И нашата Нотр Дам-а също

Или как готическият мрак на една катедрала възпламени страстите български

0 коментара Сподели:

Следих в реално време какво се случваше с “Нотр Дам”. Статусите на приятелите ми във Фейсбук по темата се разрастваха заедно с пламъците. Когато горящата кула рухна, престанах да скролвам. 

Чух се по Месинджър с приятелка, която живее в Италия. Българка, прекарала няколко години в реставрация на католически църкви. Тя също не можеше да гледа повече. Сподели, че има усещането за жив човек, който си отива пред очите ѝ.

И двете не сме религиозни. И двете не подозирахме, че

след овладяването на пожара в интернет пространството тепърва щеше да се сипе огън и жупел изпод чевръстите пръсти на задъхани ракиени патриоти и стожери на ортодоксалния клир.

Тепърва щеше да се степенува по значимост от камбанарията на мъгляви ценностни системи, способни дотолкова да елементаризират възприятията си, че да сравняват глада в Африка със загубата на елементи от европейското културно наследство.

Умишлено пропускам фантасмагориите за “българската следа” – Колю Фичето, както и дежурните пророчества на Ванга, които (незнайно как) успяха да се инфилтрират дори в чуждестранните медии. Но не мога току-така да подмина татуировката предзнаменование с горящата кула на “Нотр Дам” от Bulgaria Tattoo Expo 2018.

Оставям извадката с мнения по-долу без коментар, омерзена от простора на тесногръдието. И до известна степен съм любопитна (хм, и аз опрях до степенуването) какъв процент от нихилистично реагиращите възприемат бежанците като заплаха за възхода на западната цивилизация. Бас ловя, че са поне половината.

“Notre Dame е една мрачна, студена катедрала за мен…добре, че е Виктор Юго да вдъхне живот…” 

“Когато Европа ни даде безвъзмездно пари за възстановяването на разрушеното от Османската империя българско величие,тогава и аз!” 

“Нотр Дам е Френска защо да я плащаме ние? Бог знае дали не е работа на някои от "добре дошлите" емигранти от Африка и Азия ,като си ги тачат да си им оправят бакиите после ,кога ни станат доходите като Френските с тяхна помощ тогава да им помагаме…” (ФБ Дневник)

“Кога французи биха дарили пари, например за възстановяването на Плиска, Преслав или Велико Търново? Това също са обекти на световното културно наследство!” 

“Когато в БЪЛГАРИЯ е имало църкви НОТР ДАМ не е съществувал? Пари за възстановяване на тези църкви няма!” 

“американците сами си свалиха двете кули а тези са по скромни само си запалиха катедралата” 

“То пък голяма работа, че се е запалила една прогнила стара постройка. Света няма да свърши дори да я затрият…” 

“папата…целува…крака….а…на…Исус..му ги целуват… но вие… и това…не знаете….5 лева кирливи…не давам за тоя скапана катедрала….Нотр Дам” 

“Цяла Европа изгоря,те катедралата жалят” 

“Е сега ще я построят отново, но всичко ще е ново-съвременно менте, за което франсетата пак ще събират такса вход на баламурниците туристи” 

“това е божие накаэание эа франция .защото не искат българските превоэвачи” 

“Какво ви пука за Католическите храмове бе Бг. ристиянчета??? май забравихте че сте правослвни? 

“Квазимодо се е напил и е заспал с цигара в устата…” 

“Френска измама! На снимката много добре се вижда че само покрива е изгорял, вътрешноста на катедралата не е засегната, дори пейките са невредими!” 

“Абе то изгоре наща 1300 год.държава .а ни занимавате с неква колиба” 

“Има деца по света които измират от глад и липса на питейна вода бе хора. А те събраха за 1 ден 1 милиард. Смятайте колко са откраднали. Не е ли по добре да спасите човешки животи с тези пари а не някаква тъпа сграда. Та било то тази красива катедрала. Деградирали са ценностите. “ 

“Вие няма ли да дадете за Рилския манастир, Храм паметник Александър Невски или за Царевец. Лицемерен е българина и до кости остава прост неандерталец.” 

"Kогато християнски Батак гореше, френските жени да не би да бяха съпричастни или когато в Ньой късаха от християнска България територии и ги даваха на варварите. Сега искат да бъда съпричастен…" 

Разбира се, не всички коментари са в този дух – само преобладаващата част. За огромно учудване на няколко места мернах думите на Кенет Кларк от документалната телевизионна поредица „Цивилизацията“, излъчена точно преди половин век:

„Какво е цивилизация? Не знам. Все още не мога да я дефинирам с абстрактни понятия. Но мисля, че мога да я позная, когато я видя“. Обръща се към „Нотр Дам“: „И ето сега я гледам“.

"Нотр Дам" такава, каквато ще я запомним

45 сурови кадъра на окуцелия съвременен свят

Какво се случва в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *