Българската селекция на 21-вия София Филм Фест

3 български филма в престижния конкурс

0 коментара Сподели:

Вече ти подсказахме за някои заглавия, които със сигурност не бихме пропуснали от 21-вото издание на любимия ни София Филм Фест. Тази година селекцията обещава да е доста сериозна, а най-добрата новина е, че

за първи път в историята на престижния международен фестивал – три филма, създадени от български автори

и с мажоритарно българско финансиране, ще бъдат представени пред международното жури, което традиционно връчва Голямата награда на фестивала „София – град на киното”. Демек – за първа година родни ленти ще участват в голямата борба, или Международния конкурс за първи и втори игрални филми на фестивала. А ето ги и претендентите:

„БЕЗБОГ” НА РАЛИЦА ПЕТРОВА

Филмът на Ралица Петрова е наистина разтърсващ, като това могат да потвърдят и многото фестивали, на които той обра де що имаше награди. Нашата лента бе отличена със „Златен леопард” в Локарно и две награди в Сараево, както и с голямата награда „Златна роза”. Историята на Ралица ни разказва за медицинска сестра, въвлечена в измама с фалшиви самоличности, която неочаквано проявява пристъп на човечност. Ирена Иванова е блестяща в главната роля, а тежкият сюжет е съпроводен с красиви кадри, плюс тотално разголване почти до кокал на човешкия дух, който в лентата се дави в депресия, корупция и мизантропия.

„ХРИСТО” НА ГРИГОР ЛЕФТЕРОВ И ТОДОР МАЦАНОВ

На този филм посветихме няколко реда още преди време, а сега отново споделяме, че историята на Мацанов и Лефтеров заслужава внимание. „Христо“ разказва за бездомно момче, което прави всичко възможно да получи нормален живот. Проектът е копродукция между България и Италия, а Димитър Николов е наистина болезнено достоверен в образа на бездомника Христо. На екрана до него ще видим още Димитър Николов, Димитър Крумов, Юлиан Вергов, Стефан Мавродиев, Димитър Рачков, Любомир Нейков и любимия ни Павел Поппандов, като предупреждаваме, че филмът е от онова реалистично кино, което засяда като буца в гърлото. Настройте се добре!

„И ПОСЛЕ СВЕТЛИНА” НА КОНСТАНТИН БОЖАНОВ

Проектът е копродукция между България, Белгия и Великобритания и ни пренася в света на 16-годишния Павел – емоционален и чувствителен младеж, който мечтае да стане ученик на своя идол – енигматичния френски художник Арно. Константин Божанов помним от любимата ни лента „Аве“, в която изгря звездата на Анжела Недялкова. В настоящата му история главната роля е поверена на изгряващата звезда от Ирландия – Бари Кьоеган, като и тук метафорично е застъпена темата за пътя към себе си. За опознаването и преследването на целта.

Ето и още ленти, които не са за изпускане от София Филм Фест.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *