Сезонните менюта на шеф готвачите: Иван Асенов от Махленци
Срещаме те с експресивен визионер – разгледай новите предложения на следващия кокетен оазис
Отвеждаме те до Лозенец –
един от най-очарователните квартали на София, където само с небцето си да изживееш истинско кулинарно приключение. Махленци е кокетен оазис на добрия вкус и идеално място за раздумка, вечер с приятели или специален повод, който да допълниш с хубава храна и ароматно вино. Въпреки традиционното име Махленци в менюто им ще откриеш интернационални ястия, прецизно приготвени и поднесени с внимание към най-малкия детайл. С отношение към свежата сезонна храна и морски предложения според рибарския улов от Черно и Бяло море, тук те очакват необикновени мигове на гастрономическа наслада. Екипът на Махленци начело с Иван Асенов подготвя всичките тези изкусителни ястия с много любов и настроение. Роден в Русе в най-горещия юлски ден, Иван се влюбва в живота и кулинарията и
с качествата си на експресивен визионер, запретва ръкави, за да претворява продукти във вълнуващи сетивата комбинации.
Кои са те? Чети в следващите редове.
Каква е твоята философия при изготвяне на сезонно меню? Какви принципи спазваш?
На първо място се съобразявам с това какво ни предлагат водата и земята в съответния сезон. За мен е важно всички компоненти да са регионални (доколкото е възможно), а ако може – да са и от малки местни природосъобразни производители. Смятам, че по-близо до съвършенството от това – няма.
Какви съставки си включил в новото сезонно меню на Махленци? Има ли изненади или нетрадиционни компоненти?
Има доста маринати и туршии, за да можем да съхраним всичко, с което ни е дарила природата през лятото. Относно изненадите, ще ги запазя в тайна, в противен случай не биха били изненади. Заповядайте, за да ги откриете!
Мога само да загатна, че ще има доста вишни, а някои от тях дори ще са „пияни“.
Как се заражда идеята за ново ястие? Откъде черпиш вдъхновение, когато е време да сътвориш нова комбинация?
От всичко заобикалящо ме – от ароматите по тесните софийски улички около дома ми, от спомените ми при баба и дядо на село, от природата, от красивите жени!
Кои продукти обичат да хапват българите наесен? Какви са твоите наблюдения?
Есента е… „А лятото е само наужким, замирише ли на печени чушки…“, а където са чушките, там е и патладжанът! Разбира се, не можем да минем и без един прясно изпечен тиквеник!
Препоръчай ни три неща от менюто, които читателите ни да опитат още утре!
Със сигурност ризотото ни с цвекло, горгонзола, мариновани вишни и други изненади. Също ребърцата с тайния ни махленски глейз. И за да можем да завършим със сладост, точно както трябва да завърши едно кулинарно преживяване – авторския ми щрудел с ябълки и джинджифил.
Лозенец, ул. „Цанко Церковски“ 5
088 999 3307
Сезонните менюта на шеф готвачите: Атанас Балкански от ARIA & Пънчетата
Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.
Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.