оратница методично изгражда нови аудитории на европейските сцени и по света. Още с първия си албум групата е поканена на фестивали в Германия, Словакия, Гърция, Норвегия, Русия, Малайзия, както и на EXIT в Сърбия. Тази година Оратница записаха поредно участие на най-големия фестивал за балканска култура в Брюксел – Balkan Trafik, най-богатата европейска борса за музика Eurosonic Noorderslag в Грьонинген и на най-големия уърлд мюзик фестивал в Германия – TFF Rudolstadt, където направиха 2 концерта за над 5000 човека. През 2016 г. Оратница ще представи новия си албум ФОЛКТРОН на турне, което ще премине през 12 града в Полша, Германия, Белгия, Холандия и Чехия.

ОРАТНИЦА ЗА ВСИЧКИ, ВСИЧКИ ЗА ОРАТНИЦА
В България почитателите на бандата са от най-различна възраст и калибър. На концертите им ще видиш хипита, хипстъри, юпита, почитатели на джаза, фолклора… Хорото, фолклорът и шевиците никога не са били толкова cool.

НОВА КУЛТУРА
Оратница интерпретира българския фолклор използвайки съвременни музикални стилове като дъбстеп, дръм енд бейс, хип-хоп. Те пренасят музикалното ни минало в XXIвек и го правят да звучи наистина модерно.

А КОИ СА ОРАТНИЦА
Те са Попа, Хорхе, Бъни, Християн. Ако ги видиш на светло денем, извън сцената на някой нощен клуб, най-вероятно няма да ги познаеш. Не обикалят телевизионните студия, не живеят в риалити къщи и не дълбаят инициалите си върху световни паметници. Извън музиката си те са просто пичове.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *