Роза Дамасцена и Йоханна от Берлин – пътят на любовта винаги води до Розовата Долина

Какво отвежда едно момиче от Германия до Долината на розите, за да произвежда био розово масло и да открие, че на сърцето й пише България

0 коментара Сподели:
Погрижи се за кожата си през зимата: домашна натурална козметика с рози

снимки: Николай Дойчинов

Представяш ли си да зарежеш родния си Берлин (Берлин, човек!), за да се преместиш в Долината на розите в България,

за да произвеждаш био розово масло? Звучи почти невероятно, но точно това прави германката Йоханна Бауър преди години. Окей, замесен е и мъж – голямата й любов, с когото имат малка сладка дъщеричка. Когато го среща в Берлин като студентка, Йоханна за първи път чува за българската Розова долина и веднага се заинтригува от идеята някой ден двамата да създадат ферма там. От една страна, тя мечтае да избяга от градската джунгла, а от друга, е силно привлечена от идеята да има достъп до суровите материали за козметика. Историята започва много по-рано, когато Йоханна е още дете и си умира да прави всякакви домашни кремчета и шампоани с възможно най-чисти съставки. Това я отвежда до висше образование по химия,

а компанията й Little Rose Fields й дава перфектната възможност да създава био козметика

по възможно най-правилния според нея начин. Йоханна обича да споделя страстта си и от време на време организира вълшебни работилнички за натурална козметика с аромат на рози.

Йоханна, защо предпочиташ да правиш своя собствена козметика?

Когато завърших химия, се зарекох никога да не се занимавам с индустриално произведени продукти. Нямам никакво доверие на големите козметични компании. Сериозно, в повечето продукти има твърде много съмнителни съставки, а опаковките им замърсяват природата. Предпочитам да знам какво точно слагам на кожата си и да имам възможно по-малко въздействие върху околната среда. Натуралните съставки са напълно достатъчни, за да поддържаме кожата си свежа и млада.

Твоята голяма любов са розите, които са национален символ на България. Сподели ни 3 любопитни неща, които градските хора не знаят за тях.

Всеки един цвят от маслодайната роза Дамасцена цъфти само един-единствен ден и след това започва да вехне. Затова е изключително важно реколтата да бъде събрана възможно най-рано – на изгрев слънце. Добивът на масло е изключително нисък – за производството на само 1 грам розово масло са необходими 3-4 кг свежи розови цветове. Освен розовата роза Дамсцена, има и друга маслодайна роза, т.нар. роза Алба, която се възражда в последните години, въпреки че добивът на масло от нея е дори още по-малък.

Можеш ли да ни споделиш някоя своя любима рецепта за натурална козметика?

През зимата препоръчвам една семпла рецепта за балсам за устни, който се приготвя много лесно у дома.

10 г пчелен восък
10 г какаово масло
20 мл масло от жожоба или бадемово масло
10 г мед
1-2 капки розово масло (може да се замени с лавандулово)

Пчелният восък се разтопява на водна баня и към него се добавят какаовото масло, маслата и медът. Всичко се разбърква добре и сместа се сипва в малко бурканче. Щом се втвърди, балсамът е готов за употреба.

Какъв съвет ще дадеш на момичетата в грижата за кожата им?

Както се казва, less is more. Повечето момичета увреждат кожата си поради прекомерна употреба на индустриална козметика. Придържайте се към базовата грижа и използвайте висококачествени натурални съставки.

Материалът е част от проект Мигранти с таланти на Мулти култи колектив. Той се реализира с подкрепата на Фонд Активни граждани България.

Позволи на една американка да те изненада: коктейли с черешова ракия след работа

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *