А ти ходил ли си в Плевен, ми кажи? Ходил ли си?

Плевен ме очарова до степен #заплененотплевен

0 коментара Сподели:
Плевен

С малко повече лош късмет този текст можеше да се казва и Пловдив for dummies.

Оказва се, че да се загубиш нарочно в Плевен въобще не е толкова лесно, особено ако по погрешка си се качил на влака за Пловдив и разполагаш с по-малко от 5 минути, за да поправиш стореното и да откриеш правилния коловоз! #Spoiler alert успях да го намеря, а Плевен ме очарова до степен #заплененотплевен.

Всъщност Плевен се оказа всичко това, което някога съм искал от Враца да бъде!

И така, какво може да правиш в Плевен за 2 дена, освен да „ядеш бой на Часовника“? (И да отидеш на участие на Papi Hans, който случайно се оказа в града.) Не е малко, все пак Плевен е наричан „град на музеите“.

Панорамата „Плевенска епопея 1877 г.“

на откриващата снимка

Да отидеш в Плевен и да не видиш Панорамата е като да идеш в Рим и да не видиш папата. И понеже от личен опит знам колко гадно е второто, реших, че няма да допусна ново разочарование. Панорамата е построена в чест на 100-годишнината от Освобождението на Плевен. Само в първите 3 години е посетена от 2,5 млн. души. Изградена в района на „Сколебелевия парк“, непосредствено до редута, където се водят едни от най-тежките сражения. За любителите на печатите – обектът е включен в Стоте национални туристически обекта.

„Скобелев парк“

Освен като родното място на Спенс Плевен е известен и с многото си и живописни паркове. Въпросният „Скобелев парк“ се намира в непосредствена близост до Панорамата и е  изграден на самото бойно поле, където отрядът на генерал Скобелев води кръвопролитни сражения. В продължение на дълги години е бил обявен за защитена територия, но през 2004 г. е заличен от държавния регистър на защитените територии като историческо място. Мотивите са, че „Скобелевият парк“ е направен от човешка ръка. Длъжен съм да поздравя човешките ръце, участвали в изграждането на местността.

„Кайлъка“

Така и така говорим за паркове, нека обърнем внимание и на the park.

Наречен е с турското име Кайлък, което е превод на по-старото българско име Каменец или Каменна долина.

В началото на парка се намират развалините на късноантичната крепост Сторгозия. Според Уикипедия паркът предлага уникално съчетаващи се възможности за разходка, отдих и развлечения. Аз напълно се съгласявам с високата оценка и добавям, че сред дълбочината на красотата и извивките на парка времето лети наистина неусетно. Fun facts, при посещението си в града първият в света космонавт Юрий Гагарин е специален гост при откриването на скален ресторант „Пещерата“. В парка също така се намира летният театър на Плевен, както и единственият по рода си в България Музей на виното. А в случай че решите да се почувствате като истински местен, вместо да кажете на таксиметровия си шофьор, че е мошеник, го обвинете, че се опитва да ви прекара през Кайлъка за гарата.

„Свети Георги Победоносец“

Намира се в центъра на града и е изграден в памет на православните войници, загинали при Обсадата на Плевен, с доброволно дарени средства от българския народ. Иконостасът и иконите са творби на видните художници Иван Мърквичка (онзи с „Ръченица“) и Антон Митов.

Часовника

Вече си обиколил почти всичко. Тъкмо се каниш да тръгнеш по плевенската „Витошка“ и виждаш висока кула и си казваш What the actual fuck? Няма какво да се чудиш. Часовникът носи немската марка Rochlitz и е поставен високо над фасадата на Плевенската община през 1929 г. и на всичкото отгоре е сред най-точните в Европа. Едно от любимите места за среща на плевенчани е „на часовника“. Аз обаче съм софиянец и това обяснява защо нямах нито една среща там.

На финала отново ще цитирам колегите от RDMK, според които Плевен е „Градът ни с най-красивите жени! НАЙ, НАЙ! Познавам някой, който ще го потвърди! МНОГО СА!“

Странно, аз пък познавам един автор, който също може да го потвърди…

Дядото от Родопите и колко е важно да оставиш някого да прояви неговата „супер сила“

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *