Четири къщи за гости извън София, които спират дъха ни

Семейни къщи в Родопите и глемпинг в Белоградчик са само част от селекцията ни на разкошни локации за уикенд бягства извън града – виж ги

0 коментара Сподели:

на снимката: глемпинг Bebèka

Краят на август е и ние малко по малко започваме да се завръщаме в града с натежали от лято очи и мечти, пълни с безкрайно синьо. И тъй като три месеца сме кръстосвали плажове и дюни, през септември пожелахме да се насочим към красивите ни планини и да си причиним бягства на високо и на зелено.

В последните години се създадоха толкова спиращи дъха места, като къщи за гости, планински шалета, дори луксозни глемпинг локации,

че можеш да се загубиш в морето от необятни възможности за почивка сред природата. Ето защо ние запалихме колата, сложихме раниците на рамо и посетихме четири места, които вярваме, че напълно си заслужават всеки километър. Те са със страхотни концепции, гледки, които разтапят сърцето, и домакини, които можеш да почувстваш като истинско семейство. Тук със сигурност ще се слееш с природата и ще усетиш защо високо в Родопите и дълбоко в Балкана се случва истинската магия за душата. Виж какво сме ти избрали.

Hvarchillo – да се срещнеш със себе си

„Хвърчило“ е дом за душата, както каза една от посетителките тук. Основано от невероятната Маги – „творческия директор на къщата“, както я наричаме, това приказно място се намира в самото сърце на Родопите – с. Киселчово, и се състои от две пространства – разкошна реновирана родопска къща и 100-годишна плевня, точно до къщата, която е превърната в пространство тип шале, което спира дъха. За реновация на къщата са използвани материали от български производители, естествени мазилки и строителна техника с натурални масла за напояване на дървесината, конопена вата за изолация, глина, вар и слама, както са правeли нашите предци и което сега е новата зелена вълна в архитектурата и строителството.

Плевнята е голямо отворено и разделено пространство тип шале. Описваме ти я като хармонична, ергономична и функционална среда,

в която ще откриеш артистично декорирана обширна обща част с панорамни прозорци, гледащи към южния склон на магическата Родопа планина. В общото пространство има кът за хранене с 10 места, бутикови дървени маса, пейка и столове, 2 хамака за релакс, красиви дървени подпрозоречни пейки за четене и съзерцание, разположени точно до панорамните прозорци, пуфове, кухненски бокс за приготвяне на чай и кафе с кана за вода, кафе машина и кана за чай, луксозна баня, камина, постелки за йога и спорт, изящни дървени стълби, невероятни мебели и декорации. В „Хвърчило“ те очакват и реновираните и изработени специално за тях авторски мебели на PUNKT Workshop / Работилница ПУНКТ, уникалните истински 100% вълнени матраци, възглавници и декорации, изработени от Home of Wool Bulgaria, и натуралната био българска козметика и масла на Wooden Spoon. Матраците, завивките и възглавниците на Home of Wool Bulgaria, които са в плевнята, са натурални, чисти от химикали и токсини, изработени изцяло на ръка с най-високо качество на вълната, осигуряваща безопасност, чистота и комфорт.

Подсказваме още, че в плевнята няма телевизор или мобилна мрежа, което е истински подарък за почивка. Тук звездното небе е приказният ни екран, на който се наслаждавате с истинска любов, а разговорите и приятните преживявания са нашата медия, за да се свържем със себе си и с другите. Вкусът също е нещо, на което тук много държат.

В основната къща на „Хвърчило“, както и в Плевнята опитваме невероятно чиста храна, която е изцяло местна, биологична и приготвена от тях.

Суровините вземат или от личната им градина, или от местни фермери, а менюто е авторско и създадено специално за родопския дом от Димитър Тончев – финалист в един от най-успешните сезони на MasterChef България. Виж повече за тях тук и тук.

Нашето място – красиво като Зорница

Тук определено ни спечелиха с толкова много красота, усет за детайла и автентичното, че не можахме да се нарадваме на това, което виждаме. Собствениците Иван и Ваня – двама софиянци, които преди три години решават да последват мечтата си за дом в Родопите, са от онези позитивни и хвърчащи хора, които толкова много обичаме.

Те предлагат уютни пространства под наем в сърцето на Родопите – с. Зорница!

Почивка, билкарство, гъбарство, ски, колоездене, преходи са само част от изживяванията на място, а къщите са подходящи за отдалечено работно място. Село Зорница се намира в община Чепеларе и е разположено на средна надморска височина 1450 метра. Зорница е второто по височина село в България след село Манастир и от тук се разкриват спиращи дъха гледки към величествените Родопи. Селото е запазило автентичния си дух, до него се стига по асфалтов път, водата е високопланинска, изворна!

Заради южното изложение шест месеца в годината тук ухае на билки и цветя, а гората е пълна с гъби. Когато идват тук, Иван и Ваня си харесват две рушащи се каменни къщи – не защото ще им е лесно да ги ремонтират,

а защото имотите притежават нещо безценно –  гледка, истински дар за сетивата.

В приключението се включват техните две верни кучета Драга и Бела и прекрасните им котки Каси и Арим, а всеки момент от създаване на „Нашето място“ собствениците преживяват със сърцата си до най-малкия детайл.

Те продължават да развиват проекта си, като на място в момента може да се насладим на апартамент „Ирис“, студио и апартамент „Хамбарът“ и бунгало КАРАВАНАТА. Преживяванията, които предлагат, също не са за изпускане, така че виж тази необятна красота тук и тук.

Семейно шале – Балкан – твоят дом в Централния Балкан

Друго като Балкана няма. Величествен, респектиращ, красив, прохладен, исторически и най-вече – перфектното място за бягство сред природата. Усетихме всичко това веднага след като се насочихме към Семейно шале „Балкан“ в с. Валевци. Тук можеш да изпиташ топлината и очарованието на дома далеч от дома, а мястото определено е повече от дестинация. Това е локация, където ще можеш да почувстваш миналото, да се потопиш в сегашното и да помечтаеш за бъдещето.

Сeмейно шале „Балкан“ е природа, спокойствие и обичаи, предавани от поколение на поколение.

Твоят дом, когато търсиш бягство от градската среда с вкусна домашна храна, пряк достъп до дивата природа и величествените горски обитатели на метри от твоята уютна стая. В шале „Балкан“ вярват, че храната е най-съществената част от преживяването, ето защо се гордеят с техните домашни традиционни ястия, приготвени по стари автентични рецепти с техен собствен прочит. Намират всички продукти, които използват, от малки производители, за да подпомагат региона, което намираме за напълно закономерно и очарователно.

Мястото разполага със страхотни стаи, обзаведени в типичен планински стил, които са разпределени в 3 сгради в непосредствена близост една до друга и до удобствата на комплекса. Имат също ресторант, релакс зона, басейн и летен горски бар, както и спортно игрище и фитнес. На място ще имаш възможността да наблюдаваш дивите животни, като елени, зайчета и други по време на храненето им на изгрев или залез. Въпреки че тези животни са свободни горски обитатели, те са свикнали с гостоприемството на шале „Балкан“ и често го посещават за вкусна вечеря или закуска. Научи повече за тях тук и тук.

Bebèka – да усетиш емоцията със сърцето

Сгушен сред борови клони, мистичност и пленяващата красота на скалния природен феномен Белоградчишки скали, глемпинг Bebèka поставя началото си с първия стилно преработен корабен контейнер, който е разположен на такова чудно място, че умът ти не може да се нарадва на неземната красота наоколо.

Панорамни прозорци разкриват спираща дъха гледка към величествени скали, буйна зеленина и синьо небе, което се простира безкрайно,

само да съзерцаваш, обгърнат в луксозен комфорт. Магията на мястото е в преживяването. Да чуеш шумоленето на листата от сутрешния бриз. Да позволиш на първите слънчеви лъчи да погалят тялото ти. Да си направиш ароматно кафе и да се потопиш в море от скали с необятни гледки пред себе си.

Да си позволиш да забавиш темпото и да чуеш същността си, призива на природата и да ѝ се отдадеш. Bebèka е пътуване в спокойствието, където всеки момент от този рай е танц между комфорт и природа, който оставя незаличима следа в душата. Тук те очакват уютен интериор, спалня – кралски размер, кухня, баня, безплатен WiFi, 24/7 настаняване, безплатен паркинг, плаваща закуска по твое договаряне, принадлежности за баня,

а за финал – мястото е отворено за домашни любимци, което му е най-хубавото.

Предупреждаваме, че са заети месеци напред, така че планирай по-отрано и не се бави. Научи повече за тях тук и тук.

За още от същото – виж Уикенд в Банско: Маршрут с топ 5 места, на които да се отбиеш

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *