Негрони – коктейлът на десетилетието

100 години след създаването си негрони отново е коктейл номер 1

0 коментара Сподели:

Всяка епоха има своя коктейл – космополитън беше напитката на захаросаните 90-те, мохитото зареди със свежест 00-те, а сладко-киселото негрони описва перфектно съвремието. Ако сте пропуснали манията, сигурно се чудите какво, по дяволите, е негрони. Ето с няколко думи историята: в основата си коктейлът е сух джин, сладък вермут и кампари, а вариациите са безкрайни, като всеки миксолог има собствено мнение по въпроса за най-доброто му приготвяне. При всички случаи, ключът към доброто негрони е кампарито, което е амаро – представител на семейството на киселите италиански алкохолни напитки, родом от Милано. 

Историята на всеки коктейл обикновено е обгърната в мистерия, но не и тази на негронито.

Една гореща майска вечер през 1919 в модния социален клуб Caffè Casoni във Флоренция влязъл граф Камило Негрони – легендарен бохем, наскоро прибрал се от поредното си приключение в Щатите, където се изживявал като каубой комарджия. Графът бил един от патроните на заведението, жива легенда. Затова, когато поръчал на бармана Фоско Скасели любимия си коктейл американо с думите:

„Този път искам повече алкохол в алкохола!“,

всички притихнали в трепетно очакване. Американо тогава още не било вид кафе, а напитка с кампари и вермут, към която се добавя вода. В пристъп на гениалност и може би леко притиснат от обстоятелствата, барманът заменил водата с джин, и така се родило негронито, кръстено моментално с фамилията на граф Камило. 

След феноменалния успех на напитката семейство Негрони създали собствена дестилерия в град Тревизо, където започнали да бълват бутилирана готова смес под името Antico Negroni 1919. Един от големите фенове на коктейла бил Орсън Уелс, който го открил, докато през 1947 снимал филма Black Magic в Рим. Негов е и един от най-популярните цитати за питието: „Киселата част е страхотна за здравето, джинът не толкова. Двете обаче се изравняват невероятно една с друга“. През годините негронито запазва култовия си статус в барманските среди, преди отново да избухне със свръхпопулярност през последните години, когато според лондончаните е обявено за Коктейл на десетилетието, а стартиралата в Портланд, Орегон, Negroni Week, вече е ивент с над 4000 бара участници от цял свят.

Стигаме до вечния въпрос – как се приготвя страхотно негрони? Отговора можеш да получиш директно от Драго и Иван в бар PUBLIC, където на 18 и 19 май от 14 часа ще се проведе поредното издание от трети сезон на серията от класове за коктейлни ентусиасти Disaster to Master.

Софийските коктейли

Барманите забъркват

Какво още се случва в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *