7 заглавия, които не са за изпускане на София Филм Фест

Нова порция филмови експонати

0 коментара Сподели:

Наближи и 21-вото издание на Международния филмов фестивал София филм фест и тъй като сме големи фенове, а и фестът става пълнолетен, дори и по американските стандарти – решихме да селектираме няколко заглавия, които със сигурност не са за изпускане. За повече информация можеш да поровиш тук, а ако още не си разбрал – филмовият маратон стартира на 9 и ще продължи чак до 19 март, като включва над 150 пълнометражни игрални и документални филми, както и над 20 късометражни ленти. Подсказваме, че в журито тази година ще е разкошната ни актриса Анжела Недялкова, а специален гост ще е американският актьор Джон Савидж, който ще получи Наградата на София на Столичната община за своя принос към изкуството на киното. Наслади се!

„РАЙ” НА АНДРЕЙ КОНЧАЛОВСКИ

Започваме тежко, а и няма как да е иначе, когато говорим за Кончаловски. Премиерата на „Рай” беше преди няколко месеца на 73-тия фестивал във Венеция, а лентата е сред номинираните за чуждоезичен „Оскар“ от Американската филмова академия. За филма Кончаловски получи наградата „Сребърен лъв” за най-добър режисьор заедно с Амат Ескаланте за неговия The Untamed. „Рай“ определено е тежка история, които разказва за съдбите на трима души – Олга, Жюл и Хелмут, чиито пътища се пресичат сред безмилостните разрушения от Втората световна война. Както казва самият режисьор: „Рай” е образ – разсъждение върху историята на ХХ век, изпълнена с големи илюзии, погребани в руини; върху опасността от омразата, която властва между хората, и отчаяната необходимост от любов, която човечеството трябва да използва в битката си с повсеместното зло…”

„ИМПЕРАТОРЪТ” НА ЛЮК ЖАКЕ

След драмата на Кончаловски избираме нещо красиво за сетивата, за да не си прережем окончателно вени и сухожилия. Прекрасно заснетият и с определено феноменална музика  „Императорът” (L’empereur) предлага на зрителите уникални кадри от дебрите на Световния океан. Разказът е за един млад пингвин на прага на първото си пътуване, който чува мистериозен зов, каращ го да напусне дома си и да поеме към все още неизвестното приключение през ледовете на континента. Люк Жаке покори света с епоса „Походът на императорите”, носител на „Оскар“ за 2005 година, превърнал се и в боксофис хит с приходи от над 127 милиона долара. Настоящият „Императорът“ е най-новата творба на режисьора, отново посветена на императорските пингвини в Антарктида.

„АЗ, ДАНИЕЛ БЛЕЙК” НА КЕН ЛОУЧ

Филмът и режисьорът му бяха удостоени с престижната награда „Златна палма” в Кан, което автоматично ни кара да ги поставим тук. Лентата разказва историята на един възрастен дърводелец, чийто живот се разпада на парчета в огромното море на бюрокрацията. Даниел Блейк (в ролята Дейв Джоунс) се лута сред абсурдната джунгла от сиви офиси и досадни чиновници, осигуряващи помощи за безработни и хора в неравностойно положение. Там се сприятелява с Кейти (Хейли Скуайърс), самотна майка на две деца в подобна ситуация. Двамата решават, че е по-честно да не се играе по правилата на бюрократичния свят и да не бъдат фалшиви.

„РЕКВИЕМ ЗА Г-ЖА Й.“ НА БОЯН ВУЛЕТИЧ

Филмът е копродукция между Сърбия, България и Македония, което, както се сещаш, ни кара да го видим. По думите на режисьора Боян Вулетич е „черна комедия за жена, която искада се самоубие, но заради корупцията и бюрокрацията в Сърбия не може да направи дори това. Филмът също така е семейна драма, изпълнена с много емоция и любов. В известен смисъл, докато в даден момент не стигнем до смъртта, не можем да започнем да живеем отначало”.

„ЛОШО ВЛИЯНИЕ“ НА КЛАУДИА ХУАЙКИМИЛА

Режисьорката Клаудиа Хуайкимила произхожда от индианския народ Мапуче и именно върху техния живот се съсредоточава историята на „Лошо влияние” (Bad Influence). Клаудиа ни представя новата вълна в чилийското кино и се опитва да покаже историята отвън. Дебютът й в пълнометражното кино изследва живота и невероятното приятелство на двама тийнейджъри – единият е непокорен младеж, а другият е Мапуче, който не може да бъде приет от народа си, защото е различен. „Във филма исках да се поставя едновременно на мястото и на обезпокоения тийнейджър, и на Мапуче и да видя как те търсят своето място в света, когато обществото ги е отритнало”, твърди Клаудиа.

„СНЯГ” НА ЕМРЕ ЕРДОГДУ

Турското кино напоследък цепи мивки, а „Сняг“ ти разказва историята на Müzeyyen, която е млада жена, злоупотребяваща с наркотици и намираща се извън всякакви обществени норми с хаотичния си живот. Нейният брат Али прекъсва своя успешен, буржоазен живот в Болу и отива в Анталия, за да се срещне с нея. Оттам нататък имаме красиво заснети кадри и много турски драматизъм, но от новия.

„ПОСЛЕДНОТО СЕМЕЙСТВО” НА ЯН МАТУШИНСКИ

Филмът впечатлява с това, че проследява историята на известното арт семейство Бекшински повече от 30 години (!!!), докато те се опитват да направят възможно най-доброто за всеки член на семейството въпреки някои наистина неблагоприятни обстоятелства. Полякът Матушински прави честен  опит за документален портрет с голяма доза художествени елементи. „Последното семейство” е забележителна история!”, твърдят медии и критика.

Последните четири заглавия са част от селекцията с ленти, които ще се борят за голямата награда за първи и втори игрален филм на фестивала.

Ето и пълния списък от претенденти, а ако искате да видите какво още няма да пропуснем от 21-вото издание – stay tuned!

Международен конкурс за първи и втори игрални филми на 21-вия София Филм Фест

* „Безбог” (Godless) – България-Дания-Франция, режисьор Ралица Петрова
* „И после светлина” (Light Thereafter) – България-Белгия, режисьор Константин Божанов
* „Къща без покрив” (Haus Ohne Dach) – Германия-Ирак-Катар, режисьор Солин Юсеф
* „Лошо влияние” (Bad Influence) – Чили, режисьор Клаудиа Хуайкимила
* „Моето щастливо семейство” (My Happy Family) – Германия-Грузия-Франция, режисьори Нана Евктимишвили и Симон Грос
* „Отвъд тишината” (Beneath the Silence) – Израел, режисьори Ерез Мизрахи и Сахар Шавит|
* „Последното семейство” (The Last Family) – Полша, режисьор Ян Матушински

* „Реквием за г-жа Й.” (Requiem for Mrs. J.) – Сърбия-България-Македония, режисьор Боян Вулетич
* „Сняг” (Snow) – Турция, режисьор Емре Ердогду
* „Стига си ми гледал в чинията” (Quit Staring at My Plate) – Хърватия-Дания, режисьор Хана Юшич
* „Христо” (Hristo) – България-Италия, режисьори Григор Лефтеров и Тодор Мацанов

Още филми, които не са за изпускане, представени от Jameson.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *