7 неща, които да направиш с една книга

Тази седмица празнуваме Световния ден на книгата с тези 7 съвсем обикновени неща, които да направиш с една книга

0 коментара Сподели:

На 23-и април празнуваме Световния ден на книгата. Една съвсем обикновена дата в самия край на най-красивия месец от годината, в който студът и меката топлина живеят в необясним синхрон. Една прекрасна дата и все пак най-обикновен ден. И ми се струва крайно нередно, че празнуваме деня на книгата в един обикновен ден, когато имаме още 364 дни да го правим. Ще си призная, че съжителствам с литературните чудеса поне през 86% от времето. Те често ме натъжават, раздробяват живота ми на толкова малки парченца, че се боя, че мога да пропусна някое, когато се наведа да ги събирам. Затова си давам тези 14% далеч от книгите, но после пак се връщам. Защото книгите болят, но и радват, затова си струва да не се отказваме от тях. Носят ми махмурлук по-тежък и от този, който водката може да ми причини. Книгите водят до пристрастяване, до влюбваме, до пълно разрушение. Но също така пораждат мечти, учат те как да летиш, как да сглобиш сам крилете си, които ще те отведат, до където си пожелаеш.

За разлика от повечето неща в живота, при книгите няма ограничения. 

Празнуваме деня на книгата на 23-и април и ми се иска тази година все по-малко книги да остават непрочетени, събиращи прах, тъгуващи сами, разпадащи се. В този ред на мисли съм ви приготвила списък с неща, които интинският книголюбец може да разбере, защото ги прави всекидневно. За всички останали никога не е късно да започнат. Книгите трябва да бъдат уважавани през всички дни от годината, защото и те имат души, това е единственият начин да комуникират с нашите, човешки души, които са по-малко перфектни и имат нужда от нежност.

Купувай ги/Заемай ги

Сдобивай се с тях и се радвай на всеки един момент, в който ги притежаваш. Вдъхвай от аромата им и отваряй нежно страниците. Най-вълнуващият момент в живота на книголюбеца е този, който предхожда прочита. Да държиш новата книга в ръцете си, да докосваш корицата и да отлагаш отварянето й е изтънчено преживяване, което за разлика от много радостни моменти в живота, може да се повтаря до безкрай.

Казвай им лека нощ

Едно от най-сигурните неща в живота на книголюбеца е, че казва всяка вечер лека нощ на някое ново и вълнуващо четиво или на старо и познато, това е без значение. Знаете ли, че хората, които прочитат поне една страница преди да се потопят в света на сънищата спят по-пълноценно от другите? Това си го измислих, но си струва да се провери една скалъпена теория.

Прегръщай ги

Връзката между книга и читател е съкровено преживяване и физическият контакт е задължителен. Когато наблизо няма кого да прегърнеш, а имаш силна нужда от това, книгите винаги са насреща. Знаеше ли, че четящите хора са 78% по-малко самотни от всички останали? И това си го измислих, но е доста логично измислено твърдение.

Извеждай ги на разходка

Книгите обичат да са винаги там, където си ти:

на плажа, на пейка в парка, в ресторант в обедната ти почивка, на работното ти бюро между задачите, в чантата ти, за да са винаги под ръка.

Вълнувам се от мисълта колкото много книги са били прочетени в градския транспорт, в тези иначе толкова недружелюбни подвижни кутийки, в които прекарваш сравнително кратко време на път за работа или училище. Толкова много думи са направили малко по-поносимо пътуването за стотици и хиляди хора. А да си в превозното средство и около теб да се лее шума на града без това по никакъв начин да смущава връзката ти с книгите е безценно преживяване.

Подреждай ги

Всеки книголюбец знае, че има значение по какъв начин подрежда книгите си. Дали ще е по цвят, по националност на писателя или предпочитание на самия читател, винаги има ред, който определяш ти. И е толкова забавен процесът по подреждане, че чак звучи невероятно. Знаеше ли, че хората, които подреждат книгите си живеят по-дълъг и спокоен живот? И това е измислица, но тези фалшиви факти започват да звучат все по-правдопободно.

Уважавай ги

Ако не изпълниш нито едно от по-горните поръчения, то поне се придържай към това. Книгите имат нужда от любов, защото любов дават в замяна. Книгите правят настоящето ти различно, цветно и напълно поносимо, грижат се за теб в самотата ти и винаги попиват сълзите ти. Най-малкото, което ти можеш да направиш за тях е да полагаш грижи и да ги уважаваш.

Изпълнявай съдбата им

Книгите разказват истории, споделят неподозирани тайни и са до теб, когато се нуждаеш от тях. Изпълнявай съдбата им! Те трябва да бъдат четени. Не оставяй прекалено голям брой книги да хващат прах на рафтовете ти без нито веднъж да си ги отворил. Чети ги, защото това е единственият начин тяхното съществуване да бъде смислено.

Прекарай 23ти април с книга: докато си пиеш кафето сутрин, докато пътуваш към работа, докато никой не те гледа, докато обядваш, когато се вълнуваш, че си жив, когато книгите те карат да се вълнуваш, че си жив. И,

ако твоят 23-и април е книжен, то и всички останали дни от годината ще станат такива.

Честит Световен ден на книгата, скъпи колеги книголюбци!

Поезията е тревожното безсмислие, което ни обзема понякога

Кърт или Вонегът, който ми каза, че нямам много коса

Какво се случва в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *