OUT OF SPACE С НИКОЛАЙ

Доказателството, че IT-то и ресторантьорският бизнес не са магаре и космос

0 коментара Сподели:

Ники е човек,  на когото истински се кефим. Направо е пълен чук. Допреди 4 години той беше познат само в IT средите, но след като един ден получава сигнал от горе… решава да скочи в изцяло нова за него планета – ресторантьорския бизнес. Креативността му ражда места като „Ракета Ракия Бар“, „Спутник“, а наред е най-новото гастронавтско чудо "Космос", което предстои да отвори скоро на „Лавеле“. Виж историята му и прочети всичко, което му се върти в главата.

Преди да отвориш „Ракета Ракия Бар“, си се занимавал с IT. Първоначално си бил без никакъв опит. Кои бяха първите уроци, които научи?
Първоначално подходих чисто интуитивно, изхождайки единствено от опита ми на клиент, което и до днес се старая да запазя в себе си. Да имаш заведение и да останеш КЛИЕНТ е нещо, което е много ценно. Чувство, което хората бързо забравят, минавайки от другата страна. Истината е, че първото, което научих, беше, как НЕ се прави, а уроците продължавам да уча всеки ден.

По какъв начин „Космос“ ще бъде различен от останалите места?
Всички места са различни! В „Космос“ залагаме на добре подготвен млад екип, с който, вярвайки в генерирането на положителната енергия, ще се стараем да я предадем на клиента. Идея­та е да създадем място за изживяване, а не просто за храна. Искаме да предлагаме емоция на хората и да задоволим всичките 5 сетива. Клиентът да се чувства, като в космоса – да е различно и интересно. Тук обърнахме специално внимание на кухнята. Разполагаме може би с най-модерното оборудване, което по нищо не отстъпва на най-добрите световни ресторанти. Фактор, който в България дълго време се пренебрегва.

А аз смятам, че за да има качествен продукт, трябва да се получи перфектна симбиоза между човек и технология.

Ще намерим ли сходства с останалите заведения, в които си „имал пръст“ досега?
Идеята беше да е различно и всичко да е създадено специално за „Космос“. И този път се доверихме изцяло на архитектурно студио „Функт“, защото след проекти като „Ракета“ и „Спутник“ доказахме, че ни се получава и сме на една вълна. Сходство няма да има, защото смятам, че вся ко пространство е различно и заслужава индивидуално отношение, а и най-малкото заради хората ми се искаше да е различно.

А доколко важен е персоналът за създаването на едно успешно заведение?
Екипът е едно от най-важ­ните пера. Те са лицето, излъчването и акумулаторът на мястото. Както вече споменах, в тях инвестирам най-ценното си, а именно голяма част от времето си. Обръщам внимание на отношенията им, опитвам се да ги сприятеля. Искам да са щастливи на работното си място, да се разбират по между си, за да се създаде среда, в която всеки да намери своето място и да допринася за крайния резултат.

Какво да очакваме от менюто на „Космос“?
Менюто е предизвикателство за мен. Ще се опитаме да представим българската кухня по нов и различен начин, посредством много техники на изключителните готвачи, които успяхме да спечелим на наша страна. Ще има и нетрадиционни предложения, защото е непростимо да ограничим екипа от готвачи, с който разполагаме, до кюфтетата, при цялото ми уважение към може би най-харесваното и най-българско ястие.

Какви коктейли?
Коктейлите ще са естествено допълнение към храната.

Те ще бъдат ориентирани към съзвездията и четирите стихии – огън, вода, въздух и земя. Така всеки ще може да опита това, което му вещаят звездите. Ха-Ха.

Ще разчитаме и на много добре подбрана винена листа – нещо, с което се гордеем.

А какъв ще е саунтракът на „Космос“?
Ще се опитаме да подберем музика, която да действа на подсъзнателно ниво и да кара хората да се чувстват добре в ресторанта. Погрижили сме се и за осветлението, което е неизменна част.

Виж къде в маршрута ни за храна и вино поместихме Ракета Ракия Бар и какво препоръчваме за качествена винена вечер по български.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *