Първа спирка: Чистота

Да накараме градa отново да заблести

0 коментара Сподели:

Топлите песни на птиците огласят света ни, дърветата са се окичили с цветове – ясно е, стана време за излизане навън. Слънце, усмивки, пролет… но уви, не всичко, което ни заобикаля, е толкова розово. Сивотата на града е навсякъде около нас и за съжаление отдавна е излязла извън границите на София. Като едни не само градски, но и отговорни хора ние се интересуваме живо от това, какво се случва и отвъд столицата.

В посока "мечтана градска среда" обаче имаме да извървим още много път.

Коя е началната точка? Първата ни спирка се казва "Чистота". 

Освен към София е важно да поглеждаме и към проблемите и на другите градове в страната. Както тук, така и там – винаги има какво да се оправи, за да можем с чисто сърце да кажем, че ни харесва. И докато ние си имаме фонтаните на НДК, в Плевен си имат емблематичния фонтан в Гаровата градинка. Разликата обаче е, че при нас може и вече да е хубаво, но там има какво да се направи, за да видим мястото в пълния му блясък.

Кой обаче е градският герой, заел се с тежката задача да върне духа на едно скучно и сиво пространство? Вече ви срещнахме с кампанията на Cif – "Почисти и разкраси". Екипът им отново е тук, за да върне слънцето в едно място, над което се реят само облаци и намръщени лица. Проектът им в Плевен се казва "Слънчевата спирка". Така те искат да събудят живота в едно забравено и занемарено място, което не само е култово за града, но и е едно от първите неща, които всеки посетител вижда, тъй като се намира покрай гарата. Красота се постига с още повече красота – посланик на тази мисия в Плевен беше актрисата и модел Диляна Попова. 

Артистите, които се заемат с тежката битка на креативността срещу ежедневието, се подвизават с името Destructive Creation. Дори това име да не ви говори нищо, това не е драма за тях – те не желаят да бъдат помнени с лицата си, а с работата и точно заради това избират да останат анонимни. Кой е най-популярният им проект? Със сигурност помните как паметникът на Съветската армия се събуди като постер на нов филм за супергерои. Тази провокация беше именно тяхно дело.

Те добре знаят, че трябва да творим, а не да рушим, и затова, когато започваме да се оплакваме, се обръщат към нас с "да го беше направил ти". 

Първата ни спирка е "Чистота", защото това е целта ни като градски хора, които искат да живеят в една хармонична среда. Промяната обаче винаги трябва да започне първо от нас и това е само повод да подобрим това, което не ни харесва. За да видиш кои места ще бъдат преобразени съвсем скоро, провери в страницата във Фейсбук и на сайта на кампанията: cifcleans.bg. Заедно с тях ще продължим по пътя си към чистотата, защото самите ние можем да гласуваме кое да бъде последното място, което да бъде трансформирано до 22 април, а на 23 и ще разберем кое е то. И вярваме, че един ден ще стигнем желаната последна спирка. 

Защото е хубаво, когато е чисто

А това са момчетата от Destructive Creation

Какво се случва в града? Разбери пръв в нашия Instagram.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *